Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Enkel seger mot Bolton!

Det blev en komfortabel seger över Bolton Wanderers i går eftermiddag. United hade ett massivt övertag mot gästerna, vilka skall vara glada att siffrorna stannade vid 2-0. Målen kom efter ett kontroversiellt straffmål (domare Rob Styles) av Ronaldo och ett snyggt avslut från inbytte Rooney. Glädjande var även ett mycket fint inhopp från den legenden Paul Scholes.

Fergie valde att spela med den förväntade backlinjen, sånär som på att Neville spelade istället för Brown (Säkert med i tisdagens CL-match i Danmark). I målet var van der Sar tillbaka efter sin skada. På mittfältet intog Ronaldo och Park kantpositionerna. Innermittfältet utgjordes av Fletcher och Anderson. På topp kamperade Berbatov med Tévez. Det var alltså Rooney som föll till föga i kampen om platserna i startelvan. Sir Alex hade innan matchen betonat att många av spelarna kommer att få sitta på bänken mer denna säsong mot bakgrund av den starka trupp klubben besitter. Gårdagens negativa nyhet var att Hargreaves återigen känner av sitt knä. Frågan är om engelsmannen någonsin blir kvitt sina skador?

Bolton valde att spela med en 4-5-1-formation där McCann, Muamba och Nolan utgjorde innermittfältet. På kanterna återfanns den ständigt fule Davies och Gardner. Således blev fallet att Elmander fann sig som ensam anfallare.

Uniteds första riktiga chans kom då Fletcher slog ett fint inlägg från höger. Berbatov kom högst i straffområdet, men nicken var alldeles för dåligt placerad och Jaaskelainen kunde komfortabelt rädda bollen. Det fina inlägget var värt ett bättre öde. Något senare sköt Tévez ett lågt, välplacerat skott som räddades nere vid Jaaskelainens högra stolprot. Det blev emellertid en retur, vilken Park hann först på. Sydkoreanens försök träffade tyvärr burgaveln. Ronaldo hade efter detta en frispark som räddades till hörna. United hade ett massivt bollinnehav och skulle vid denna tidpunkt ha varit i ledningen. Att Bolton inte kunde bjuda på ett bättre motstånd var något överraskande. Särskilt såsom de spelade med tre innermittfältare.

Med tio minuter kvar till halvtidspaus spelade Fletcher en fin boll till Anderson vid straffområdets högra del. Brasilianaren mötte på ett tillslag och Jaaskelainen räddade skottet strax under ribban. Ferdinand hade nästa chans då han sköt på halvvolley i straffområdet, men Boltons finländske målvakt räddade igen. Paradoxalt nog var det istället bortalaget som skulle forcera fram den första halvlekens farligaste chans. Ytterbacken Steinsson tog sig fram längs högerkanten och slog ett fint inspel längs marken. Möjligheten hade kommit till genom en omställning och både Evra och Vidic var felplacerade. Därför fick Muamba ett gyllene läge centralt i straffområdet. På något underligt vis missade han emellertid målet med sitt vänsterskott. Därmed gick lagen till halvtidsvila med ställningen 0-0.

I den 49 minuten var Ronaldo, mycket duktig för övrigt, nära att ge hemmalaget ledningen. Hans skott tog emellertid i Jaaskelainens högra stolpe. Ungefär tio minuter senare skulle matchen mest omtvistade händelse inträffa. Ronaldo bröt in i straffområdet från sin högerkant och Samuel tacklade på bollen, varpå portugisen föll i marken (han kunde näppeligen göra något annat, ingen filmning alltså!). Domare Styles dömde frapperande nog straff. Ett fatalt misstag av Styles och undertecknad förstår definitivt hur bortalaget måste ha känt. Ronaldo väntade ut Jaaskelainen och slog lätt in 1-0. Straffen var inte välplacerade, men det räckte nog. Ledning var mer än rättvis, men kunde gärna ha tillkommit på annat vis.

Det var föga troligt att Bolton skulle mäkta med en kvittering och det blev en utopi då Fergie tio minuter efter målet bytte ut Anderson och Tévez till förmån för de spelsugna Scholes och Rooney. De båda senare gjorde mycket fina inhopp. Den förra briljerande med sitt evigt säkra passningsspel och då särskilt de patenterade crossbollarna. Han är ett föredöme för hela klubben och fotbollen generellt.

2-0-målet var väldigt vackert. Ronaldo bröt in i straffområdets vänstra del och klackade bollen till Rooney som, efter att ha vänt bort en spelare, placerade in bollen i Jaaskelainens vänstra burgavel. Kort därefter byttes Nani in istället för Ronaldo. United hade sedan ett par lägen att göra 3-0 genom Nani och Scholes, men resultatet stannade vid 2-0.

Sammanfattningsvis var det en simpel seger för hemmalaget. Förutom Muambas chans i slutet av första halvlek kändes det aldrig som om Bolton skulle göra mål. Fast nog kunde det förväntas mer av bortalaget med fem man på mittfältet och det faktum att United vilade Scholes. Nämnas skall att McCann, Elmander och Davies blev varnade för bortalaget. Främst den senare kunde ha blivit utvisad efter ett par ovårdade tacklingar och förseelser. Han är bland de fulaste spelarna i PL och förtjänar sitt dåliga rykte med råge.

I United skall Evra och Park lyftas fram. Dessa båda herrar har en disciplin som skall prisas högt. De ger alltid allt i alla situationer och exempelvis visas detta genom Parks observanta spel vad gäller returer. Inte sällan är sydkoreanen framme och stöter när medspelarna skjuter. Vad anbelangar Evra är han utan tvekan världens bäste vänsterback. Få kan kombinera det goda offensiva spel och det resoluta defensiva spel som fransmannen idkar. Det är en fröjd att se. Vidare var Ronaldo mycket duktig i går eftermiddag. Han börjar likna sitt gamla jag allt mer. Som skrivits innan var också Rooney och Scholes duktiga i sitt spel. Rooneys mål var mycket välförtjänt.

I sin krönika (Lagerbäck borde använda Olsson) i dagens (28 september 2008) Sunday Mirror, förlåt Aftonbladet, menar Peter Wennman att det är irriterande att domslut som straffen i går drabbar mindre klubbar på Old Trafford. Vidare uttrycker Wennman explicit att det var Sir Alex Ferguson som tvingat fram straffen genom sina uttalanden. Undertecknad är inte objektiv av naturliga skäl, men nog idkar Wennman ett infamt beteende genom att skriva sådan här saker. Å andra sidan är han en simpel humbug i det lilla landet där lagom är bäst.

United: Van der Sar, Neville, Ferdinand, Vidic, Evra, Ronaldo (Nani 80), Fletcher, Anderson (Scholes 71), Park, Tevez (Rooney 71), Berbatov.
Icke nyttjade avbytare: Amos, Giggs, O’Shea, Evans.

Bolton: Jaaskelainen, Steinsson, Cahill, Andrew O’Brien, Samuel, Davies, Nolan, McCann, Muamba, Gardner (Smolarek 73), Elmander (Vaz Te 66).
Icke nyttjade avbytare: Al Habsi, Taylor, Joey O’Brien, Riga, Shittu.

Mål: Ronaldo 60 min. (str.) och Rooney 77 min.


Av: Bukowski [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]