Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Krönika: Du är värd en kista guld, Dimi

Han blev vår dyraste affär genom tiderna. Elgensen Berbatov är inte bara en fröjd att skåda, utan även den verkliga orsaken till varför ligaledaren av Premier League heter Manchester United.

När en spelare får beröm känns det som det sker det som i en våg. En spelares fokus fångas av många tyckare samtidigt. Det sker från alla håll och kanter. Därför vill jag utlysa värdet av en spelare som kommit lite i skymundan, trots att han spelat den mest avgörande rollen för vårt tabelläge idag. Så, jag talar inte om våra backstjärnor i Vidic, Ferdinand eller Evra. Inte heller som superba duon Carrick och Fletcher. Inte kontraktslöse (?) Tevez eller maskinen Rooney.

Jag talar om elegansernas elegans – Dimitar Ivanov Berbatov. Han värvades till sist, i en av de mest segdragna förhandlingarna (nej, jag har inte glömt bort Hargreaves) under Sir Alex Fergusons ledning. Men till sist anlände han till Manchester. Den röda sidan av Manchester…

Min uppfatting av den bulgariske lagkaptenen var spridda. Visst var han en fantastisk fotbollsspelare. Under föregående säsong var han under en period inne i ett stim där han producerade och spred kärlek till alla fotbollsälskare. Romantikern Berbatov avslutade med delikatess och fördelade med precision. Baksidan var att Dimi såg loj och oambitiös ut. Knappast en spelare som sliter för laget i samma mån som vårat anfallspar (läs Tevez och Rooney).

Sir Alex visste vad han visste. Berbatov anlände – och jag har blivit frälst. Han är en underbar spelare att betrakta. Och visst, han ser fortfarande loj och slö ut. Men det är bara lugnet före stormen. Innan kobran dyker upp och sätter bollen i nät. Det är särskilt nu han infunnit sig i den form han var i, då jag först skapade en positiv uppfattning om honom. Från mitten av december tills nu har varit en enda lång smekmånad där han radat upp delikatesser en efter det andra. Många hävdar likheter med Cantona. Tyvärr är jag för ung för att under ett tillräckligt långt perspektiv uttala mig om saken. Men visst, det jag sett fyller en viss likhet. Själv skulle jag beskriva Berbatov som en blanding av en avslutare i van Nistelrooy och en elegans i Zinedine Zidane.

Han har en fabolös touch på bollen. Ett härligt tillslag. Absurd blick för spelet. Klok och snabb i tanken. En giftig avslutare och en fenomenal framspelare. Det sistnämnda är kanske hans största egenskap. Han är extrem att titta på, när han nästan dansar fram och lever sitt liv på fotbollsplanen. En romantiker som skapar glädje. Visst har han sina svagheter. Ingen kan ta miste på att han emellan varven ser slö och omotiverad ut. Särskilt är detta ett irriterande faktum i matcher som lider mot sitt slut, utan uppskattat resultat.

Jag vill inte påstå att Dimi är den viktigaste spelaren vi har. Jag vill inte påstå att han är den bästa spelaren i United. Jag vill inte ens påstå att han är den bästa anfallaren vi har i truppen. Både Rooney och Tevez är i mina ögon spelare som fyller större funktion, men i och med Berbas olikheter med de övriga är hans egenskaper desto viktigare. Men han är den värvningen som gjorde truppen komplett. Och han är den spelare som gör United än roligare att se. Än mer spektakulärt. För vilket lag kan egentligen ståta med en anfallskvartett med spelare som Ronaldo, Rooney, Tevez och så Berbatov?

Värvningen av Dimitar Berbatov blev succefylld. Oavsett vad kritiker i media, eller okunniga tyckare på forum, menar på. Ingen kan blunda för att Dimitar Berbatovs segertåg under vinterperioden kan ha stor betydelse för vart ligaguldet hamnar säsongen 2008/2009. Dimi passade fram Tevez till matchvinnande 1-0 mot Stoke den 26 december. Bara ett par dagar senare avgjorde han själv mötet med M’boro. Därpå låg han, i allra högsta grad, bakom segern mot Chelsea. Även mot Wigan låg han bakom målet efter att ha spelat fram Ronaldo med en yttersida. Denne spelade sedan fram målskytten Rooney. I den senaste ligamatchen vann United med 1-0. I matchens sista minut avgjorde ingen mindre än Berbatov själv.

I somras blev Dimitar Berbatov United’s dyraste värvning genom tiderna. Säga vad man säga vill om priset, men idag kan ingen klandra spelaren.

Dimitar Berbatov, i mina ögon är du värd en kista guld.