Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför Man Utd – Chelsea, CL-final

”Bäst i Europa” är sannerligen en luddig beteckning på den som vinner Champions League. Tittar man tillbaka på vinnarna under 2000-talet så finns det inte många lag man rätteligen kan sätta i ”bäst i europa”-facket. Det har varit lag som inte ens vunnit sin egen liga, lag som t.o.m slutat 3-4 i sin egen liga. Hur ett sådant lag då kan titulera sig ”bäst i europa” är för mig helt åt helsicke.
United har vunnit det absolut viktigaste redan, Premier League, skulle man vinna på onsdag så är det en enorm bonus i sig. För er som ”känner mig” så vet ni också hur jag ser på Champions League som fenomen. Här kan man glida med på ett bananskal i gruppspelet och tråka bort sina motståndare längre fram i turneringen. T.o.m United själva har spelat ”Champions League”-spel nu längre fram i turneringen, med bortamatchen mot Barcelona i färskt minne. Ett spel som man knappast är förknippade med normalt sätt, men som tyvärr krävs många gånger i CL. Trist att se på… ja, effektivt… ja tyärr. Det är på detta vis som vissa lag har vunnit turneringen de senaste åren, inte för att de är ”bäst i europa” eller spelar bäst fotboll, utan för att de spelar taktiskt bäst.

Onsdagens final spelas mellan 2 av europas bästa lag förstås, kanske inte nödvändigtvis de 2 allra bästa, men det är ändå sällan som 2 lag mötts i en final som faktiskt är värda det med tanke på ligaspelet. Utan att tveka så kan jag med gott samvete skriva att det är 2 av europas 3-4 bästa lag om man ser till trupperna som lagen förfogar över, båda lagen kan sätta upp en ”reservelva” som med lätthet hade klarat sig bra i ligan.

United
Sir Alex har alltså en helt skadefri trupp att välja spelare från, något unikt för United de senaste 10 åren. Den ende som saknas är reservmålvakten Ben Foster, som inte är registrerad för spel. Gary Neville följer med truppen men kommer knappast att spela då han inte spelat med A-laget mer än 10 minuter den här säsongen. Gerard Pique har åkt med till Moskva men lär knappast vara ombytt om det nu är så att han är klar för Barcelona, som det ryktas.
Svårigheten för Sir Alex är att plocka ut 18 spelare för matchen, detta innebär att flera mycket starka namn kommer att få stå utanför truppen, det gäller att välja ”rätt” spelare ur taktiskt synpunkt.
Det finns 7 spelare som är helt givna i en startelva i en sådan här match, resten beror på dagsform och hur Sir Alex väljer taktiken. Spelare som Edvin van der Sar, Rio Ferdinand, Nemanja Vidic, Patrice Evra, Cristiano Ronaldo, Paul Scholes och Wayne Rooney är helt givna. Sedan slåss 6-7 man om resterande 4 platser egentligen. Owen Hargreaves, Wes Brown, Michael Carrick, Ji.-Sung Park, Ryan Giggs, Nani och Carlos Tevez har alla en chans att få starta matchen, då har jag ändå inte ens nämnt Anderson och Darren Fletcher, som båda hade gjort ett fullgott arbete de också. Det kanske svåraste beslutet som Sir Alex har är vem som skall spela på den andra ytterkanten, där det egentligen finns 4 olika alternativ. Ji-Sung Park har varit fantastisk mot Barcelona och Roma, och United har faktiskt aldrig förlorat med sydkoreanen på plan under 90 minuter. Ryan Giggs har rutinen och smartheten, men Giggs har tyvärr gjort sin sämsta säsong på länge och är kanske på väg utför på allvar. Nani har varit strålande från och till men är allt för ojämn, dessutom skämde han ut sig genom att skalla en spelare mot West Ham, frågan är om Sir Alex förlåtit honom för det. Ett sista alternativ är att använda Carlos Tevez eller Wayne Rooney, troligen då den sistnämnde, på en kant. Eftersom United inte behöver spela defensivt eller ens behöva tänka på defensiven i första hand så tror jag att Park förpassas till bänken, om ens där. Av samma anledning, att United kommer spela offensivt så ”offras” inte Rooney på en kant. Följdaktligen står det mellan Giggs och Nani, där Giggs med sin rutin har en fördel.
Matchen kommer att avgöras på mittfältet, där lagen är mycket jämna, otroligt jämna faktiskt. Jag tippar på att givne Scholes får Michael Carrick och Owen Hargreaves bredvid sig. Carrick har varit suverän under våren, det är ett stort skämt att Capello inte tagit ut honom i sin landslagstrupp, framför allt med tanke på vilka som plockats ut före honom, ett hån mot en spelare som Carrick. Hans lugn och fina passningsspel är ett viktigt kort för United. Hargreaves har spelat högerback en del på slutet är Vidic varit skadad, nu tror jag dock att han startar på mitten. Hans arbetsförmåga och kvicka fötter är det få som matchar i världsfotbollen idag, och medbra djupledsspelare som Ballack i motståndarlaget kan han bli guld värd. PL’s mest underskattade spelare, Darren Fletcher är ett alternativ, han är alltid mycket bra i de stora matcherna och är aldrig dålig, tyvärr tror jag detta är en match där han inte ”behövs” och därför lämnas helt utanför truppen. Anderson har spelat sparsamt på slutet efter att ha gjort en mycket fin förstasäsong. Få spelare kan hålla i bollen så bra som han och är lika stark i kroppen, trots hans relativa litenhet. Hans form har dock dalat på slutet, vilket gör att det blir max en bänkplats för den unge brassen.
I anfallet tror jag att Ronney startar som central spelare mellan Ronaldo och Giggs, vilket gör att den på våren suveräne Tevez får börja på bänken! På bänken finns också Louis Saha, som troligen gör sin sista match i United.
6 man från 24-mannatruppen kommer att lämnas helt utanför, och det är inga dåliga namn heller, eller vad sägs om Silvestre, Fletcher, Neville och Pique? Men det kan lika gärna bli Nani, Park eller O’Shea, Sir Alex har ett angenämnt problem.

