Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dimitar Berbatov är klar för United!

Dimitar Berbatov klar för United! Uppdaterad

Efter långa och sega förhandlingar så är nu äntligen Dimitar Berbatov där han vill vara, i Uniteds röda tröja. Frazier Campbell uppges gå motsatt väg på lån.

Så skedde det då äntligen, det som många United-fans längtat efter, en ny anfallare. Inte vilken anfallare som helst heller, Dimitar Berbatov är en suverän spelare, den bäste anfallare utanför topp-4 ifjol, utan diskussion, och kommer att passa perfekt in i United då han är exakt den spelartyp som saknats.

Priset
Spurs officiella hemsida har rapporterat att priset är £30,75milj. Från början ville Spurs ha en bit över 30, det spekulerades i så mycket som £35milj. United la ett bud, som tros ha varit £19milj, samma pris som Robbie Keane såldes till Liverpool för, som Spurs avslog direkt. Inte ens den mest trångsynte personen trodde dock att detta pris skulle räcka för att köpa loss Berbatov, de flesta trodde att man fick gå upp närmre de 30. Det fanns ju en anledning till att man ville ha så mycket för Berbatov och accepterade 19 för Keane om man säger så, även om de båda har haft liknande statistik på sistone så är det ändå klasskillnad på spelarna.
Frazier Campbell ingår i affären, som lån under en säsong. Ett ypperligt tillfälle för unge Frzaier att utvecklas i en annan stor klubb och få mer speltid än vad han hade fått i United. Spurs har bara 3 utpräglade anfallare nu i Bent, Pavlyuchenko och Campbell, något som borde betyda en del speltid.

Vinst och förlust
Sir Alex förlorade dragkampen om pengarna, men det är knappast något som är nytt under solen, snarare väntat. United har alltid betalt mer för spelare än vad någon annan klubb hade behövt göra, klubbarna vet att United har pengarna och kan därför plocka ut mer om United verkligen vill ha en spelare. Därför känns £30,75 som för mycket pengar, 25-28 hade varit mer normalt för en spelare som Berbatov, men jag är knappast förvånad.
Däremot vann Sir Alex och United mot Levy och Spurs i de sistnämndas påstående om ”oegentligheter” i affären. Levy anklagade Sir Alex för att på ett olagligt sätt ”närma sig” Berbatov, vilket hela tiden har förnekats. Istället att som Liverpool påstås ha gjort, betala under bordet som kompensation för detta, så tvingades Spurs dra tillbaka detta påstående för att affären skulle gå igenom.

Fakta om Dimitar Berbatov
Dimitar Berbatov föddes i Blavgoevgrad i Bulgarien den 30 januari 1981 och höll som liten på AC Milan, han är alltså ingen United-supporter sedan barnsben…
Som 17-åring flyttade han till storklubben (med bulgariska mått) CSKA Sofia och gjorde debut som 18-åring 1999. I januari 2001 såldes han till Bayer Leverkusen men hade problem med anpassningen till igan det första året, det var först säsongen 2002/2003 som han var helt ordinarie i Leverkusen. Han gjorde sammanlagt 69 mål på 154 matcher under sin tid i Tyskland.
Berbatov gick till Tottenham för drygt £11milj. sommaren 2006. Under sin tid i Spurs var han den anfallare som i princip alltid spelade, trots Martin Jol’s roterande bland sina anfallare. Under sina 2 säsonger i Tottenham gjorde han 27 mål på 70 matcher.

I United
Sir Alex har letat ett tag efter en ”striker”, någon som är stark på huvudet och kan hålla i bollen längst upp. Detta är något man saknat sedan Van Nistelrooy försvann. United’s spel blir ibland lite för stereotypt i anfallsspelet då man inte haft någon spelare att lyfta in bollarna på. Tevez och Rooney är fantastiska spelare, men båda 2 är betydligt bättre något längre ner i banan där de kan fördela bollar och komma i ”andravågen”.
Berbatov har tagit över Saha’s gamla nummer 9, och det skall nu bli intressant hur man använder honom och hur mycket han får spela. United har nu 3 anfallare som håller mycket hög klass, få lag har 3 anfallare av liknande klass världsfotbollen idag. Det går att använda honom som en av 2 anfallare i ett vanligt 4-4-2-system med Rooney eller Tevez bredvid sig. Man kan också använda honom längst upp i ett 4-2-3-1-sytem med Ronaldo, Rooney och Tevez som offensiva spelare bakom. Låter fantastiskt egentligen om man tänker efter, hade jag varit motståndarback så hade det väl kännts så där…

Vi hälsar Berbatov välkommen och hoppas han får en bra start i klubben och minst 4 bra säsonger bakom sig.


Av: Johan [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]