Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

United i ett nötskal 08/09

Vi tittar igenom hur laget verkligen presterade under säsongen 2008/2009. Hur bra var United och, framför allt, hur bra var lagdelarna?

Det har inte undgått någon att United är ligamästare för 18:e gången, för 3:e gången i rad. United har slagit en del rekord för högsta ligan (i modern tid åtminstone) i England denna säsongen, här är ett axplock.

  • Laget höll nollan 14 matcher i rad mellan 15/11-21/2 då Blackburn’s Roque Santa Cruz sprängde United’s 1333 minuter långa nolla.
  • Edvin van der Sar höll nollan 1310 minuter mellan 15/11-4/3 (han stod inte mot Blackburn).
  • Inget annat lag har spelat så många matcher under hela säsongen i historien (alla tävlingar inräknade), 66 stycken kommer det stanna vid när CL-finalen är avslutad. Med detta i åtanke är det en oerhörd prestation att ha kommit minst till semifinal i samtliga turneringar man deltagit i, makalöst starkt.
  • United är första lag att ha vunnit ligan 3 år i rad för 2:a gången.
  • United tog 11 ligasegrar på 17 säsonger, det tidigare rekordet hade Liverpool med 11 på 18 säsonger.
  • I Champions League slog man redan i gruppspelet det gamla rekordet på 18 matcher i rad utan förlust, nu är man uppe i 25 matcher, senast United förlorade var mot Milan 2/5 2007.

United är nu Engelska ligans största lag genom tiderna, nationellt sett. Man har tagit 49 inhemska titlar jämfört med Liverpool’s 46. Internationellt har United nu 7 titlar, kan bli 8 vid vinst i CL-finalen på onsdag, Liverpool har 11. Med andra ord så innebär en vinst på onsdag att United tangerar Liverpool’s 57 titlar totalt sätt…

Under mina snart 25 år som United-supporter måste jag erkänna att årets trupp är den starkaste under denna period. Visst vann vi trippeln 1999, men dagens “fringe-players” är betydligt starkare än då, och skadeproblemen nu för tiden är betydligt större tyvärr.

Hur har då laget presterat, jag hade tänkt ge min syn på saken här och dela upp de olika lagdelarna samt. betygsätta dom. 1-5 är betygen, där 5 förstås är det högsta.

Målvakter
Att United har haft den målvaktstrio som man har haft denna säsongen har varit ett riktigt privilegium.

Att Van der Sar varit odiskutabel 1:a har det inte varit några tvivel om. “The Jolly Green Giant” tillhör definitivt fortfarande världens toppskikt bland målvakterna och några tendenser till att han är på nergång har vi inte sett ännu. Jag kan egentligen bara komma ihåg en “tavla” som han gjort denna säsong, givetvis kom den borta mot Liverpool då United ledde matchen. 27 insläppta mål på 46 matcher imponerar.

Ben Foster bör räknas som en framtida stormålvakt, om han får vara hel och frisk, det är lite där problemen ligger i dagsläget. Foster har varit mycket bra då han fått chansen att stå, samtidigt så har hans skador hämmat hans utveckling och han har inte kunna spela tillräckligt med matcher. 9 matcher och 9 insläppta blev facit för Foster totalt.

Tomasz Kuszczak kommer att stå i sista ligamatchen och kommer därmed upp i 8 matcher den här säsongen, 5 insläppta på dessa hittills. En mycket bra reservmålvakt, i United är han dock 3:e val, hans ibland darriga luftspel har förbättrats och få målvakter besitter ett sådant närspel som polacken.

Betyg: 4,5. Bästa målvaktsbesättningen i ligan. Men hur länge håller Van der Sar, och hur länge kan Foster’s skadeproblem fortsätta.

Backar
Någon tvivel om att Untied har ett av världens bästa försvar kan det väl inte finnas hoppas jag. Tyvärr har backlinje varit hårt skadedrabbad främst på högerbacken, där har 3 spelare delat på uppgiften under säsongen. Även bland mittbackarna har skadorna varit mer än tidigare, trots detta har alltså försvaret varit fruktansvärt bra till 90%.

Nemanja Vidic har varit United’s genomgående bäste back under säsongen och fick också välförtjänt pris som lagets bäste spelare under säsongen. “Vida” gjorde en riktigt dålig match under säsongen, hemma i förlustmatchen mot Liverpool, då fick vi se misstag som han enbart gjort i den matchen. Han har varit skadefri hela säsongen och spelat nästan 50 matcher, han var också den ende back som deltog i samtliga 14 “nollor” under perioden november till februari.

