Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Vinst på Fratton Park

United slog igår Portsmouth på Fratton Park, något som inte händer särskilt ofta numera, Darren Fletcher återigen målskytt för United.

United:
Sir Alex valde att starta med Anderson på mitten, trots att killen anlände till England kvällen innan och till Portsmout bara ett par timmar före matchstart! Han spelade något till vänster i en slagd ”Diamant”, Fletcher till höger, Scholes offensiv och O’Shea defensiv. O’Shea primära uppgift matchen igenom var att täcka upp för Evra på vänsterbacken då denne gav sig ut på sina offensiva räder. United spelade utan renodlade yttrar, vilket gjorde att ytterbackarna fick väldigt stora arbetsområden. På topp spelade Rooney tillsammans med Apache-Tevez, där Tevez var den med ansvaret att gå ner i banan och hämta bollar från mitten.
Ryan Giggs kom inte till spel, det gjorde inte heller Carrick, Park, Saha, Manucho, Hargreaves, Ronaldo och avstängde Nani, 8 spelare som det minst sagt känns att vara utan.

Portsmouth:
Harry Redknapp valde att spela ett mellanting mellan 4-4-2 och 5-3-2, jag blev inte riktigt klok på om inlånade Traore spelade vänsterytter eller vänsterback, således inte heller om Distin spelade mittback eller vänsterback. Hur som helst så tog ett annat nyförvärv, Kaboul, plats bredvid kapten Campbell i mitten och Johnson spelade till höger. På mitten fanns 3 centrala spelare, Diop, Davis och Diarra, ingen av dom särskilt kreativ. Crouch och Defoe tog plats på topp.
Redknapp fick klara sig utan skadade Kranjcar, Pamarot, Kanu och Primus, där den förstnämnde med all säkerhet annars startat matchen.

United:
Van der Sar
Brown, Ferdinand (c), Vidic, Evra
Fletcher, O’Shea, Scholes, Anderson (ut i (76:e)
Tevez, Rooney

Bänk: Kuszczak, Neville, Rafael, Fabio, Gibson, Possebon (in i 76:e), Campbell

Portsmouth:
James
Johnson, Kaboul, Campbell, Distin, Traore (ut i 56:e)
Diop, Diarra, Davis (ut i 66:e)
Defoe, Crouch

Bänk: Ashdown, Hreidarsson, Lauren, Mvuemba, Utaka (in i 66:e), Thomas (in i 56:e), Sahar

Första halvlek:
Hemmalaget ville visa att förra matchen mot Chelsea var ett riktigt bottennapp som inte skulle upprepas, man inledde i ett högt tempo och satte press på United från början, dock utan att skapa särskilt mycket. Diop’s skott efter några sekunder var det närmaste man kom, ett skott som Van der Sar hade full koll på.
Det tog inte särskilt lång innan United kom in i matchen och sedemera tog över allt mer. Scholes var brilljant med sina pass på mitten och Tevez jobbade fantastiskt på topp med Rooney. Rooney hade en bra chans då Scholes slog en delikat pass ut mot Brown, Brown spelade in bollen som hamnade hos Rooney, avslutet gick dock rakt i famnen på James. Scholes själv hade nästa chans då hans frispark räddades med viss möda av James.
Hemmalagets klart bästa chans i matchen fick Crouch, men Evra lyckades komma ivägen för ett troligt mål i ganska öppet läge för den gänglige engelsmannen.
Evra var företagsam på kanten och mycket offensiv. En sådan utflykt resulterade i matchens enda mål. Fint samarbete med Tevez och inspel från Evra gjorde att Fletcher kom först till bollen och vinklade bollen mot mål och in via Campbell och Distin. Eller var det ens Fletcher som var på bollen? Svårtydd repris men 0-1 ändå.
Halvlekens sista chans gick till Rooney då han fint vände bort Distin men sköt decimetern utanför i bra läge vid straffområdesgränsen. Brown varnades också i slutet av halvleken efter att ha sparkat i luften, reprisen visade inte att han träffade Traore.
Portsmouth inledde alltså bäst men United tog över allt eftersom, sett till chanserna och spelet så var 0-1 i paus rättvist.

Andra halvlek:
United inledde andra halvlek som man avslutade den första, riktigt bra. Efter bara ett par minuter fick Rooney en perfekt boll i djupet och la in 0-2 mellan benen på James, tyvärr vinkade den assisterande av Rooney för offside, svagt att missa en så solklar onside.
Rooney hade bud på straff kvarten in i halvleken när han klumpigt sparkades ned av Campbell när han skulle försöka nå bollen på ett inspel från Evra. Ingen solklar straff, Rooney var en bit ifrån bollen men gavs å andra sidan inte heller någon möjlighet att ta sig närmre den när han sparkades ned.
Anderson var nära att utöka ledningen när Tevez och Rooney samspelat fint, Rooney’s boll mot bortre stolpen sopades dock bort av Distin, bra försvarsspel från förre City-spelaren.
United kontrollerade matchen helt egentligen, även om en 1-målsledning är väldigt osäker. Långa bollar mot Crouch fungerade inte mot United’s suveräna mittförsvar, och dessutom O’Shea strax framför, United’s 3 bästa huvudspelare. United var betydligt närmre ytterliggare ett mål än Portsmouth var en kvittering.

Resultatet var fullt rättvist, United borde kanske ha gjort ytterliggare något mål med Rooney’s chanser, som vanligt missar han dock för mycket. Annars jobbade Rooney bra och var betydligt piggare än i premiären. Carlos Tevez var bäst på plan. Han bevisar återigen att man inte måste göra 30 mål per säsong som anfallare för att tillhöra världstoppen. Hans sätt att hålla i bollen och fantastiska arbetskapacitet är svåröverträffad, en lysande insats från ”Apache”. På mitten var Scholes mycket bra, alla vet hur bra tillslag killen har, det måste vara oerhört trist för Capello att se hur Scholes brilljerar med sitt passningsspel, utan att kunna ta med honom i landslaget. Anderson då, vad skall man säga om killen som inte redan sagts? Grymm insats med tanke på förhållandena han hade med den långa flygresan och 6 matcher på 18 dagar i OS, imponerande. Hela försvaret var bra, med extra plus till Brown och Vidic den här gången, nästa gång är det säkert Evra och Ferdinand.

United gör ingen större match egentligen, man saknar fortfarande lite fart i anfallsspelet, något som förhoppningsvis kommer då Nani är tillbaka och Rooney är matchtränad ordentligt.
Noterbart var att om man bortser från Neville så var medelåldern på United’s bänk strax över 20 år igår, framtiden är säkrad om man säger så. Possebon’s inhopp igår visar vilken bredd man har på mitten, fin insats igen av 19-åringen.

Nästa helg spelar United ingen ligamatch, vilket gör att nästa blir mot Liverpool på Anfield om mer än 2 veckor, United kommer alltså ha en match tillgodo en bit in i säsongen. Istället spelar United Supercupfinalen mot Zenit i Monaco på fredag. Då kanske spelare som Hargreaves, Park, Nani och Neville kan få chansen från start, samtliga behöver detta efter sin frånvaro.


Av: Johan [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]