Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Viktig 2-1-seger!

Arsenal bjöd på tufft motstånd när United under söndagseftermiddagen höll liv i sin dröm om PL. United spelade stundtals ett slarvigt försvarsspel och det var egentligen under den sista halvtimmen som det gick att känna igen hemmalaget. Owen Hargreaves avgjorde med en läcker frispark i den 72 minuten, då världsmålvakten Jens Lehmann stod som paralyserad och såg på.

Sir Alex Ferguson överraskade en aning då han spelade 4-5-1 i startuppställningen. I försvaret fortsatte Gerald Piqué bredvid Rio Ferdinand och mittfältet bestod av Park, Carrick, Scholes, Hargreaves och Ronaldo. Således startade Rooney ensam på topp.

Arsenal började matchen klart bäst och får sägas vara det dominerande laget i första halvlek. Trots att United spelade med fem man på mittfältet lyckades de inte ligga tillräckligt nära bortalagets spelare, vilka öppnade i ett starkt tempo. Bortalaget spelade med vad som tycktes vara en 4-4-1-1-uppställning där Hleb fick den fria rollen bakom Adebayor.

Första riktiga chansen föll till just Adebayor som, efter inspel av Eboue, var så när att ge bortalaget ledningen. Hans skott avvärjdes emellertid av Ferdinand. Gilberto hade, efter hörna, ett skott som blockerades. Troligen hade det blivit mål om så inte skett. Adebayor fick ånyo en chans då han spelades fram fint av Hleb. Hans avslutning var tam och van der Sar kunde komfortabelt rädda.

Uniteds första riktigt farliga chans föll till Rooney. Evra spelade snyggt fram Ronaldo i djupled. Portugisen dribblade fint bort Song och spelade in till Rooney som mötte direkt. Hans skott räddades snyggt av Lehmann. Otur för Rooney, men samtidigt symptomatiskt för engelsmannens säsong. Han har missat alldeles för många chanser och skulle så fortsätta att göra under matchen. I de avslutande momenten av halvleken fick Rooney en ny chans då han fick bollen efter en utspark av van der Sar. Anfallaren slet sig fram genom Arsenals försvar och slog till med en höger yttersida, vilken Lehmann åter räddade.

Tre minuter in i andra halvlek skulle matchens första mål komma. Van Persie slog ett inlägg som Adebayor på något märkligt vis stötte in. Repriserna visar att han troligen gjorde så med handen. Att notera är hur Ferdinand släpper bollen. I intervju efter matchen påstår mittbacken att van der Sar skrikit att det var målvaktens boll, varför försvararen valde att inte ta den. Märkligt, men ledningen var klart välförtjänt för Arsenal.

Hoppet om ligatiteln kändes nu avlägset. Med det dåliga spel United presterat och de ytor de givit bortalaget kändes läget hopplöst. Några minuter senare fick United mot all logik straff. Hargreaves slog in en boll i straffområdet som Gallas tydligt tog med handen. Domare Webb hade inget annat val än att ge hemmalaget straff. Världsmålvakten Lehmann kände sig manad att praktisera sitt mindre sobra beteende och störa Ronaldo genom att ta på bollen när bollen lades på straffpunkten. Ronaldo slog koncentrerat in straffen i målvaktens höga högra hörn, men fick slå om den då någon United-spelare sprungit för tidigt. Därefter fick Lehmann ett välförtjänt gult kort. Det andra försöket satte Ronaldo enkelt i Lehmanns låga högra hörn. Starkt av portugisen i ett så pressat läge.

Sir Alex bytte därefter ut Scholes, vilken inte var lika instrumental som vanligt, och Park som sprang maraton i ingenmansland. In kom istället Anderson och Tevéz. Den förra skulle tillföra nödvändig energi åt Uniteds mittfält. Arsenal fick helt plötsligt mindre ytor att springa på och brasilianaren stod för några enastående brytningar. Han har gjort en mycket imponerande säsong! Wenger satte kort därefter in Walcott istället för Eboue.

På något vis kändes det nu som om matchen kunde gå hursomhelst. Tevéz stod nästan för ett fint mål då han sköt från lång distans, men bollen gick strax utanför Lehmanns högra stolpe. Clichy slog sedan ett inlägg som tog på Brown och tog i stolpen efter att van der Sar skickligt tippat den. United hade marginalerna på sin sida.

I den 72 minuten fick United frispark i ett fint läge, efter att Evra blivit fälld, till vänster utanför straffområdet. Owen Hargreaves såg bestämd ut när han la upp bollen. Samtidigt tog Ronaldo sina sedvanliga steg som om han skulle slå den. Möjligen kan detta ha överraskat världsmålvakten Lehmann, då han stod helt paralyserad när Hargo elegant skruvade in bollen lågt i hans högra hörna. Det var ett mål av högsta klass och det visar att United har fler frisparksskyttar förutom Ronaldo.

United höll efter målet ut och kunde säkra segern. Närmast att kvittera var inbytte Bendtner efter att han blivit snyggt framspelad av Farbregas. Van der Sar kunde komfortabelt rädda. Senare hade Bendtner även en nick i stolpen. Marginalerna var inte på bortalagets sida.

Sammanfattningsvis en seger som kännetecknas av ett hårt kämpande United under sista halvtimmen. Ros skall främst gå till Anderson som med sin attityd väckte övriga laget. United lyckades krympa ytorna och ta tre mycket viktiga poäng. Edwin van der Sar visar återigen vilken gigant han är. I dag gör han flera ingripanden av högsta kvalité och uppträder otroligt proffsigt. Wayne Rooney kämpar och sliter oerhört som vanligt, men har tyvärr inte turen på sin sida alltid. Vidare fick de som kallat Hargreaves för en överskattad spelare ordentligt motbevis i dag. Den förra Bayern München-spelaren var mycket bra sista halvtimmen och stod för ett klassmål. Tillsammans med hans insats i veckan mot Roma bådar det mycket gott för framtiden.

United: Van der Sar, Brown, Ferdinand, Pique, Evra, Ronaldo, Carrick, Hargreaves (Giggs 89), Scholes (Anderson 55), Park (Tevez 55), Rooney.
Icke nyttjade avbytare: Kuszczak, O’Shea.

Arsenal: Lehmann, Toure (Justin Hoyte 85), Gallas, Song Billong, Clichy, Eboue (Walcott 61), Fabregas, Silva, Hleb, Van Persie (Bendtner 76), Adebayor.
Icke nyttjade avbytare: Djourou, Fabianski.

Mål: Adeabayor 48 min., Ronaldo 55 min. (str.) och Hargreaves 72 min.

Domare: Howard Webb


Av: Jesper [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]