Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: Sunderland – Man Utd 1-2

SUNDERLAND-MAN UTD 1-2 (0-1)
0-1 [19] Paul Scholes
1-1 [55] Kenwayne Jones
1-2 [76] Federico Macheda
SUNDERLAND: Gordon – Bardsley, Davenport (McShane 73), Ferdinand, Collins – Edwards, Leadbitter, Tainio (Yorke 86), Reid (Murphy 80) – Cissé, Jones
Avbytare: Fulop, Ben-Haim, Malbranque, Colback
Varningar: Ferdinand
MANCHESTER UNITED: Foster – Neville, Vidic, Evans, O’Shea – Park (Ronaldo 69), Carrick, Scholes – Tevez (Anderson 83), Berbatov (Macheda 75), Rooney
Avbytare: Kuszczak, Evra, Giggs, Nani
Varningar: Neville, Rooney
United vann den viktiga matchen uppe i norr med 2-1. Matchhjälte blev återigen unge italienske superlöftet Federico Macheda när han satte ner foten och styrde in ett misslyckat skott från Carrick.

Inför matchen så låg Sunderland pyrt till i botten, 3 poäng före Newcastle precis ovanför strecket, så laget hade oerhört mycket att spela för.

Ricky Sbragia fick tillbaka mittbacken Calum Davenport och finske mittfältaren Teemu Tainio. I övrigt valde Sbragia att ta in Carlos Edwards till höger på mitten och Kenwayne Jones på topp, istället för Steed Malbranque och Daryl Murphy. Dessutom så saknades Kieran Richardson helt, Andy Reid tog hans plats. Lagkaptenen Dean Whitehead blev inte kvitt sin skada och kom inte till spel.

Sir Alex bjöd på ett par överraskningar, både Dimitar Berbatov och Anderson kom till spel, den senare inledde på bänken. Brown, Ferdinand, Hargreaves och Rafael saknades dock. Ronaldo och Evra vilades och satt på bänken från start. O’Shea tog Evra’s plats till vänster med Neville till höger. Sir Alex valde att starta med 3 man på topp, där Rooney tog en tydlig vänsterplats, Tevez hade en plats lite mer till höger men han hade Park bakom sig som mer utpräglad ytter. Carrick och Scholes spelade centralt på mitten, Fletcher och Giggs vilades helt inför onsdagens match, den förstnämnde fanns inte ens på bänken. Ben Foster tog platsen mellan stolparna då Van der Sar vilades.

Första halvlek:
United började bäst och tog tag i spelet från start och Scholes låg bakom det mesta. Han hade ett bra skottförsök efter dryga 10 minuter, som blockerades.
En hörna något senare hittade Vidic huvud, Danny Collins räddade dock hans nick på mållinjen, returen tog Vidic själv hand om genom en cykelspark strax utanför.
I den 19:e minuten kom United’s välförtjänta ledningsmål. Berbatov höll i bollen, serverade Rooney på vänsterkanten, Rooney slog ett perfekt inlägg som Scholes nickade in i bortre krysset till 0-1.
United fortsatte ha mycket boll efter målet men hade svårt att skapa några riktiga målchanser. Hemmalaget kanske kände att man i och med detta kunde lätta på tyglarna och satsa lite mer framåt. Ben Foster räddade ett skott från Cissé och en nick från Jones innan Evans rensning från ett högerinlägg tog i Foster’s ena stolpe. Där kom United undan med blotta förskräckelsen.
Den sista chansen innan paus fick Park, men hans skott gick strax över hemmamålvakten Gordon´s ribba.

Andra halvlek:
United startade andra halvlek ganska bra och Rooney var ytters nära att utöka United’s ledning, men hans skott från drygt 25 meter gick strax utanför.
Istället så kvitterade hemmalaget 10 minuter in i halvleken, inte särskilt logiskt i det läget. Tainio’s inspel blev för högt för Foster i United-målet, han kunde bara få handen på bollen som hamnade på fötterna hos Jones, han hade en enkel sak att lägga in bollen i det öppna målet till 1-1. Ett litet misstag från Foster som vi dock sett “större” målvakter i ligan göra flera gånger.
United var dock det spelförande laget. Scholes hade ett skott precis utanför och Tevez chans togs om hand av Sunderland’s backlinje. Kort efter detta så gjorde Sir Alex ett par byten. Först kom Ronaldo in för en misslyckad och för närvarande helt slutkörd Park. Därefter kom supertalangen Macheda in för Berbatov, bulgarens närvaro märktes definitivt under matchen, väldigt skönt att ha honom tillbaka i spel.
Macheda hade varit på plan i mindre än 1 minute innan han gav United ledningen återigen. Kortpassningsspel framför straffområdet ledde till att Carrick så småningom fick på ett skott, det var dock helt missriktat och bollen var på väg långt utanför när Macheda oerhört snabbt satte till foten och styrde in bollen bakom Gordon till 1-2. Ytterliggare ett mycket viktigt mål från den unge italienske målsprutan.
Den sista kvarten hände inte särskilt mycket. Även om man blivit oerhört orolig den sista tiden för det svaga försvarsspelet utan ledaren Rio Ferdinand, så lyckades inte hemmalaget skapa något riktigt farligt för en kvittering.

Spelarkritik:
Wayne Rooney var klart bäst i United. Hans arbetskapacitet och förmåga att skapa farligheter är oerhört viktigt för United. Bra var även Paul Scholes, kanske passar sådana här matcher honom bättre. Berbatov var, som nämnt, viktig för anfallsspelet. Han håller i bollen mycket bra och United kan på det sättet få fram mer folk i positionerna, dessutom så har vi saknat den brilljanta tekniken.

Nästa match är på onsdag i den mycket svåra returen mot Porto. United måste vinna eller spela oavgjort 2-2, 3-3 osv. för att ha en chans att gå vidare. I gårdagens match så vilades Ronaldo, Evra, Fletcher, Giggs och Fletcher, samtliga dessa startar troligen på onsdag. Sen så kommer förhoppningsvis Ferdinand tillbaka till spel, utan honom så har försvarsspelet varit minst sagt rörigt.