Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Mållöst möte på Camp Nou

Det spåddes bli en publikfriande och offensiv fotboll på Camp Nou. Showen kom av sig samtidigt som Manchester United visade upp ett mycket disciplinerat försvarsspel vilket ledde till det mållösa resultatet. Cristiano Ronaldo borde emellertid ha skjutit United till ledning i den andra minuten, men denne missade en straff.

Sir Alex Ferguson ställde upp med en oväntad startelva. Något som delvis berodde på att Nemanja Vidic drabbats av magbesvär och tvingats uppsöka sjukhus i Barcelona. Det medförde att Wes Brown spelade mittback tillsammans med Ferdinand, samtidigt som Hargreaves ersatte Brown som högerback. På mittfältet startade som väntat Carrick och Scholes, medan Anderson satt på bänken. Ryan Giggs fick inte heller plats från start, vilket däremot Carlos Tévez fick. Det var ett oväntat drag av Ferguson att låta Tévez, Rooney och Ronaldo spela från start – tillsammans. Den sistnämnde fick en helt fri roll och var mer eller mindre anfallare. Rooney spelade mestadels till höger på mittfältet, men kunde då och då synas till i eget straffområde. Tévez hade en roll strax bakom Ronaldo, men nyttjade mestadeles sina defensiva kvaliteter på mittfältet. Kanske hade det ändå varit klokare att starta med Anderson?

Manchester United:

Van der Sar
Hargreaves, Brown, Ferdinand, Evra
Rooney (Nani, 76′), Carrick, Tévez (Giggs, 85′), Scholes Park
Ronaldo

Bänken: Kuszczak, Anderson, Pique, O’Shea, Silvestre

Frank Rijkaard valde att spela med Rafael Marquéz centralt tillsammans med Milito, då Puyol var indisponibel, såldes inte Thuram. Till vänster i försvaret valde Rijkaard Abidal medan Zambrotta spelade till höger. På mittfältet spelade Touré och Xavi tillsammans med ett oväntat kort – Deco. Denne har inte varit sig lik denna säsong och var anonym i gårdagens match. I och med att Deco startade spelade Iniesta anfallare i en trio där även Eto’o och Messi huserade. Thierry Henry, som på förhand var ett osäkert kort, fanns åtminstone med på bänken.

FC Barcelona:
Valdes
Zambrotta, Marquez (Gult kort), Milito, Abidal
Deco (Henry, 77′), Toure, Xavi
Messi (Krkic, 62′), Eto’o, Iniesta

Bänken: Pinto, Gudjohnsen, Sylvinho, Giovani, Thuram

Första halvlek:
Man hann knappt rätta till kuddarna i sängen, knappt ens sätta sig ned. Då blåste domaren Massimo Busacca för straff. En Unitedhörna letade sig fram till Ronaldo vars nick utan tvekan träffade Gabriel Militos hand. Ronaldo lade bollen på straffpunkten, såg om något nervös ut inför Camp Nous fullsatta läktare. Valdés kastade sig fel, Ronaldo hade bara att placera bollen till höger. Drömstarten kom dock av sig och portugisen sköt utanför.

Barca kändes litet skakade och inledde blekt. United trummade på och dominerade de inledande minuterna. En dominans som kom av sig. När klockan pekade på 10 minuter tog Barcelona kommandot i semifinalen och styrde matchen helt och hållet även den resterande tiden. Det var ett bollskickligt, passningssäkert Barcelona som stundtals visade prov på vackra kombinationer och luriga avslut. Men något mål kom således inte.

Andrés Iniesta bröt sig fram på vänsterkanten, skar in mot sidlinjen och skickade en passning snett bakåt. Två spelare tajmade bollen fel och United kunde bryta. Ett par minuter senare höll den annars så bollsäkra van der Sar på att skänka Barcelona ett mål. En utspark från holländaren nådde ingen mindre än Messi som kunde kontra. Tre mot två läget resulterade dock inte ens i en farlig målchans sedan Messi, i mitt tycke, värderade fel genom att passa en trängd Eto’o.

Trots ytterligare en svag utspark från van der Sar, en frispark i kanonläge och konstant bollinnehav dröjde det till den 21a minuten innan van der Sar fick ingripa för första gången i matchen. Xavis distansskott var dock en enkel match för United-keepern.

I den 29e minuten höll Andrés Iniesta på att få en assist i protokollet. Felet var bara att det var Cristiano Ronaldo som han så när friställde. Ronaldo bröt Iniestas rent av idiotiska passning rakt in i banan, men Gabriel Milito var starkare än Ronaldo i straffområdet. Portugisen föll alldeles för enkelt, vilket var ett syndrom som upprepade sig flera gånger i matchen.

United var inte särskilt underhållande och matchen var relativt trög. Barca saknade ett riktigt bra passningstempo för att skapa oreda i United’s försvarsarmé. Det var nästan så att Massimo Busacca skulle ha fått ge den vita muren parkeringsböter. Nåväl, Sir Alex taktik var sannerligen att spela ett lågt försvarsspel och inte irra omkring på den stora planen. Dessutom gäller det att ha bra koll på spelare som Samuel Eto’o och Lionel Messi. Dessa herrar är symbolik med uttrycket; en chans, ett mål. Messi var för övrigt Barcas enda riktiga orosmoment och var ständigt på språng. Evra gjorde emellertid en gedigen insats.

Andra halvlek:
Barca kunde ha fått en smakstart på den andra halvleken då Wes Brown gjorde en liknande idiotpassing som Iniesta gjort tidigare. Samuel Eto’o bröt bollen och en två mot två situation skapades. Eto’o var dock oförmögen att hitta ett inspel till Leo Messi och saknade det rätta självförtroendet för att dribbla Michael Carrick. Denne bröt istället Eto’os försök till inspel.