Rio Ferdinand har haft en skadefylld säsong och missat hela 14 ligamatcher. Även om Ferdinand inte spelade mer än 8 matcher under “noll-perioden” så syns det tydligt när han inte spelar. Rio’s ledaregenskaper och förmåga att styra försvaret är svårslagen, en av världens 3 bästa mittbackar är givetvis också en av United’s absolut viktigaste spelare. De misstag som han tidigare gjort genom åren har inte alls synts till denna säsongen.

John O’Shea må inte vara den bästa spelaren som Premier League skådat, men att ha haft honom i truppen denna säsongen visar hur viktigt det är att behålla vissa “karaktärspelare”. “Sheasy” har startat 9 matcher som högerback, 1 som mittback och 9 som vänsterback i ligan den här säsongen, lägg där till 10 inhopp. I Champions League har han startat 7 till höger och 3 till vänster och 1 som defensiv mittfältare. United har haft enorma skadeproblem på högerkanten och dessutom en lång avstängning på Evra till vänster, därför är spelare som O’Shea väldigt viktiga.

Unge Rafael fick chansen långt tidigare än planerat p.g.a skadeproblemen. Han har visat prov på en mycket fin offensiv och varit ett farligt vapen då United haft mycket bollinnehav. I defensiven brister det dock fortfarande något även om det blivit bättre allt längre som säsongen gått.

Jonny Evans har varit United’s utropstecken nummer 1 av de unga spelarna och visat att United’s mittbacksbesättning knappast är i behov av ytterliggare spelare, han har bevisat gång på gång att han håller mycket hög Premier League-klass. Jonny har startat hela 16 matcher som mittback i ligan och 6 i CL och visat upp ett mycket moget spel.

Franske vänsterbacken Patrice Evra har gjort en något sämre säsong än i fjol men till hör fortfarande toppskiktet på positionen i världen. Evra hade, precis som hela United, en dålig period i mars-april men varit mycket bra resten av säsongen. Stängdes av 5 matcher i början på januari för… ja för vad vet ingen.

Det smärtar att skriva det, men Gary Neville har nog tyvärr sett sina bästa dagar och är långt ifrån en säker startman längre, något han varit i nästan 15 år annars. Skadeproblemen blir allt fler och återhämtningstiden allt längre. “Gaz” är inte 25 längre och hans speltid blir mindre och mindre. Denna säsong startade han 12 ligamatcher och var i princip skadad resten.

Förra säsongens meste spelare, Wes Brown, har haft enorma skadeproblem denna säsong. Ijfol var han outstanding till höger och en viktig kugge i United’s defensiv, avsaknaden av honom har varit påtaglig. 5 starter blev det bara, jämfört med fjolårets 34, har varit saknad.

Betyg: 4,5. Ett av världens bästa försvar har det kallats, svårt att säga emot. Hade varit ännu bättre med en fast högerback och en mindre skadad Ferdinand. Ifjol startade samma backlinje ihop över 30 gånger, denna säsong inte ens 15, och det har märkts.

Mittfältare
Cristiano Ronaldo spelade sin första match den 21/9, innan dess tappade United 5 poäng i ligan, fick bara oavgjort mot Villarreal hemma på OT och förlorade “Supercupfinalen” mot Zenith. Det tog tid innan Ronaldo fick upp ångan och egentligen först till våren har vi sett den spelare som vi såg ifjol. På nytt United’s klart bäste målskytt med sina 18 ligamål och 7 mål i övrigt på 45 starter.

Tillsammans med Ronaldo, Rooney och Ferdinand så är Michael Carrick en av United’s nyckelspelare. En fullkomligt lysande passningsspelare och box-to-box-player som har få övermän (i samma position) i ligan den här säsongen. United’s hjärta och nav i spelet. Kanske ligans mest underskattade spelare, t.o.m nämnd som medioker på vissa ställen, i mina ögon skrattretande. Startade 24 ligamatcher, förlorade bara 2 av dessa, mot Arsenal borta och Liverpool hemma (han utgick skadad mot Liverpool borta då det stod 1-1) och spelade 4 oavgjorda, ett snitt på 2,4 poäng / match. Vilket innebär att United spelade 13 matcher utan Carrick från start, förlorade 2 och spelade 2 oavgjorda, ett snitt på 2,2 poäng / match. United fick klara sig utan Carrick i sammanlagt 2,5 månad av säsongen, främst på hösten då United’s spel var minst sagt knackigt.

Darren Fletcher har överraskat många utomstående den här säsongen för sitt mycket fina spel. 32 starter i liga (med all säkerhet en till på söndag) och CL, 25 av dom centralt i banan blev facit för skotten. Fletcher arbetskapacitet är känd för alla som följer engelsk fotboll, den här säsongen har han lagt sig till med en passningsprocent en bit över 85%, strålande av ytterligare en mycket underskattad och “medioker” spelare.

