Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Man Utd – Tottenham 5-2 (0-2)

Det var ett pressat United som efter att Liverpool besegrat Hull tidigare på lördagen befann sig på andraplats i ligan, tog emot Tottenham på Old Trafford. Sir Alex valde att göra några förändringar från den senaste matchen mot Portsmouth och det innebar att Rafael, Carrick, Nani och Dimitar Berbatov samtliga ingick i startelvan.

Första halvlek

Hemmalaget började piggt när Dimitar Berbatov sånär hann ifatt Darren Flechers djupledspassning men gästernas målvakt Heurelho Gomes hinner före. Aaron Lennon skapade sedan Tottenhams första farliga läge när hans fina inlägg hittar Darren Bent vid bortre stolpen men nicken styrs tämligen enkelt till hörna av Van Der Sar.

Efter inledningen var det dags för Ronaldo att hota Gomes, två gånger om. Först avlossade portugisen en grymt farlig frispark som svävade lagom mycket i luften men Gomes får ett små problem kontroll på bollen. Kort senare nickar Ronaldo tätt utanför den bortre stolpen efter en inlägg av landslagskompisen Nani. United såg ut att tycka på för ett ledningsmål men det var tyvärr gästerna som öppnade målfabrikationen.

Vedran Corluka får rätt så ostört ge ett inlägg från högerkanten som Vidic inte når upp till, och bakom honom står en förvånad Ferdinand som inte reagerar tillräckligt snabbt utan istället “snor” Darren Bent bollen och pangar in den i nätmaskorna. Efter kallduschen hoppades vi på ett lyft från hemmalaget men istället fick vi bita i gräset igen. Lennon kommer drivandes med bollen på högerkanten, lyckas ta sig ner till kortlinjen och ge ett bra inlägg till Luka Modric som har ett lätt jobb att kruta in 2-0 för gästerna efter 32 minuters spel. Läget såg allt annat än bra ut för hemmalaget för tillfället, men tur så fick vi se en rejäl förbättring till andra halvlek.

Efter den andra shocken var det Ronaldo som försökte få United tillbaka i matchen. Efter en frispark som studsat tillbaka åt honom skjuter portugisen på volley ett fint skott som ser ut att dimpa ner under ribban men Gomes gör en fantomräddning och styr ut bollen till hörna. Frustrerande. Sedan fick United ännu några halvchanser som dock inte resulterade i något innan Howard Webb beslöt sig för att blåsa av första halvlek.

Andra halvlek

Hemmalaget inledde med ett rejält tryck och man var ju självklart tvingade till det. Carlos Tévez kom in direkt efter paus för en misslyckad Nani och det väckte minsann hemmalaget. Argentinaren var nära att näta direkt i inledningen av andra halvlek när han spelades fint till ett målläge av Ronaldo men Carlitos skott räddades av Gomes, igen.

Sedan var det Rooney som sökte Carrick med en genomskärare och mittfältaren lyckades också att stöta bollen på sidan om en framrusande Gomes men på repriserna ser man dock tydligt att Gomes har fingrarna på bollen och straffen är felaktigt dömd. Cristiano Ronaldo är dock iskall när han inväntar Gomes och placerar sedan in straffen mitt i målet, 1-2. Men det var endast början på ett magiskt slut.

Tio minuter senare hade United kvitterat matchen. Carlos Tévez och Dimitar Berbatov spelar fint ihop och Carlitos passar sedan bollen fint vidare åt Wayne Rooney på vänsterkanten som kör in och skjuter bollen i det främre hörnet mellan benen på Corluka och genom händerna på Gomes, 2-2. Men det var inte allt. Efter dryga 60 sekunder senare har Old Trafford exploderat och fansen hyperventilerat. Att vända matchen var väl omöjligt, eller? En minut efter målet har Rooney bollen på vänsterkanten, blickar upp och ger ett fint inlägg i straffområdet som möts av en språngnick av Cristiano Ronaldo och bollen studsar via gräset upp i måltaket, 3-2! En fantastisk vändning var ett faktum, något inte många trodde på i halvtid. Old Trafford befann sig nu i lyckorus, och stämningen var otrolig.

Tre minuter senare var det dags igen. Efter fin bollkontroll av Berbatov fördelar han bollen vidare till Ronaldo som hittar Rooney vid bortre stolpen med en fin lyftning. Rooney tar ner bollen och försöker placera den i bortre hörnet men Jonathan Woodgate är i vägen men turligt nog tar han med sig bollen i mål och ställning är 4-2. Kort efteråt prövar Darren Bent på ett skott utanför straffområdet och bollen susar centimetrar förbi den bortre stolpen. Men sedan var det hemmalaget som slog till igen. Dimitar Berbatov levererar åt Wayne Rooney på vänsterkanten, kör själv in i straffområdet och Rooneys inlägg hittar också Berba vars nick går rakt på Gomes som dock inte kan hålla i bollen utan Berbatov kan peta in bollen i mål från fötterna på honom, 5-2.

I slutet hade ännu Robbie Keane en gyllene chans att göra gästernas tredje mål men Van Der Sar stod för en fin räddning på anfallarens försök. Efter några minuters tilläggstid är matchen slut och den slutar i en otrolig 5-2 seger efter hela fem mål i andra halvlek, vilken comeback!

Sammanfattning

I första halvlek var Uniteds spel under all kritik och gästernas mål får läggas på Ferdinand och Rafael, delvis också Nemanja Vidic. Trots att man hade några bra målchanser i första halvlek fick man aldrig utdelning utan lät istället gästerna ta kommandot. Mittfältet såg inte bra ut och Modric & Lennon hotade på vänster respektive högerkanten.

I halvtid beslöt sig Sir Alex att försöka lyfta sina spelare och menade på att ifall man lyckas få ett mål inom de första 15 minuterna i andra halvlek skulle man vinna matchen. Hur som helst var det en uppvisning av högsta möjliga standard Red Devils bjöd på i andra halvlek. Även om straffen var feldömd var det inget snack om saken. United körde över gästerna. Mittfältet såg mycket bättre ut då Paul Scholes entrade planen och försvaret var också rätt så stabilt. Offensiven hade förvandlats från ineffektivt till bländande, det säger väl fem mål på 45 minuter?

Sammanfattningsvis gjorde hemmalaget en underkänd första halvlek, men en andra halvlek som troligen är den bästa prestationen på Old Trafford i år. Trots att det såg mörkt ut i halvtid vände United matchen fullständigt i andra halvlek och tog samtidigt ett stort steg närmare ligaguldet. Efter vinsten mot Tottenham har jag svårt att tänka mig att United “kastar” bort titeln trots några kluriga matcher på slutrakan. Och spelarna måste väl vara ytterst taggade och i form när man tar emot Arsenal på onsdagskvällen? Det kan bli en fantastisk match.

Matchfakta

Mål: 5 – 2

Skott (på mål): 13 – 4

Skott (utanför): 5 – 3

Hörnor: 6 – 2

Offside: 4 – 2

Gula kort: 3 – 3

Tacklingar: 13 – 21