Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Förödande förlust i derbyt

En fantastisk svit är bruten. Det var nämligen 34 år sedan City besegrade United på Old Trafford. Ett uddlöst United kunde aldrig hota ett taktiskt skickligt bortalag på ett högst stämningsfullt Old Trafford. Nyförvärvet Benjani blev stor matchvinnare när han touchade in 2-0. Carrick reducerade på stopptid, men mer spännande än så blev det aldrig.

Undertecknad har nu lagt den spontana besvikelsen bakom sig i ett försök i att skriva ett givande referat.

I införrapporten ansågs Hargreaves vara en given spelare från start, så blev det desvärre inte. Istället startade Anderson, som förvisso var United’s minst dåliga spelare. Det blev således Nani som ersatte en avstängd Rooney, vilket fick anses vara det mest logiska alternativet på förhand.

I Manchester City valde Svennis att starta med Vassell på högermittfältet, och inte Geovanni. Stephen Ireland ersatte i sin tur Elano centralt. Svennis val att låta Vassell starta, tillsammans med nyförvärvet Benjani Mwaruwari skulle visa sig bli matchavgörande.

Manchester United:
Van der Sar
Brown, Ferdinand, Vidic, O’Shea (Carrick 73′)
Ronaldo, Anderson (Hargreaves 73′), Scholes, Nani (Park, 65′)
Giggs (K)
Tévez

Bänken: Kuszczak och Simspon.

Manchester City:
Hart
Onuoha, Richards, Dunne (K), Ball
Hamann (Sun Jihai, 84′), Fernandes
Vassell, Ireland, Petrov (Garrido 88′)
Benjani (Caceido 76′)

Bänken: Isaksson och Geovanni.

Första halvlek:
Allt hade börjat så bra, så vackert. Sven-Göran Eriksson och Sir Alex Ferguson hade burit ut var sin krans på Old Traffords gröna matta för att hedra München’s offer. En tyst minut förenade därefter den röda och den blå sidan av Manchester samtidigt som samtliga Unitedsupportrar höjde sina halsdukar i skyn. När den mäktiga cermonin var över kopplade United ideligen greppet om derbyt. Redan efter ett par minuter spelade Nani fram Ryan Giggs vars volleyskott elegant räddades av Hart. Strax därefter vinkade Carlos Tévez för straff, och minuterna därefter gjorde Ronaldo likaså – detta utan framgång. När 10 minuter var spelade hade spelet jämnats ut, något tidigt inledningsmål skulle vi inte få se. Istället tog Man City ledningen efter 24 minuter. Martin Petrov kom löpandes på vänsterkanten och serverade Ireland i bra läge men en utrusande VDS avstyrde situationen tillfälligt. Därpå gjorde han en magnifik räddning på Vassells retur men den sistnämnde skulle få ytterligare en chans. En liggandes VDS var maktlös och 1-0 till City var därmed ett faktum. United tog sedan tag i matchen och tryckte genast på för en kvittering. Innan paus hade United flera fina möjligher till kvittering. Joe Hart gjorde en strålande räddning på Carlos Tévez volleyskott, Cristiano Ronaldo hade först en frispark strax över och sedan ett skott med vänsterfoten som omutlige Hart räddade. Logiken skulle emmelertid svika ett forcerande hemmalag. En miss av Rio Ferdinand gav upphov till ett flertal hörnor i rad. Den sista av dessa skulle slutligen ge utdelning. Petrov’s hörna rensades undan, men bulgaren fick åter chans att slå inlägg. Denna skarvades i mål av nyförvärvet Benjani. Det blev således 2-0 till City i den första halvlekens sista spelminut.

Andra halvlek:
City backade hem en aning. United tilläts att trilla boll, men tempot var aningen lågt och målchanserna få. I den 56e minuten nätade Carlos Tévez, men var offside – som så många gånger tidigare i matchen. Med Wayne Rooney och Louis Saha frånvarande var Ji-Sung Park det offensivaste Sir Alex hade till förfogande på bänken. Det skulle visa sig vara otillräckligt. I den första halvleken radade United upp målchanser medan den andra var mycket tillknäppt. ”Svennis” styrde sin skuta på allra bästa sätt och taktiken i symbios med hemmalagets underläge fick Red Devil’s att se mycket blekt ut. Det finns egentligen inte mycket till målchanser att tala om, det mesta handlade en halvlek som denna om att i desperata aktioner lyfta långbollar mot Carlos Tévez, 170 cm. Det blev en enkel match för Richard Dunne och Micah Richards. På stopptid skulle dock en reducering komma. Paul Scholes eminenta djupledsboll nådde Michael Carrick som kliniskt placerade in bollen i mål. Närmre än så kom inte Manchester United. City besegrade därmed United båda gångarna i år. Något som inte inträffat sedan 1970.

0-1; Vassell 24′
0-2; Benjani 45′
1-2; Carrick 92′

Gult kort: O’Shea 57′

Publik: 75,970 åskådare

I efterhand kan man konstatera och reflektera kring förlusten. Kanske låg det för mycket fokus på annat (läs: München), så att de 90 minuterna på Theatre of Dreams kom i andra hand. Det verkade tämligen så. Visserligen hade, med lite tur, United lika gärna kunnat ta ledningen med både ett och två mål i inledningen. Nu blev det inte så. Sorgligt är att hyllningen till ”Busby Babes” inte blev fulländad, en förlust mot City fick bara inte inträffa – nu gjorde det ju det och med lite eftertanke var det nog rättvist. United gör en av sina sämsta matcher för säsongen, inget att säga något om. Dessutom känns United som ett helt annat lag när Wayne Rooney är frånvarande. En oroväckande statistik visar att United enbart förlorat när Wayne Rooney INTE deltagit! Och i en match som igår, när inte Cristiano Ronaldo kom någonstans och Carlos Tévez sprang offside och fick tampas i luftdueller med Richards och Dunne, ja.. då är United sannerligen ingen mästare. Titeln kan falla United ur händerna ikväll, då Arsenal vid seger mot Blackburn är hela fem poäng före. Avgjort är förstås inget, det är många matcher kvar och med det många poäng att spela om. Och som alla vet;

Manchester United will rise again!


Av: Jimmy [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]