Truppen:
Målvakter: Edvin van der Sar, Tomasz Kuszczak, Tom Heaton
Backar: Wes Brown, Rio Ferdinand, Nemanja Vidic, Patrice Evra, Mikael Silvestre, John O’Shea, Gary Neville, Gerard Pique
Mittfältare: Cristiano Ronaldo, Michael Carrick, Paul Scholes, Ryan Giggs, Ji-Sung Park, Anderson, Owen Hargreaves, Darren Fletcher, Nani
Anfallare: Wayne Rooney, Carlos Tevez, Louis Saha, Daniel Welbeck

Tänkbart lag:
Van der Sar
Brown, Ferdinand, Vidic, Evra
Hargreaves, Carrick, Scholes
Ronaldo, Rooney, Giggs

Bänk: Kuszczak, O’Shea, Anderson, Park, Nani, Tevez, Saha

Chelsea
Avram Grant har gjort ett mycket bra arbete med Chelsea och har i mina ögon fått oförtjänt mycket kritik. Visst, han är inte lika karismatisk som Mourinho var, men vem är det egentligen? Men hans resultat talar egentligen för sig själv, Mourinho var exempelvis aldrig i en CL-final med Chelsea.
John Terry, Ricardo Carvalho och Didier Drogba har varit frågetecken den senaste tiden, alla 3 lär dock vara spelklara till finalen. Inte heller Chelsea har några skador, vilket även här medför att flera mycket bra spelare lämnas helt utanför truppen.

Chelsea har 9 man som på förhand är givna att starta i en sådan här match. Peter Cech, Mikael Essien, Ricardo Carvalho, John Terry, Ashley Cole, Frank Lampard, Michael Ballack, Joe Cole och Didier Drogba anser jag vara helt givna i finalen. De 2 sista platserna slås Paulo Ferreira, Florent Malouda, Salomon Kalou och Claude Makelele om. Jag tippar på de 2 sistnämnde, vilket gör att Essien i så fall blir högerback.

Truppen:
Målvakter: Cech, Cudicini, Hilario
Backar: Ferreira, Belletti, Terry, Alex, Ben Haim, Carvalho, A. Cole, Bridge
Mittfältare: Essien, J.Cole, Wright-Phillips, Malouda, Ballack, Sidwell, Lampard, Makelele
Anfallare: Drogba, Kalou, Anelka, Shevchenko

Troligt lag:
Cech
Essien, Carvalho, Terry, A.Cole
Ballack, Makelele, Lampard
J.Cole, Drogba, Kalou

Bänk: Cudicini, Ferreira, Alex, Bridge, Malouda, Anelka, Shevchenko

Inbördes möten:
De senaste 10 mötena lagen emellan (ej räknat Carling Cup och Community Shield) så har Chelsea vunnit 5 och United bara 2, Chelsea har alltså bra statistik de senaste åren. Titta man genom hela historien så har lagen möts 165 gånger, United har vunnit 75, Chelsea 44.

Dömmer matchen gör slovaken Lubos Michel. Han har dömt United 4 gånger tidigare, 3 av dessa matcher har slutat med vinst, 1 oavgjord. Han har dömt Chelsea 3 gånger tidigare, 2 av dessa har slutat med förlust, 1 vinst. Hittils denna säsongen har han dömt 3 matcher, delat ut 15 gula och 1 rött kort.

Oavsett resultat så har båda lagen gjort en mycket bra säsong. Det är dock så att om United vinner så tar de den ”stora dubbeln” och Chelsea vinner ingenting.
Det lär bli en målsnål match med tanke på de 2 fantastiska försvaren som lagen förfogar över, mer än 3 mål skulle förvåna mig, jag tippar att en fast situation avgör matchen, förhoppningsvis till United’s fördel…


Av: Johan [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]