Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Halvtid

Domaren har blåst för halvtid, nu är det bara resten kvar

Det har nu gått halva säsongen, åtminstone borde det ha gjort om allt varit normalt. Alla lag utom 3 har nu spelat 19 matcher, d.v.s hälften av sina matcher, de lag (förutom United) som inte spelat 19 är Fulham och Wigan, United’s hängmatcher… Jag går här igenom vad som varit bra och dåligt, vilka som varit bra och vilka som varit mindre bra m.m. 

Highs:
Då United har underpresterat hittills så är det svårt att plocka ut höjdpunkterna så här långt. Inte ens bortavinsten mot City smäller särskilt högt, där var United inte heller särskilt bra, men det får bli den i brist på annat. Oavgjort borta mot Chelsea var godkänt, men räknas inte.

Lows:
Lågvattenmärkena är desto fler än höjdpunkterna.
* Förlusten borta på Anfield är den klart största. Pool var egentligen inte särskilt bra och saknade sina 2 klart bästa spelare, det spelade knappast någon roll då United gjorde sin överlägset sämsta match under 2008 just den dagen. Att man dessutom gör alla 3 målen säger egentligen allt…
* Förlusten borta mot Arsenal är lättare att smälta. Då spelade United faktiskt rätt bra och borde fått minst 1 poäng med sig hem till Manchester.
* Oavgjort hemma mot Ålborg är jäkligt pinsamt, minst sagt, men resultatet spelade knappast någon roll i det stora hela.

Positiva spelarinsatser:
Få spelare har kommit upp i en standard som vi är vana vid, i princip så kan detta helt tillskrivas SKADOR, mer om detta senare, men det finns ljuspunkter.
* Patrice Evra har nog varit United’s jämnaste och bästa spelare under hösten. Jag kommer inte på ett enda riktigt misstag från fransmannen hittills, däremot hans fenomenal offensiva spel och stora tillgång på vänsterkanten. Han har bevisat flera gånger om att han tillhör världstoppen bland vänsterbackar. Varningarna är för många (fler redan nu än under hela förra säsongen), det är det enda negativa förutom den farsartade avstängningen (som FA bett om ursäkt till United för).
* Darren Fletcher har i skadefrånvaron för de andra centrala mittfältarna växt ut till den spelare som han spåddes bli. Han har spelat mest av mittfältarna, näst efter Ronaldo, och gjort det mycket bra. Det är tur att United har en sådan spelare att tillgå när det krisar, som det gjort under hösten.
* Michael Carrick har varit skadedrabbad och missat 6 matcher i ligan. Att han är en nyckelspelare för United med sitt fantastiska passningsspel är ett understatement. Hur betydelsefull han är syntes om inte annat mot Liverpool…
* Nemanja Vidic turas om med Rio Ferdinand om vem som verkligen är den bäste. Att Rio är bättre på de flesta punkter står klart, men det är Vidic som har burit upp United’s backlinje i höst när Rio haft problem med sin rygg.
* Ji-Sung Park får mer och mer räknas som “ordinarie” efter sin fina höstsäsong. Det är ingen glamorös spelare men vad fasen gör det när man vet exakt vad man får utav honom?
* Hade det inte varit för att Ferdinand och Vidic är så fantastiskt bra så hade Jonny Evans varit en av ligans bättre mittbackar idag. Killen har varit mycket bra de gånger han fått chansen och aldrig gjort bort sig, och sämre lär han knappast bli.
* Rafael får vi inte glömma. 18-åringen debuterade i premiären mot Newcastle och har sedan dess varit United’s bäste högerback, förvisso beror detta till stor del på Brown’s skadefyllda höst, men att kunna prestera så bra på denna nivå redan är mycket starkt av brassen.

Negativa spelarinsatser:
* Carlos Tevez avgjorde många matcher ifjol och var lysande under hela säsongen då. I höst har hans formsvackor avlöst varandra och han har sällan varit bra i mer än 1 match i rad. Konkurrensen har tagit hårt på argentinaren som kan betydligt bättre.
* Nani har fått flera chanser, framför allt i Champions League (där han är den ende som startat samtliga matcher), han har dock på intet sätt visat att han skall få mer speltid. Det känns som att killen är rädd för att visa vad han kan och tar därför hela tiden fel beslut i avgörande lägen. Att bli utkonkurrerad av Park måste kännas som ett hårt slag för portugisen, som har en tuff tid framför sig.
* Gary Neville är, det tar emot att skriva det, med all säkerhet en spelare som vi inte kommer att se särskilt mycket längre på Old Trafford. Kaptenen blir aldrig fullt frisk från sina skadeproblem och därmed får han allt svårare att hänga med, han är ju inte direkt ung längre heller.
* Visst talar statistiken för att Cristiano Ronaldo fortsätter att vara en jäkligt bra spelare, vilket han självklart är. Vi har dock blivit bortskämda med hans spel från de 2 föregående säsongerna, därför så hamnar han på den negativa listan även han. Han har varit bra för få gånger i höst om man säger så, kanske kan det tillskrivas en skadefylld inledning och missad försäsong, men ändå. Dessutom så har han visat upp ett sämre humör än vanligt.

Skadeproblemen:
De flesta spelarna har haft stora problem med skador, framför allt av mittfältarna. Ingen spelare på mitten är i närheten av att ha spelat samtliga ligamatcher, samtliga av de som kan kallas “ordinarie” har missat minst 4 matcher, vissa fler än 10. Detta har medfört stora omflyttningar, fler än under en normal “rotation”, vilket är en anledning till att United’ spel varit sämre än normalt under hösten. Det har aldrig funnits någon kontinuitet i spelet när spelare efter spelare rapportera in till sjukstugan. Ett “ordinarie” mittfält med Ronaldo, Scholes, Carrick och Nani / Park, har exempelvis inte spelat ihop ännu den här säsongen, det säger det mesta. Försvaret har varit relativt förskonade från skador, om man bortser från högerbacken, fram tills nu i slutet av året vill säga. Owen Hargreaves skada är minst sagt ett trist kapitel. Han är precis en sådan spelare som är bra att ha i vissa typer av matcher och han är en fantastisk defensiv mittfältare, en av de bättre i fotbollen idag, ett enormt avbräck för United.

Utdelningen:
Det har varit rent bedrövligt att se United framför mål i höst, att bränna så mycket borde vara förbjudet. Att samtliga United’s 3 anfallare har en utdelning på sina avslut på 10% eller mindre är bedrövligt, detta kan jämföras med över 20% på Keane (21%) och Torres (24%) i Liverpool, Anelka’s 27% i Chelsea och Agbonlahor’s 33% för Aston Villa. 

Framtiden:
Nu ser vi fram emot andra halvan av säsongen. United har tagit exakt samma antal poäng på bortaplan som man gjorde mot samma motståndare ifjol och har haft ett mycket tufft spelschema, det positiva är att man nu har ett “enklare” schema kvar. Man är 7 poäng efter ledande Liverpool med 2 matcher tillgodo, och ser man till statistiken så är det United som är det bästa laget under andra halvan av säsongen, så jag lutar mig tillbaka och ser fram emot våren med tillförsikt. Det ser inte så illa ut för United’s del, med bättre skärpa i avsluten och att fler spelare hittar formen så kan det gå vägen till slut.