Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Inter – Man Utd

Supermötet vi alla har väntat på närmar sig med stormsteg. 20.45 imorgon kväll är det avspark på mäktiga Giuseppe Meazza då Champions League fotbollen drar igång igen. United plågas svårt av skador i backlinjen och Sir Alex kan tvingas att spela med Michael Carrick (!) som mittback.

Det är två formstarka lag som ställs mot varandra imorgon då Champions League-fotbollen kickar igång efter vinteruppehållet. De italienska mästarna Inter med Zlatan Ibrahimovic i spetsen har sju raka matcher utan förlust (sex vinster), där den mest meriterande segern är 2-1 vinsten över Milan i derbyt 15 februari. Uniteds formkurva är än mer imponerande. Sedan 1-0 förlusten mot Derby i Carling Cup den 7 januari har den röda maskinen elva raka segrar med den fina målskillnaden på 27-5. Inter leder Serie A med nio poäng ner till tvåan Juventus efter 25 spelade omgångar medan the Red Devils har sju poäng ner till jagande Liverpool efter 26 omgångar.

Serieledningar och fina formkurvor läggs dock i mångt och mycket åt sidan när utslagsfasen i Champions League tar vid. Sir Alex Ferguson har en försvarskris att handskas med då inte mindre än sex (!) försvarsspelare riskerar att missa matchen imorgon. Inter har endast (?) mittbacken Walter Samuel tveksam inför morgondagen.

Historik
Inter och United har endast mötts två gånger i tävlingssammanhang och det var för tio år sedan då lagen möttes i kvartsfinalen av Champions League. United vann första matchen på Old Trafford med 2-0 efter två mål av Dwight Yorke, returen i Milano slutade 1-1, Paul Scholes målskytt då.

United har historiskt sett svårt för italienskt motstånd på bortaplan. På 15 matcher har man förlorat tio och endast tagit tre segrar. Vad gäller dubbelmöten mot italienskt motstånd har United vunnit fyra och förlorat sex…

Senast United mötte Inter var i en försäsongsmatch på Old Trafford 2007, då Zlatan Ibrahimovic gjorde ett av målen i italienarnas 3-2 vinst.

Inter
Walter Samuel skadade sig på uppvärmningen inför matchen mot Bologna i helgen och är högst tveksam till spel, i övrigt verkar José Mourinho ha en skadefri trupp att välja ur. Inter går som tåget i ligan och har som sagt nio poäng ner till Juventus som ligger på andra plats. Adriano har kommit tillbaka efter diverse problem tidigare under säsongen och bildar ett mycket giftigt anfallspar tillsammans med Zlatan Ibrahimovic – som ligger på fjärde plats i den italienska skytteligan på 14 mål.

Trolig startelva:
Julio Cesar
Maicon – Cordoba – Chivu – Maxwell
Cambiasso
Stankovic – Zanetti – Muntari
Ibrahimovic – Adriano

Manchester United:
Nemanja Vidic är som bekant avstängd, Gary Neville, Wes Brown och Rafael finns inte med i truppen p.g.a. skador och Jonny Evans samt John O´Shea är högst osäkra till spel där irländaren är den som har bäst chanser att komma till spel. O´Shea genomförde ett lättare träningspass på egen hand idag i Milano, medan Evans inte tränade alls. Ett sent fitness-test kommer att göras på duon imorgon.

Försvarskris med andra ord och om både O´Shea och Evans missar matchen imorgon kommer Ferdinand och Evra att få dra ett tungt lass. Fabio da Silva och Richard Eckersley finns med i 22-manna truppen men Sir Alex vill nog helst slippa använda sig av de orutinerade ynglingarna. Fletcher står redo att gå ner som högerback, något han gjort vid tidigare tillfälle. Det hela kan gå så långt att Michael Carrick tvingas ner bredvid Ferdinand i mittförsvaret. Det hade varit, ehm, intressant att se…

Förutom problemen i backlinjen ser det ljust ut på skadefronten då endast Hargreaves och Anderson saknas. I mål kommer Van der Sar tillbaka efter att ha vilats mot Blackburn i helgen och med största sannolikhet kommer även Ji-Sung Park in och tar en ytterplats. Hur det centrala mittfältet kommer att formeras är omöjligt att sia om p.g.a. skadorna i backlinjen. Här har dock SAF gott om alternativ då Carrick, Giggs, Fletcher och Scholes samtliga finns att tillgå. Framåt väntas Dimitar Berbatov starta tillsammans med Wayne Rooney vilket skulle betyda att Tevez får nöja sig med en plats på bänken. Truppen i sin helhet ser ut så här:

Van der Sar, Foster, Kuszczak; Ferdinand, Evra, O´Shea, Evans, Fabio, Eckersley; Giggs, Park, Carrick, Scholes, Nani, Possebon, Fletcher, Gibson, Ronaldo; Rooney, Berbatov, Tevez, Welbeck

Trolig startelva:
Van der Sar
Fletcher – Ferdinand – O´Shea – Evra
Park – Carrick – Giggs – Ronaldo
Berbatov – Rooney

Jag räknar med att O´Shea kommer till spel, det har idag rapporterats om att irländaren är 50/50 till spel och med rådande försvarskris tror jag att man lappar ihop O´Shea på något vänster. Park, Ronaldo och Carrick är givna på mitten och jag tror att SAF väljer Giggs före Paul Scholes i den här matchen. Walesaren har varit fantastisk det senaste och hans rutin blir ovärderlig i en sån här match. Det samma kan i och för sig även sägas om Scholes, men eftersom han spelade från start både mot Blackburn i lördags och mot Fulham tre dagar dessförinnan, tror jag att han börjar på bänken.

För att sammanfatta så kan vi konstatera att en på förhand svår match har blivit svårare i och med försvarskrisen. En möjlig backlinje som har diskuterats om både Evans och O´Shea missar matchen är; Fletcher – Ferdinand – Evra – Fabio. Ställer vi upp med en sådan backlinje mot Zlatan, Adriano och de andra är jag glad om vi endast släpper två bollar. Nu ska vi dock inte måla fan på väggen, förhoppningsvis får vi fram en duglig backlinje till matchen och det är icke att förglömma att United har mängder med kvalité kvar framåt…

Det snackas mycket om att det ska bli en väldigt låst match liknande den på Nou Camp förra året och det är väl också mest troligt, men, United kan få svårt att hålla nollan med en sargad backlinje och kanske (givetvis ska man dock sätta defensiven först) borde man istället lägga fokus på att få med sig ett bortamål eller två? Bara en tanke…

Nyckeln i matchen blir att stoppa den tunga duon Adriano – Ibrahimovic. Inter har inte världens mest kreativa mittfält och stoppar man anfallsparet så har inte italienarna så där värst mycket att hota med (Maicon givetvis undantaget).

Snart är det dags, jag kan knappt vänta.

Inter – Manchester United
Guizeppa Meazza, Milano
20.45 (svensk tid)
Tips: 2-2 (Rooney x2)

Matchen sänds på Viasat Fotboll med sändningsstart 20.00

Rapport från Svenska Fans

Res med oss till Manchester!