Paul Scholes har fortfarande inga övermän vad det gäller fantastiska 50-60 meters passningar och i passningsprocent i ligan, den här säsongen stannar den på runt 90%, sjukt egentligen. Dock har Scholes tappat mycket i tempo och har problem att orka spela hela matcher, han är trots allt född 1974. Han har blandat och gett för mycket, stundtals lysande mot de “sämre” lagen, ofta helt under isen mot de bättre. Scholes tid i United börjar lida mot sitt slut, men någon säsong till finns i kroppen.

Owen Hargreaves var tänkt att spela centralt med Carrick den här säsongen och bilda United’s huvudsakliga centrala mittfältspar. Tyvärr har det inte gått som man tänkt sig och Owen spelade bara 2 ligamatcher innan en knäskada definitivt satte stopp. Har man sett Owen spela, mer än då ens eget lag möter United, så vet man vilken fantastisk spelare det är, en av de bättre på det han gör som bäst i världen, helt klart. Han har en suverän högerfot och en kvickhet som är svårslagen, dessutom går han att använda på flera olika positioner, även om han gör sig bäst precis framför backlinjen.

Brassen Anderson har gjort en säsong som varit mindre lyckad i förhållande till vad man förväntade sig, man skall dock komma ihåg att han är född 1988 och har all tid i världen att utvecklas ytterliggare. Han förde en ganska anonym tillvaro i höstas och var även han en del skadad, han startade endast 11 ligamatcher och 6 CL-matcher. Ojämnheten har varit påtaglig, något som förhoppningsvis kommer att förbättras med åldern. Behöver höja sig till nästa säsong rejält.

Ji-Sung Park övertygade främst i höstas men försvann sedan ur laget under vinterhalvåret. Som vanligt så har Park varit bäst mot de “större” lagen där han hans löpkapacitet utnyttjas på ett helt annat sätt. Har dock svårare i matcher där United för spelet hela tiden. En typisk “rollspelare” i United och viktig på så sätt. P.g.a Nani’s utveckling så fick kanske Park fler starter än vad han annars hade fått och gjorde 21 ligamatcher från start, de flesta till vänster, och 4 i CL, alla till vänster. Just till vänster används han för att täcka upp en mycket offensiv Evra.

Nämnde Nani har varit den största besvikelsen i United den här säsongen. 6 ligastarter och 6 CL-starter blev det. I Ligacupen gjorde han det dock bra, där blev det 3 mål på 6 matcher för portugisen, det sämre motståndet är nog en förklaring till detta. I ligan har han haft det mycket svårt, han överarbetar och tar felbeslut hela tiden, vilket är väldigt frustrerande. Nästa säsong är mycket viktigt för Nani, lyckas han inte betydligt bättre då så är nog hans tid i United förbi.

Så kommer vi då till mannen och legenden Ryan Giggs, som fick det finaste individuella priset man kan få i ligan, priset som bäste spelare utsedd av motståndarna själva. Kanske inte rättvist i det stora hela, Vidic borde nog fått det, men att han aldrig fått det innan (hur horribelt det än låter) vägde nog in en hel del. Han startade bara 20 matcher i liga och CL, majoriteten som offensiv central spets på mittfältet, 3 mål och 11!! assist gjorde han på dessa, skapligt facit måste man skriva. Till skillnad från Neville och Scholes så har Giggs, trots att han är äldst av de 3, inte alls visat samma ålderskrämpor, Sir Alex kan nog krama ut ett par säsonger till ur den gamle.

Betyg: 3. Mittfältet är United’s “svagaste” lagdel och med alla skador den här säsongen så kan jag inte ge ett högre betyg. United har kanske det svagaste mittfältet på papperet av de 3 topplagens, även om jag personligen valt en spelare som Carrick före 90% av de andra lagens mittfältare.

Anfallare
United har inte haft någon utpräglad målskytt sedan Van Nistelrooy’s dagar, detsamma gäller fortfarande.
400 miljonner lite drygt kostade Dimitar Berbatov när han anlände från Tottenham. Många hävdar att han inte alls levt upp till prislappen, personligen tycker jag att han varit värd varenda pund. 29 starter i ligan, 9 mål och 10 assists på dessa, 7 starter och 5 mål i övrigt, hur kan man gnälla? Ofattbart. Just antalet assist (inte bara de som lett till mål, utan i övrigt också) är det som utmärker bulgaren. Han har en makalös speluppfattning och en teknik utöver det vanliga, ibland sitter man bara och undrar “hur fasen gjorde han det där?”. Det är en stor fröjd för ögat att se honom spela, fotbollsporr på hög nivå. Epitetet lat sopades under mattan ganska omgående, även om folk fortfarande tror att så är fallet, om man väljer att tro media vill säga.

