Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

United ute ur FA-Cupen

En undermålig domarinsats, en konstig laguttagning och inte minst en ett bottenlöst chansslöseri kostade United i gårdagens kvartsfinal i FA-Cupen. Portsmouth vann med 1-0, efter att ha blivit tilldömda en straff i den 78 matchminuten. Att fotbollen inte är rättvis kommer denna match för evigt att vara beviset för.

Sir Alex startade med ett något oväntat lag. De defensiva lagdelarna bestod av VDS, Brown, Ferdinand, Vidic och Evra. På mittfältet startade Ronaldo, Hargreaves, Scholes och Nani. I anfallet kamperade Rooney och Tevez. Anmärkningsvärt var att både Ronaldo och Nani startade. Saha ådrog sig en sen skada (väldigt oväntat…) och ersattes på bänken av Ji-Sung Park. Ryan Giggs stod inte att finna på bänken utan satt på bänken med Gaz.

Matchbilden kan enkelt skildras. Portsmouth ville inte anfalla och stod i princip med elva spelare på egen planhalva. Generellt spelar Redknapps lag en mindre underhållande fotboll (detta är en eufemism å det starkaste), men frågan är om detta inte är det mest destruktiva som skådats på de engelska öarna på flera år?

Efter sex minuter skulle hemmalaget ha tilldömts en självklar straff. Ronaldo rusade efter en boll i straffområdet. Portugisen hade troligen hunnit i fatt bollen, men hindrades av Distin (skulle ha haft gult kort) som bryskt tacklade ned honom. Domaren, Martin Atkinson, ansåg emellertid att Ronaldo filmade. Att portugisen lever kvar med en gammal fuskstämpel är vida känt, men att han fortfarande bestraffas är ett svaghetstecken för domarkåren i England. Att det inte blev straff är… ofattbart.

Efter arton minuter var United nära att ta ledningen genom en kontring. Rooneys försök avvärjdes och returen föll till Tevez. Argentinaren sköt emellertid rakt på Johnson, vilken agerade räddande ängel då James var överspelad. Tevez sköt litet senare ett lågt skott, men James räddade enkelt. United skapade mängder av halvchanser, men de sista passen och koncentrationen i de avgörande ögonblicken fanns inte. Nämnas skall att Rooney fick ett välförtjänt gult kort då han försökte nå en hopplös boll. Även Diarra och Diop fick gula kort för fula förseelser.

Under pausen fick Edwin van der Sar utgå med ljumskproblem. Osäkert hur allvarlig skadan är. Hemmalaget oändliga tryck fortsatte och det var ånyo mycket nära att bli mål då Tevez skott blockerades vid mållinjen och Ronaldos retur gick strax utanför.

Evra stod senare, efter ett bländande framspel av Rooney, för en mindre god pass från vänsterkanten. Fransmannen slog passen precis bakom sin medspelare i straffområdet. Ronaldo hade nästa chans då han, efter ett fint samspel med Rooney, stod för ett svagt avslut. Frustrationen var tydlig för hemmalaget. Sir Alex valde att byta ut Hagreaves (helt osynlig, det måste gå att kräva mer) och Tevez till förmån för Anderson och Carrick.

Carrick hade Uniteds bästa chans då han blev fint framspelad av Ronaldo. Engelsmannen lyckades runda James, men föll litet ur balans och kunde inte få bollen över mållinjen och förbi Distin. Det är i det närmaste obegripligt att han inte lyckades göra mål. Uniteds sista riktiga chans föll till Evra, vilken sköt ett fint skott mot James högra hörna. Den storspelande målvakten lyckades på något sätt tippa bollen i stolpen.

Symptomatiskt för matchen var att Portsmouth i den 78 minuten kontrade efter en hörna. Detta var i princip det destruktiva bortalagets enda möjlighet under matchen. Kranjcar spelade från högersidan fri inbytte Baros, vilken försökte runda Kuszczak. Polacken hade liten kontakt med Baros, men domaren kunde inget annat göra än att döma straff och visa rött kort (högst dubiöst, det fanns spelare på mållinjen). Försvarsspelet vid situationen var ytterst tveksamt. Både Rooney och Anderson gick på boll, då främst den förra borde ha markerat Baros. Då båda målvakterna var ute ur matchen ställde sig Ferdinand mellan stolparna. Mittbacken kunde inte nå Muntaris välslagna straff i den högra hörnan.

Luften gick ur United som verkade trötta. Främst syntes detta på kantspelarna Nani och Ronaldo. Det var i princip omöjligt att bryta sig igenom bortalagets vallgrav utan ett effektivt kantspel. Tyvärr får det nog konstateras att det varit förnuftigare att börja med Park och Giggs/Fletcher i matchen. Således hade Nani och Ronaldo kunnat bytas in under andra halvlek. Matchen i tisdags var krävande för hela laget och möjligen kan det ha haft inverkan på denna match.

Hur som helst skall domarinsatsen också kritiseras. Förutom straffsituationen hade han flera tveksamma beslut och tilläggstiden i andra halvlek (4 minuter) borde ha varit mer. Bortalaget var destruktiviteten själv och maskade vid i princip varje tillfälle som gavs. Carlos Queiroz har rätt då han efter matchen menade att även domare borde få rött kort. Detta var en erbarmlig domarinsats. Mark Clattenburg hade näppeligen gjort det sämre.

Emellertid ligger ansvaret till slut på spelaren som inte lyckades prestera trots ett fint läge att nå seminfinal. Koncentrationen och skärpan i de sista passen/avsluten var för dåliga (Vad var det jag sa A? Du hade ju rätt!) Detta har kostat United tidigare under säsongen och frågan är om det kommer kosta mera framöver?

United: Van der Sar (Kuszczak 46), Brown, Ferdinand, Vidic, Evra, Ronaldo, Scholes, Hargreaves (Carrick 68), Nani, Rooney, Tevez (Anderson 68).
Icke nyttjade avbytare: O’Shea och Park.

Portsmouth: James, Johnson, Campbell, Distin, Hreidarsson, Utaka (Lauren 74), Diarra, Diop, Kranjcar (Hughes 81), Muntari, Kanu (Baros 54).
Icke nyttjade avbytare: Ashdown och Mvuemba.

Mål: Muntari (straff 78 min.)


Av: Jesper [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]