Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Skoningslöst United vidare

Manchester United besegrade igår Roma med 1-0 efter att Carlos Tévez elegant nickat in segermålet. United inledde på ett makalöst sätt, men fick inte in bollen. Istället fick Roma en jättemöjlighet när Daniele de Rossi, på en mycket tveksamt dömd straff, sköt över. Positiva besked var att Rio Ferdinand och Mikaël Silvestre lyckades spela 90 minuter samt att lagkaptenen Gary Neville byttes in i slutminuterna. Denne fick stående ovationer och tilldelades omedelbart kaptensbindeln.

Sir Alex Ferguson gjorde en rad skrällar i startelvan. Rio Ferdinand spelade, enligt uppgifter, på sprutor samtidigt som han var hårt tejpad. Mikaël Silvestre spelade sin första A-lagsmatch på sju månader medan Patrice Evra inte ens fanns med på bänken. Vilade gjorde även Paul Scholes, som skulle spelat sin hundrade match, Cristiano Ronaldo och Wayne Rooney.

Manchester United:
Van der Sar
Brown, Ferdinand, Piqué, Silvestre
Hargreaves, Carrick (O’Shea 74′), Anderson (Neville, 81′)
Park, Giggs (K) (Rooney, 74′)
Tévez

Bänken: Kuszczak, Ronaldo, Scholes och Welbeck.

Luciano Spalletti gjorde inga större överaskningar när Romas startelva avslöjades. Panucci spelade istället för Cicinho och Cassetti istället för Tonetto, sett till införrapporten. Juan var därmed åter med i backlinjen, samtidigt som Totti åter missade matchen.

AS Roma:
Doni
Panucci (K), Mexés, Juan, Cassetti (Tonetto, 56′)
Pizzaro (Giuly, 69′), De Rossi
Taddei (Espostio, 81′), Perotta, Mancini
Vucinic´

Bänken: Curci, Cicinho, Aquilani och Brighi.

Första halvlek:
Ett United utan härförarna Ronaldo och Rooney gick till attack direkt. Det var en fenomenal inräddning från hemmalaget där mittfältet vann boll efter boll. Roma var alldeles lamslaget och stod maktlösa på Theatre of dreams, det som på italienska torde kallas Stadio Orrore – Skräckens arena.

Innan 10 minuter hade gått hade både Ji-Sung Park och Owen Hagreaves fått var sitt friläge mot Alexandre Doni. Den förstnämnde sköt utanför medan Doni räddade Hargos försök till placering. United hade en konstant press och Roma hade svårt att få arbetsro. Det kunde dock gått illa för United när Daniele de Rossi gick på genombrott och skapade en ypperlig möjlighet för skyttekungen Mirko Vucinic´. Strax därefter sköt Mancini ett distansskott, men VDS lät ingenting passera.

Med en dryg kvart spelad lirkade United upp hela Romaförsvaret efter ett högt passningstempo. Owen Hagreaves fick ett par meter på högerkanten och slog ett mycket väl avvägt inlägg till Ryan Giggs som slängde sig fram mot det öppna målet. Skottet blev dock inte särskilt bra placerat och Doni hann avstyra.

Ett par minuter därefter rullade United åter upp sin motståndare och Anderson fick till sist en bra chans strax utanför straffområdet. Skottet var distinkt men Doni var mycket bra, den enda i Roma som kunde få det omdömet.

Därpå kunde matchen fått en rejäl vändning. Regisörren till denna italienska skräckfilm valde dock att ge spöket United fortsatt kontroll. Det hela började med ett flackt skott från Vucinic´ som VDS inte kunde hålla. Mancini fick kontroll på bollen och utmanade Brown i straffområdet. Högerbacken glidtacklade, träffade både boll och fot, Mancini föll och den norske domaren norrmannen Tom Henning Øvrebø dömde straff. 1-0 till Roma skulle vara enormt ologiskt, speciellt med tanke på att straffen var mycket tveksam. Med ordinarie straffskytten Totti borta stegade en nervös de Rossi fram. Denne sköt ett par meter över.

Mindre än fem minuter senare uppstod ett sämre kaos i United’s straffområde och de Rossi försökte revanschera sig genom att klacka bollen i mål. Försvaret lyckades rensa. Något senare skapade United en fyra-mot-tre-situation efter en snabb omställning. Ryan Giggs borde dock ha gjort något bättre med sitt inlägg och den första halvleken skulle sluta mållös. Det skulle inte ha varit helt orättvist med en Unitedledning med ett par mål. Inledningen var helt magnifik.