Carlos Tevez har de senaste dagarna mest utmärkt sig genom att gnälla i pressen över utebliven speltid, framför allt i de “stora” matcherna. Tevez har startat sammanlagt 32 matcher den här säsongen, varav 18 i ligan och 4 i CL, efter O’Shea och Vidic är han den spelare som deltagit i flest matcher av alla. Utebliven speltid? Han startade mot Liverpool både hemma och borta samt. mot Arsenal hemma, han startade även mot Arsenal hemma i CL. Inte startat de “stora” matcherna? Faktum är att Tevez inte presterat tillräckligt bra stora delar av säsongen för att förtjäna en startplats före Rooney och Berbatov, så enkelt har det faktiskt varit. 5 ligamål på 18 starter och 10 mål i övrigt (varav 6 i Carling Cup) blev hans facit.

Fenomenet Wayne Rooney förtjänar all framgång. Killen är ett monster på plan, vart han än spelar. Inte heller han är någon utpräglad målskytt, 12 mål och 8 assist på 25 ligastarter, 8 mål och 5 assist på de övriga 12 starterna är ändå mycket bra för en spelare som opererar över hela banan. Rooney gör sällan en dålig match, tvärtom tillhör han oftast planens bästa spelare, och han gör det för sitt stora hjärta och sin arbetskapacitet över banan, utöver hans suveräna egenskaper som fotbollsspelare. Rooney är en spelare som motståndarsupportrar älskar att hata, och man skriver ofta ned honom som en medelmåtta och överskattad, man kan faktiskt bara skratta åt saken.

Betyg: 4,5. Ineffektiviteten sänker betyget. United har missat mängder med klara målchanser. Endast Berbatov kommer undan med godkänt, han satte strax över 20% av sina bollar mot mål, både Rooney och Tevez missade alldeles för mycket, vilket gav onödig spänning i många matcher.

Summa summarum så har United i de flesta lagdelar gjort en mycket bra säsong. På mitten har laget dock drabbats enormt av skador, ett tag i höstas fick man knappt ens ihop ett mittfält. Det var också under denna period som United gick mycket dåligt och tappade viktiga poäng i toppstriden.

United gör en spelmässigt sämre säsong än de 2 senaste säsongerna, ändå går man till minst semifinal i alla tävlingar man deltog i, vann ligan och har chansen att vinna CL på onsdag. Mycket starkt!

Skador
Just skador har det pratats om den senaste veckan i media från några håll. United har på intet sätt varit skonade från detta, nyckelspelare som Ferdinand, Carrick och Rooney har alla missat 8 ligamatcher eller fler, Ferdinand hela 12 stycken. Och högerbacken skall vi inte ens prata om, inte frånvaron av Hargreaves heller. Egentligen är inte skador på enskilda spelare något att diskutera, för det tillhör liksom, men när antalet är uppe i 10-12 stycken till varje match, som det var ett tag i höstas, då är det svårt att inte använda detta som argument att poäng definitivt har tappas p.g.a detta.

En spelare som Essien i Chelsea, en av världens bästa i sin position, har missat 2/3-delar av säsongen, Carvalho mer än hälften av säsongen, Joe Cole likaså, men jag har inte läst någon från Chelsea’s läger som har gnällt på detta… Likaså har Fabregas missat stora delar av säsongen, men Wenger har inte gnällt…

Myter och osanningar
Svenska Fans är ett helt fantastiskt ställe egentligen, åtminstone på att lura i folk saker som inte är sant, detta är SF’ största egenskap. Läser man på de olika forumen, framför allt de 4 “stora” lagens, så slås man av tanken på varför folk inte tänker innan de skriver. 

Ta bara detta om att United ALLTID får mest straffar med sig och ALDRIG får straff mot sig på Old Trafford. Denna säsong fick United 4 straffar med sig, samtliga satte Ronaldo i mål. Mot sig fick man 3 stycken, varav 2 på OT. Chelsea fick 2 straffar med sig och ingen mot sig. Arsenal fick 4 straffar med sig och 2 mot sig. Liverpool fick 5 straffar med sig och 2 emot sig.

Sen har vi detta med att United ALLTID avgör sent och har tur. Då tittar vi väl på detta också… United har gjort 11 mål den sista kvarten, varav 3 på övertid. Chelsea har gjort 9 mål, Arsenal hela 17 och Liverpool hela 19, varav 5 på övertid.

Dessutom så är United det lag som fått klart flest gula och röda kort emot sig, för självklart är United ett mer fult spelande lag än resterande…. eller inte.