Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Sir Matt Busby 100 år

Idag firar vi Sir Matt Busbys hundraårsdag. Låt oss för en stund glömma morgondagens fotbollsmatch och hylla en av de absolut viktigaste personerna i Manchester Uniteds långa historia. Busby var den som förvandlade United från en klubb i mängden till Englands största och han gjorde det framför allt med hjälp av egenproducerade spelare.

Den 26 maj 1909 föddes Matt Busby i den lilla byn Orbiston i Skottland. ”En fotbollsspelare har kommit till det här huset idag,” sade Dr. Douglas, som förlöste Alexander och Nellie Busbys första barn. Och fotbollsspelare skulle Busby bli men hans största avtryck i livet skulle han komma att göra som manager för Manchester United.

Det Manchester United som Matt Busby tog över den 19 februari 1945 har inte många likheter med den klubb som Sir Alex Ferguson leder idag. Då hade inte klubben vunnit ligan på närmare 34 år och klubben hade spelat sex av de senaste tio säsongerna i andradivisionen. Uniteds arena, Old Trafford, hade förstörts under andra världskriget och klubbens ekonomi tillät inga spektakulära värvningar. United var ingen storklubb.

Idag hade Busby inte kommit nära posten som Unitedmanager. United var hans första, och enda, klubb som manager – otänkbart idag. Han hade dessutom ett förflutet som spelare i Uniteds två största rivaler, city och Liverpool – otänkbart idag.

Matt Busby hade en vision när han tog över United. Som spelare hade upplevt mycket som han tyckte var dåligt med den professionella fotbollen, saker som han ville – och skulle – ändra på. Framför allt handlade det om att ta hand om alla spelare, inte bara de bästa. Busby var noga med att lära sig namnet på alla klubbens anställda, vaktmästare som pojklagsspelare.

Busbys första beslut var att anställa Jimmy Murphy som sin assisterande manager. Det var Busbys viktigaste beslut som Unitedmanager. Han utsåg Johnny Carey till lagkapten, inte för att Carey var den bästa spelaren utan för att denne var den bästa karaktären. Just karaktär var nämligen, enligt Busby, den absolut viktigaste egenskapen hos en Unitedspelare.

Karaktär hade Matt Busby gott om själv. Han var en gentleman, respekterad av alla, men samtidigt var det ingen tvekan om vem som var boss. I United var han den självklara ledaren vars auktoritet inte fick ifrågasättas. Johnny Morris försökte och placerades omedelbart på transferlistan, trots att Morris var en av sin tids bästa spelare. Busby var principfast och lojal.

Busbys tre första säsonger i United slutade med tre andraplatser i ligan. Det kan tyckas vara ett frustrerande facit men efter ligasegern 1911 hade United noterat en fjärdeplats och en niondeplats som bäst i den högsta divisionen. Dessutom hade United, under Busby, vunnit FA-cupen 1948 och därmed tagit sin första titel på 37 år. Busbys lag fick också uppmärksamhet för den fina fotboll man spelade.

Den efterlängtade ligatiteln skulle komma 1952, då relativt oväntat. Matt Busbys första stora lag hade egentligen gjort sitt och ungdomarna som skulle komma att dominera hade ännu inte växt sig tillräckligt stora. Något som också skulle visa sig de kommande åren – de tre säsongerna som följde efter ligatiteln 1952 var de, dittills, tre sämsta för United under Busby.

Men det spelade ingen roll, Busby visste vad som väntade. The Busby Babes väntade på att göra sitt intåg. Ungdomarna hade sakta men säkert spelats in i laget, nu var de redo att dominera. Offensiva, kaxiga och positiva sprang The Busby Babes hem två raka ligatitlar, 1956 och 1957. Framtiden var Uniteds. Men så kom München.

Att United kunde komma tillbaka till toppen så snart efter München är Matt Busbys främsta prestation. Många hade kastat in handduken, hade inte orkat komma tillbaka, varken fysiskt eller emotionellt. Men Busby orkade och fick se sitt lag bärga ytterligare två ligatitlar, en FA-cupseger och så naturligtvis den historiska Europacupsegern.

Sir Matt Busbys arv är stort. Han byggde inte bara flera fantastiska lag. Han byggde en hel klubb.

Att ersätta Sir Matt Busby skulle visa sig vara Uniteds svåraste uppgift. Wilf McGuinness, Frank O’Farrell, Tommy Docherty, Dave Sexton och Ron Atkinson försökte samtliga utan att vara riktigt nära att lyckas. Det skulle till slut krävas en annan fantastisk skotte för att bära Busbys arv vidare.

När Alex Ferguson tog över United hade klubben gått 19 år utan att vinna ligan, trots det var det ingen tvekan om att United var en storklubb. Det tog ytterligare sju år innan ligatiteln återvände till Old Trafford. Sir Matt Busby satt på läktaren och njöt. När United ett år senare vann en historisk dubbel var Busbys tid på jorden över, trygg i vetskapen om att hans klubb var lämnad i goda händer.

Jag minns att min far sa till mig som ung pojke att du inte träffar fler än tre stora människor i ditt liv. Jag vet att jag har träffat en.

Sir Alex Ferguson, om Sir Matt Busby

Matt Busby är utan tvekan den största manager som någonsin har levat. Jag säger inte att jag tycker att han är den största managern, jag säger att han är den största.

Bill Shankly

Matt kämpade fortfarande med att återhämta sig från de skador han fick i München. Han gick med en käpp. Jimmy Murphy gick bredvid, gav honom en hjälpande hand. I komplett tystnad gick Matt runt vårt omklädningsrum och skakade varje spelares hand. Han gratulerade oss alla individuellt. Något, något väldigt speciellt, fick den mannen att komma in i vårt omklädningsrum, i vad som måste ha varit ett av hans sorgligaste ögonblick i livet, för att gratulera oss för att ha besegrat hans lag. Tommy Banks summerade det hela för oss när han sa: ’Det där är den mest framstående idrottsman ni någonsin kommer att se.’ Det är inte konstigt att Matts lag alltid spelade för honom. Hur kan man inte respektera en sådan man.

Nat Lofthouse, några månader efter FA-cupfinalen 1958

För exakt tio år sedan, på vad som skulle ha varit Sir Matt Busbys 90-årsdag, säkrade United en historisk trippel i matchens döende sekunder i Barcelona. Alex Ferguson kommenterade efteråt: ”Det skulle ha varit Sir Matt Busbys 90-årsdag idag. Allt jag vet är att någon svarade för en väldans massa sparkande där upp.” Symboliken är talande, för imorgon – dagen efter det som skulle ha varit Busbys hundraårsdag – spelar United igen en Champions League-final. Laget kommer, när de äntrar planen, mötas av tifo som säger: ”För Sir Matt.” I himlen kommer Sir Matt alldeles säkert göra sitt bästa för att sparka United till seger.

Alla managers borde ha en hobby. Min är fotboll.

Sir Matt Busby