Andra halvlek:
Matchens resterande 45 minuter kunde aldrig leva upp till matchens inledande halvtimme. Däremot var det fortfarande en bra match, så länge Roma hade chansen. Edwin van der Sar höll sånär på att bjuda in italienarna i matchen. Efter ett skott från distans släppte holländaren retur, men ingrep aldrig vidare för att ta upp bollen. Istället kom Vucinic´ farande och var ytterst nära att ge Roma ledningen. VDS fick till sist grepp om läderkulan.

Roma fortsatte därefter att trycka på, samtidigt som United försvarade sig väl. Roma tvingades allt som oftast testa utifrån, och dessa hade svårt att ta sig igenom det kompakta motståndarförsvaret. Mikaël Silvestre offrade sig glatt och gjorde en gedigen insats på sin vänsterbacksplats. Med en timme spelad täckte först Silvestre undan ett skott till hörna. Väl där var Juan högst i luftrummet men VDS klistrade nicken.

I den 68e minuten frispelades Carlos Tévez. Den norska linjedomaren vinkade dock för offiside, vilket även det var ett mycket tveksamt beslut. Det skulle dock komma mer från “el apache” så småningom.

Innan dess skulle åter Roma skapa en farlighet på hörna. Återigen var det mittbacken Juan som skapade farligheten, denna gången relativt omarkerad. Turligt nog fick Gerard Piqué en lätt touch med ryggen vilket ändrade bollriktningen en aning, annars hade antagligen brasilianaren petat in 1-0. Detta var den sista möjligheten Roma skulle få medan matchen fortfarande “levde”.

I anfallet därefter samspelade Tévez och Hagreaves snyggt med varandra. Den sistnämndes inlägg nådde argentinaren som ohotad sprang igenom försvarskvartetten. Avslutet var av högsta klass då Tévez slängde sig fram och nickade in bollen vid den bortre stolpen. Målet betydde totalt 3-0 vilket givetvis punkterade tillställningen. Den resterande tiden spelades endast av och Roma hade inga möjligheter att ta sig in i matchen.

Något som var enormt glädjande i hemmalaget var att lagkaptenen Gary Neville byttes in istället för Anderson i den 81a minuten. Neville välkomnades med stående ovationer och Rio Ferdinand övergav omedelbart kaptensbindeln till “Gaz”. Neville hade inför matchen inte spelat A-lagsfotboll på över ett år på grund av sina skadeproblem. Sedan tidigare hade Wayne Rooney bytts in, denne huserade mestadels på vänsterkanten och löpte konstant i hopp om att kunna utöka ledningen.

I den 88e minuten borde Ji-Sung Park gjort mål. Sydkoreanen fick åter ett friläge men Doni lyckades rädda. Därmed slutade matchen 1-0 till United, totalt 3-0.

Adios Roma!

United’s inledning var makalöst bra. Ji-Sung Park arbetskapacitet är ofantlig och denne var lysande, framför allt i den första halvleken. Owen Hagreaves vann enormt mycket ytor matchen igenom och spelade även fram till 1-0. Dessa båda herrar borde dock gjort var sitt mål, minst. United hade otroligt många chanser den första halvtimman. Att det fortfarande stod 0-0 då var ett under. Roma kändes tröga, okoncentrerade och överrumplade. Den röda maskinen körde över Spallettis romanista. Ett Roma utan Totti kändes uddlöst, Vucinic´ skapade ett par halvchanser men givetvis förlorade Roma matchen när de Rossi sköt straffen över. Sådana lägen måste man ta vara på när man möter dagens Man United. I United var försvaret riktigt bra. Samtliga spelare gör en bra match, även om Brown är något fumlig vid straffsituationen. Browns enda riktigt stora svaghet är just duellerna man-mot-man där han allt som oftast går bort sig, speciellt när han möter snabba, tekniska spelare. Silvestre gjorde en mycket stabil insats och är ett bra komplement till Evra. Piqué visade återigen att han håller på högsta nivå. Rio Ferdinand haltade sig igenom matchen, men slutförde den. Förhoppningsvis råder det inga tvivel om att denne spelar mot Arsenal på söndag. På mittfältet spelade Carrick stabilt. Anderson var gigantiskt i inledningen, men mattades efterhand, liksom Park. Giggs låg bakom en hel del och är oerhört viktigt i sådana här typer av matcher. Tévez gjorde sitt jobb på topp och avgjorde slutligen matchen. Bäst av alla var dock Owen Hargreaves. Det engelska rivjärnet var dominat såväl defensivt som offensivt och gjorde en av sina bästa matcher i United-tröjan.

Matchfakta
Manchester United – AS Roma 1-0 (0-0)
1-0 Carlos Tevez (70)

Varningar: Perrotta (AS Roma)

Old Trafford: 74,423 åskådare

On our way to Moscow…


Av: Jimmy [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]