Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Au revoir – United vidare

Olympique Lyonnais var en stolpträff från förlängning. Närmare än så kom inte Alain Perrins mannar. Sedan tidigare hade Cristiano Ronaldo givit Man United ledningen då kalabalik uppstått i straffområdet. Portugisens 30e mål för säsongen skickade United till kvartsfinal.

Sir Alex Ferguson gjorde en ändring jämfört med min införrapport. Nani spelade från start till förmån för Ji-Sung Park.

Manchester United:
VDS
Brown, Ferdinand, Vidic, Evra
Fletcher, Carrick, Anderson (Tévez, 70′), Nani
Ronaldo (Hargreaves, 90′)
Rooney

Bänken: Kuszczak, Saha, Park, Scholes, O’Shea.

Alain Perrin valde att starta med Toulalan centralt på mittfältet, vilket medförde att Fred startade på bänken. Detta på grund av att Benzema då spelade ensam centralt på topp medan Ben Arfa och Govou agerade offensiva yttrar. I försvaret spelade Fabio Grosso, som på förhand varit ett osäkert kort. Centralt spelade Cris, som var tillbaka, tillsammans med Squillachi. I och med det petades Jean-Alain Boumsong som var strålande, när lagen möttes, på Stade de Gerland.

Lyon:
Coupet
Clerc, Squillaci, Cris, Grosso
Juninho, Toulalan, Källström (Fred, 79′)
Govou (Keita, 68′), Ben Arfa
Benzema

Bänken: Vercoutre, Bodmer, Delgado, Mounier, Boumsong.

Första halvlek:
Det var en enormt tempofylld matchinledningen där lagen onekligen visade att matchen var av mycket stor vikt. Det var aggressivt, tufft, hårt och snabbt. Detta blandat med individuella prestationer av Ronaldo, Nani och Benzema gjorde halvleken än mer sevärd. Precis som fotboll ska vara. Samtidigt var det en tillknäppt historia med få chanser. Det blir lätt så när två täta försvar gör upp.

Efter 10 minuter kom Cristiano Ronaldo loss på högerkanten. Ett par, tre spelare vinkade efter portugisens passning – så blev det inte. Ronaldo skottfintade sig förbi såväl Grosso som Cris men skottet täcktes ändå undan av den sistnämnde. United fortsatte därefter att trycka på, mot ett kompakt bortaförsvar. Men Grégory Coupet behövde sällan ingripa då skotten oftast täcktes undan eller rent av spriddes omkring honom. Darren Fletcher är det ultimata exemplet efter en dryg kvart. Skotten fick en jättechans men bollen seglade över.

United skapade massvis med hörnor och med spelare som Vidic, Ferdinand och Ronaldo är det ständigt farligt när det inträffar. Dessa förblev resultatlösa, även om Ronaldo var oerhört nära att peta in bollen vid ett tillfälle. Lyon ställde upp med en offensivare uppställning än senast men det mesta gick trots allt genom Benzema. Visserligen hade Ben Arfa ett par avslut, vilka inte var speciellt oroväckande. Benzema löpte konstant men fick allt som oftast göra allt på egen hand och lyckades därmed aldrig komma förbi en solid Nemanja Vidic.

I den 28e minuten skapade Lyon sin bästa chans i halvleken. Kim Källström laddade bössan från åtminstone 25 meter och fick på en riktigt bra träff. Van det Sar räddade skottet men hade vissa problem och släppte returen rakt ut. Turligt nog var hemmalaget först på bollen.

Kvarten senare skulle bollen gå i mål – för Uniteds del. Wes Brown löpte längs högerkanten och slog ett inlägg mot Rooney och Ronaldo. Bollen nickades dock undan av Squillaci, vilket gav Anderson ett jättelägge. Brasilianaren försökte placera in bollen men skottet fastnade på Clerc. I en duell kom Ronaldo vinnande ur striden och kunde därpå placera in bollen bakom Coupet. 1-0 till United och avancemanget till kvartsfinalen var nära.

Andra halvlek:
Den andra halvleken var tillknäppt och inte riktigt lika tempfylld. United var förstås nöjda med 1-0 och gjorde allt för att hålla tätt. Precis som i den första halvleken var det dock hemmalaget som hade mest boll. Det var ständigt svårt för Lyon att komma förbi ett gediget mittfält där Anderson, Carrick och Fletcher huserade.

I Lyon var Kim Källström relativt osynlig, Toulalan defensiv och Juninho syntes bara när de fasta sitationerna kom till tals. Då blev det, i och för sig, alltid farligt. Om det skulle hända något i Lyon var det genom Karim Benzema. Denne lyckades ofta snuva två, tre Unitedspelare på bollen – men ända fram till mål kom han aldrig. Jämt och ständigt var det en fot eller ett ben i vägen. Allt som oftast Nemanja Vidic.

Alain Perrin var inte nöjd och bytte in både Kader Keita och Fred. På den andra bänken agerade Fergie snabbt och ersatte Anderson med Tévez. Det var tydligt att den gamle skotten ville punktera tillställningen. Så blev inte fallet och nervositeten kom krypande. Strax efter Keitas inhopp väggspelade denne med Benzema och skottet träffade stolpen. VDS såg ut att ha läget under kontroll men kanske var det bara en synvilla.

Med tanke på ställningen var Lyon tvungna att anfalla till max. Men fransmännen saknade en playmaker som kunde spela fram Benzema, Fred och Ketia. United var så pass dominanta på mittfältet att detta blev omöjligt. Lyon skapade faktiskt inga inga farligheter i slutskedet. United däremot, med Rooney i spetsen, borde ha utökat ledningen – ett par gånger om. Kontringarna avslutades dock ständigt med slarvia passningar och trots att United flera gånger kom i situationer om fyra mot två eller tre mot en kunde Lyon hålla tätt. Tack vare ett stabilt försvarsspel blev Cristiano Ronaldos matchavgörande.

Manchester United gjorde ingen stormatch offensivt, däremot var det en
fröjd att se det defensiva arbetet. Hela försvaret gjorde en fullgod insats och Wes Brown gjorde en mycket bra insats och har axlat Gary Neville på ett gediget sätt. Nemanja Vidic sålde sig dyrt mot Benzema även på Old Trafford och var tillsammans med Darren Fletcher och Michael Carrick bäst i United. De två sistnämnda löpte konstant och när de inte gjorde det var de ständigt på rätt plats för att bryta nya passningar. Fergusons angenäma problem på mittfältet var tydligt igår med tanke på att varken Scholes eller Hargreaves spelade från start… I Lyon var problemet mittfältsspelet. Det fanns ingen som kunde ta sig igenom Uniteds mittfält då Källström och Juninho inte gör någon jättematch, utan att vara dåliga för den sakens skull. Ferguson hade inför matchen jämfört Benzema med Zidane. Och på något vänster var den parallellen mycket bra. Benzema var både den som skulle spela fram och avsluta, det håller inte. Hans talang är fantastisk men han såg ensam ut på Drömmarnas Teater, lite vilse. Och när han väl hade en spelare att passera var Vidic lugnet själv.

I och med segern tangerade United Juventus rekord på 10 raka vinster på hemmaplan i Champions League. Kommer en 11e i kvartsfinalen?

Mål United: Cristiano Ronaldo, 42′.

Varningar United: Evra, Nani och Fletcher.

Varningar Lyon: Grosso och Squillaci.

Au revoir, Lyon! On our way to Moscow!


Av: Jimmy [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]