Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Enkel seger mot Blackburn på Ewood Park

United imponerade och vann förvånansvärt enkelt mot Blackburn på Ewood Park, Brown och Rooney målskyttar. Det var en match som präglades av mycket bra passningsspel från United, trots att regnet vräkte ner under större delar av matchen. Det var också en match där Dimitar Berbatov visade alla tvivlare varför United köpt honom, bulgaren var mycket bra. Han överglänstes dock av en fenomenal Rooney.

Blackburn
Blackburn presenterade en något konstig startelva. Jag har personligen inte följt laget i inledningen av säsongen särskilt väl, därför kom det som en överraskning att Stephen Warnock spelade på innermittfältet tillsammans med Tugay, vilket gav plats till svenske Martin Olsson till vänster i backlinjen. Matt Derbyshire startade i en position lite bakom ensamme Santa Cruz på topp, i övrigt var det samma lag som jag förutspådde i införrapporten.
Utanför laget fanns Paul Robinson, Vince Grella, Benni McCarthy och Steven Reid, samtliga skadade, samt. Danny Simpson (får ej spela mot United).

Brown
Ooijer, Samba, Nelsen (c), Olsson
Emerton, Tugay (ut 68), Warnock, Pedersen (ut 58)
Derbyshire
Santa Cruz (ut 50)

Bänk: Bunn, Mokoena, Andrews (in 68), Treacy (in 58), Villanueva, Roberts (in 50), Fowler

United
Sir Alex bjöd som vanligt på en startelva som ingen kunde förutse. Backlinje var den ordinarie från förra säsongen och Van der Sar stod som vanligt i mål. På mitten startade Wayne Rooney (han kunde alltså spela) till höger och Cristiano Ronaldo till vänster med Darren Fletcher och Anderson centralt. Ryan Giggs understödde Dimitar Berbatov på topp. För mig är det mycket egendomligt att Giggs får spela på topp och Rooney på kanten, det normala hade varit Giggs och Ronaldo på kanterna med Rooney på topp. Men det kan lika gärna ha varit en 4-2-1-3-uppställning med Giggs i den offensiva mittfältpositionen bakom trion Ronaldo, Berbatov och Rooney, det såg lite konstigt ut faktiskt. På bänken fanns bl.a Nani, Park och Tevez, återigen alltså Tevez utanför laget, också det mycket märkligt med tanke på argentinarens säsong hittills.
Ben Foster, Tomasz Kuszczak, Gary Neville, Owen Hargreaves, Michael Carrick och Paul Scholes kom inte till spel p.g.a skador.

Van der Sar
Brown, Ferdinand, Vidic, Evra (ut 71)
Rooney (ut 77), Fletcher, Anderson, Ronaldo
Berbatov, Giggs (ut 66)

Bänk: Amos, Rafael, Evans, O’Shea (in 71), Nani, Park (in 77), Tevez (in 66)

Första halvlek:
United bröjade trevande och spelet var ganska jämnt de första 20-25 minuterna. United hade dock den klart bästa chansen under den perioden när Vidic så när nådde fram på en hörna efter en nickskarv vid främre stolpen. Matt Derbyshire hade Blackburn’s bästa chans då han i ganska fritt läge sköt ett markskott som Van der Sar tvingades till en fin räddning på, returen vispades sedan bort av Vidic framför fötterna på Santa Cruz.
Berbatov började efter 15-20 minuter komma in i matchen rejält och var fram till slutsignalen ruggigt bra. Hans djupledsboll till Fletcher var värd ett bättre öde, Fletcher la dock bollen decimetern utanför, fri med Brown i hemmamålet. Giggs hade sedan en fin chans då han på volley sköt ett skott som Brown tippade till hörna via ribban, arkitekt bakom chansen var återigen Berbatov.
0-1 kom i matchminut 31, något kontroversiellt kan tyckas. Ett inspel från vänster av Rooney nickades in av Brown vid den bortre stolpen. Målvakten Jason Brown och Vidic gick på samma boll och Brown kom aldrig fram till bollen, som istället hittade Wes Brown’s huvud och sedan in i mål. En annan domare hade kanske blåst frispark till Brown i närkampen med Vidic, reprisen visade dock att Vidic enbart hade blicken på bollen och att Brown mer eller mindre hoppade in i Vidic. Jag hade dock inte klagat om Bennett trots allt blåst frispark där. Efter målet fanns det bara ett lag på banan resten av matchen.
Rooney borde ha gjort 0-2 några minuter senare. Ytterliggare en mycket fin djupledsboll av Berbatov gjorde att Rooney kom fri med Brown, som dock fick upp en arm och räddades Rooney’s något tama chipp-avslut. Blackburn’s få chanser var ett skott utifrån av Emerton och en nick av Santa Cruz, mer än så hade inte hemmalaget.

Andra halvlek:
United fortsatte den andra halvleken som man avslutade den första, det var stundtals kattens lek med råttan, hemmalaget hade inte mycket att säga till om.
Ronaldo togs hårt hela matchen och var inte riktigt sig själv, han har en bra bit fram till formen han hade i fjol om man säger så. Dock hade han ett par avslut, som kunde resulterat, bl.a ett skott som blockerades av Samba under inledningen av halvleken.
0-2 och spiken i kistan kom i minut 64. Brown icensatte en mycket snabb United-kontring och la ut bollen till Ronaldo på högerkanten. Ronaldo totallurade en blek Martin Olsson och serverade Rooney i straffområdet, Rooney sköt bollen i en båge, otagbart över målvakten Brown.
Giggs byttes ut strax efter målet till förmån för Carlos Tevez. Tevez var pigg i sitt inhopp och var mycket nära att göra 0-3 då han prckade stolpen. Berbatov var nära att utnyttja ett misstag av Samba, men Brown avvärjde. Detsamma gjorde han på Anderson skott, som via en back räddades mycket fint till hörna av Brown.

Sammanfattning:
United’s sista timme var enorm, en utskåpning som vi inte sett på Ewood Park på mycket länge, att siffrorna stannade vid 0-2 kan hemmalaget tillskansa sin målvakt Jason Brown.
Bäst på plan var Wayne Rooney, trots att han för det mesta höll till på någon (höger i första, vänster i andra) kanterna. Han gjorde i princip allt rätt och börjar hitta tillbaka till storformen. Dimitar Berbatov gjorde sin bästa match i United-tröjan och var nästan lika bra som Rooney. Bulgaren’s roll som Target Player utnyttjade han till perfektion, killen har en känsla i fötterna som få spelare av den storleken är i närheten av, superb. På mitten var Anderson väldigt bra, det krävs att han hittar tillbaka till formen från samma period i fjol nu med de skador United har. Han hade igår ett väldigt fint passningsspel och arbetade oerhört mycket över hela banan. Försvaret hade i ärlighetens namn inte särskilt mycket att göra, jag tycker dock att Brown överglänste en för dagen ganska blek Evra. Ferdinand och Vidic hade inga problem med Santa Cruz när denne fanns på plan.

Nästa match är om 13 dagar, mot West Bromwich hemma på Old Trafford. nu väntar landslagsspel och välbehövlig vila för spelare som Giggs och de skadade Carrick, Foster, Kuszczak, Scholes och Hargreaves.


Av: Johan [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]