Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Vicious Streak

Att hålla nollan elva ligamatcher i rad är förstås en makalös prestation som också betyder att Chelsea och Petr Cechs rekord är historia. Reading har det engelska rekordet för flest ligamatcher i rad utan insläppt mål (målvakten Steve Death höll nollan i 1103 minuter i division fyra, säsongen 1978/79) – United och Edwin van der Sar behöver hålla nollan i 72 minuter mot Everton för att slå även detta rekord. Men 72 i alla ära, är det någon siffra som gäller i år är det förstås 18.

Uniteds prestation blir än mer imponerande om man tänker på hur Uniteds försvar har sett ut under den här perioden. Ingen gång har vi mönstrat vår ordinarie backlinje – Brown, Vidic, Ferdinand, Evra (detta gäller för övrigt även om man anser att Neville är ordinarie högerback). Två spelare har dock spelat alla elva matcherna – hatten av för Nemanja Vidic och Edwin van der Sar. Nemanja har vi hyllat förr, jag tycker dock att van der Sar har fått alldeles för lite beröm. Van der Sar har spelat drygt 28 matcher (han blev utbytt mot Chelsea) den här säsongen och släppt in 14 mål – mindre än ett halvt mål per match. Som jämförelse kan nämnas att Uniteds övriga målvakter (Foster, Kuszczak och Amos) tillsammans spelat tio matcher (plus ett inhopp) och släppt in tolv mål. Bara en slump? Icke! van der Sar är klassen bättre än sina målvaktskollegor i United. Har van der Sars ersättare redan spelat i United är han amerikan och heter Tim Howard.

United har hittills den här säsongen avgjort sju matcher med mindre än en halvtimme kvar att spela. Det är förstås en otrolig styrka. Dock, ibland är det skönt att slippa svettas. Om sena avgöranden är bra för moralen är de sämre för hjärtat.

Annars noterar jag att Agent Bruce sköter sitt jobb på ett utmärkt sätt. Agent Hughes har, efter en utmärkt höst, det emellertid svårare just nu.