Bara någon minut senare bjöd Barcelona på fotbollskonst. Messi spelade bollen till Iniesta som med ryggen mot mål friställde Eto’o med en klackspark. Den sistnämnde lyckades på något sätt helt missa målet. Kamerunaren är flera klasser sämre än när han var som bäst. Igår var han en av Barcelonas blekaste.

Ironiskt nog skulle Michael Carrick få ett liknande läge som Eto’o, bara minuten efter. Carrick tog emot bollen efter en något misslyckad hörna. Han fintade sig förbi sin spelare och var helt fri mot Valdés. Denne lyckades också missa målet, bollen tog i gaveln. Sådana chanser får man inte missa om man ska vinna på Camp Nou.

När timmen var spelad hade Xavi åter testat Edwin van der Sar med ett distansskott. Detta var litet farligare och studsade hej vilt innan holländaren kunde greppa bollen. Distansskott var egentligen det enda Barca skapade, med undantag för Eto’os möjlighet. Lionel Messi försökte sitt patenterade väggspel ett antal gånger, utan framgång.

I den 62a minuten försvann Barcas främsta hot. Lionel Messi skakade på huvudet, fick stående ovationer och kramades om av Frank Rijkaard. Antagligen ville man inte spela Messi för mycket då denne haft skadebekymmer. För United’s del var det positivt med tanke på att varken Iniesta, Eto’o eller Deco varit särskilt giftiga. Bojan Krkic, 17, ersatte Messi.

I den 72e minuten skrek Camp Nou ut sin vrede. Andrés Iniesta avancerade in i straffområdet från höger, försökte finta bort Patrice Evra som gick hårt åt spanjoren. Denne lade sig ned och en signal var att vänta. Domaren pekade för inspark. Reprisen visade att Iniesta visserligen fick en lätt törn, men lade sig alldeles för enkelt. Iniesta kanske till och med borde ha varnats för filmning. Å andra sidan spelade Ronaldo i samma liga igår.

Strax därpå byttes Wayne Rooney ut medan Nani ersatte. I Barcelona utgick till sist Deco medan Thierry Henry byttes in.

Bytet för United höll på att ge positiva konsekvenser men kontringsförsöket slutade enbart med en stor suck. Ji-Sung Park hade ett ypperligt läge att spela bollen till sina lagkamrater, men slog bollen till Valdés. Cristiano Ronaldo blev rasande på sydkoreanen. Vid denna tidpunkt kändes United totalt uddlöst och att ett mål skulle komma kändes obefintligt.

Desto farligare blev det på andra sidan planen. Thierry Henry skar in från favoritpositionen till höger mot de centrala delarna av straffområdet. Han avlossade där en projektil som turligt gick rakt på VDS. Denne kunde knappast hålla bollen och släppte retur. Ingen Barcaspelare var där och högg. Därpå bytte United in Ryan Giggs istället för Carlos Tévez.

Kort därefter, i den 88e minuten, föll Iniesta åter enkelt och att domaren blåste frispark var i mitt tycke pinsamt. Speciellt när man hade i åtanke att Ronaldo faktiskt borde ha haft en straff till när Yaya Touré hänsynslöst tacklat ned Ronaldo. En straff fick tydligen räcka en dag som denna. Henry tog hand om Barcas frispark men det blev aldrig riktigt farligt.

***

Det symboliserade matchen, om något. 0-0 var rättvist sett till målchanserna. Att Barcelona hade ett större bollinnehav ser jag knappast som ett tillräckligt starkt argument till att hemmalaget borde ha vunnit. United spelade taktiskt smart med ett lågt försvarsspel där endast Ronaldo inte deltog. På förhand kunde jag knappast förvänta mig att United skulle hålla nollan, speciellt med tanke på Vidic frånvaro. Något som underlättade för detta var det defensiva mittfältet där United var makalöst bra. Frågan är om 0-0 är ett så bra resultat att bära med sig till Old Trafford? United måste vinna matchen. För Barcelona räcker det med oavgjort, såvida inte matchen slutar just 0-0.

I United var van der Sar alert, men ett par missade utsparkar sänker betyget. Hargreaves gjorde ett utmärkt arbete som högerback precis som Evra gjorde på sin kant. I mitten var Rio Ferdinand en jätte tillsammans med Brown som gjorde en klart godkänd match. På mittfältet slet både Rooney och Tévez i det tysta, utan att utmärka sig särskilt i offensiven. Inte heller Park var lyckosam i kontringsspelet men var å andra sidan en evighetsmaskin i defensiven. Cristiano Ronaldo gör ingen bra match. Ett par bländande mottagningar och dribbelkonster bjöd han visserligen på. Men att missa en så pass viktig straff och vika ner sig mot en medioker mittback i form av Marquéz är inte godkänt. Det ska dock tilläggas att matchen inte passar Ronaldo särskilt då denne inte fick många bollar att jobba med. Michael Carrick var felfri i det defensiva arbetet, men borde ha gjort mål. Bäst av alla var Paul Scholes som var vann mittfältskamperna gång på gång. Denne städade upp det som blev över och visade upp stor säkerhet i passningsspelet. Dessutom gjorde Scholesy sin 100e match i Champions League i och med matchen igår.

På Old Trafford väntas United vara betydligt offensivare. Förhoppningsvis lyckas vi återigen nolla Barcelona med ett solitt försvarsspel. Returen spelas den 29e april. Men redan till helgen gästar United Stamford Bridge för spel mot Chelsea.


Av: Jimmy [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]

Res med oss till Manchester!