Förödande förlust i derbyt

En fantastisk svit är bruten. Det var nämligen 34 år sedan City besegrade United på Old Trafford. Ett uddlöst United kunde aldrig hota ett taktiskt skickligt bortalag på ett högst stämningsfullt Old Trafford. Nyförvärvet Benjani blev stor matchvinnare när han touchade in 2-0. Carrick reducerade på stopptid, men mer spännande än så blev det aldrig.

Undertecknad har nu lagt den spontana besvikelsen bakom sig i ett försök i att skriva ett givande referat.

I införrapporten ansÃ¥gs Hargreaves vara en given spelare frÃ¥n start, sÃ¥ blev det desvärre inte. Istället startade Anderson, som förvisso var United’s minst dÃ¥liga spelare. Det blev sÃ¥ledes Nani som ersatte en avstängd Rooney, vilket fick anses vara det mest logiska alternativet pÃ¥ förhand.

I Manchester City valde Svennis att starta med Vassell på högermittfältet, och inte Geovanni. Stephen Ireland ersatte i sin tur Elano centralt. Svennis val att låta Vassell starta, tillsammans med nyförvärvet Benjani Mwaruwari skulle visa sig bli matchavgörande.

Manchester United:
Van der Sar
Brown, Ferdinand, Vidic, O’Shea (Carrick 73′)
Ronaldo, Anderson (Hargreaves 73′), Scholes, Nani (Park, 65′)

Första halvlek:
Allt hade börjat sÃ¥ bra, sÃ¥ vackert. Sven-Göran Eriksson och Sir Alex Ferguson hade burit ut var sin krans pÃ¥ Old Traffords gröna matta för att hedra München’s offer. En tyst minut förenade därefter den röda och den blÃ¥ sidan av Manchester samtidigt som samtliga Unitedsupportrar höjde sina halsdukar i skyn. När den mäktiga cermonin var över kopplade United ideligen greppet om derbyt. Redan efter ett par minuter spelade Nani fram Ryan Giggs vars volleyskott elegant räddades av Hart. Strax därefter vinkade Carlos Tévez för straff, och minuterna därefter gjorde Ronaldo likasÃ¥ – detta utan framgÃ¥ng. När 10 minuter var spelade hade spelet jämnats ut, nÃ¥got tidigt inledningsmÃ¥l skulle vi inte fÃ¥ se. Istället tog Man City ledningen efter 24 minuter. Martin Petrov kom löpandes pÃ¥ vänsterkanten och serverade Ireland i bra läge men en utrusande VDS avstyrde situationen tillfälligt. DärpÃ¥ gjorde han en magnifik räddning pÃ¥ Vassells retur men den sistnämnde skulle fÃ¥ ytterligare en chans. En liggandes VDS var maktlös och 1-0 till City var därmed ett faktum. United tog sedan tag i matchen och tryckte genast pÃ¥ för en kvittering. Innan paus hade United flera fina möjligher till kvittering. Joe Hart gjorde en strÃ¥lande räddning pÃ¥ Carlos Tévez volleyskott, Cristiano Ronaldo hade först en frispark strax över och sedan ett skott med vänsterfoten som omutlige Hart räddade. Logiken skulle emmelertid svika ett forcerande hemmalag. En miss av Rio Ferdinand gav upphov till ett flertal hörnor i rad. Den sista av dessa skulle slutligen ge utdelning. Petrov’s hörna rensades undan, men bulgaren fick Ã¥ter chans att slÃ¥ inlägg. Denna skarvades i mÃ¥l av nyförvärvet Benjani. Det blev sÃ¥ledes 2-0 till City i den första halvlekens sista spelminut.

Andra halvlek:
City backade hem en aning. United tilläts att trilla boll, men tempot var aningen lÃ¥gt och mÃ¥lchanserna fÃ¥. I den 56e minuten nätade Carlos Tévez, men var offside – som sÃ¥ mÃ¥nga gÃ¥nger tidigare i matchen. Med Wayne Rooney och Louis Saha frÃ¥nvarande var Ji-Sung Park det offensivaste Sir Alex hade till förfogande pÃ¥ bänken. Det skulle visa sig vara otillräckligt. I den första halvleken radade United upp mÃ¥lchanser medan den andra var mycket tillknäppt. ”Svennis” styrde sin skuta pÃ¥ allra bästa sätt och taktiken i symbios med hemmalagets underläge fick Red Devil’s att se mycket blekt ut. Det finns egentligen inte mycket till mÃ¥lchanser att tala om, det mesta handlade en halvlek som denna om att i desperata aktioner lyfta lÃ¥ngbollar mot Carlos Tévez, 170 cm. Det blev en enkel match för Richard Dunne och Micah Richards. PÃ¥ stopptid skulle dock en reducering komma. Paul Scholes eminenta djupledsboll nÃ¥dde Michael Carrick som kliniskt placerade in bollen i mÃ¥l. Närmre än sÃ¥ kom inte Manchester United. City besegrade därmed United bÃ¥da gÃ¥ngarna i Ã¥r. NÃ¥got som inte inträffat sedan 1970.

0-1; Vassell 24′
0-2; Benjani 45′
1-2; Carrick 92′

Gult kort: O’Shea 57′

Publik: 75,970 åskådare

I efterhand kan man konstatera och reflektera kring förlusten. Kanske lÃ¥g det för mycket fokus pÃ¥ annat (läs: München), sÃ¥ att de 90 minuterna pÃ¥ Theatre of Dreams kom i andra hand. Det verkade tämligen sÃ¥. Visserligen hade, med lite tur, United lika gärna kunnat ta ledningen med bÃ¥de ett och tvÃ¥ mÃ¥l i inledningen. Nu blev det inte sÃ¥. Sorgligt är att hyllningen till ”Busby Babes” inte blev fulländad, en förlust mot City fick bara inte inträffa – nu gjorde det ju det och med lite eftertanke var det nog rättvist. United gör en av sina sämsta matcher för säsongen, inget att säga nÃ¥got om. Dessutom känns United som ett helt annat lag när Wayne Rooney är frÃ¥nvarande. En oroväckande statistik visar att United enbart förlorat när Wayne Rooney INTE deltagit! Och i en match som igÃ¥r, när inte Cristiano Ronaldo kom nÃ¥gonstans och Carlos Tévez sprang offside och fick tampas i luftdueller med Richards och Dunne, ja.. dÃ¥ är United sannerligen ingen mästare. Titeln kan falla United ur händerna ikväll, dÃ¥ Arsenal vid seger mot Blackburn är hela fem poäng före. Avgjort är förstÃ¥s inget, det är mÃ¥nga matcher kvar och med det mÃ¥nga poäng att spela om. Och som alla vet;