Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Analys: Läge för panik?!

I dag blev den så känd, världens mest offentliga hemlighet. Cristiano Ronaldo, världens bäste fotbollsspelare, lämnar Manchester United och spelar framöver för Francos gamla klubb i Spanien, Real Madrid. Sedan drygt ett och ett halvt år har Francos gamla klubb jagat portugisen, många misstänker att jakten rentav skett illegalt. Med både brassen Kaká och Ronaldo tror sig Francos gamla klubb kunna erövra Europa igen. Var lämnar detta Manchester United, som deltagit i två raka CL-finaler? Är det läge för panik?!

Svaret på frågan är instinktivt nej, men ett genomtänkt svar behöver en grundligare analys. United har världens genom tiderna bäste manager, Sir Alex Ferguson. Den gamle skotten har troligen full kontroll på vad som sker och vet oändligt mycket mer än oss amatörer, vilka följer klubben på avstånd. När Francos gamla klubb betalar £ 80 miljoner för Ronaldo ger detta United utrymme för ett par intressanta värvningar i sommar.

Med det ovan sagda är det också läge att återigen ge Sir Alex tid att bygga ett delvis nytt lag. Han har gjort det förut och kommer att göra det igen. Sir Alex är en envis gubbe och kommer en dag att stå och räcka fingret åt Francos gamla klubb med CL-bucklan i den andra näven. Francos gamla klubb har sedan 2003 värvat fyra (4) spelare från United: David Beckham, Ruud van Nistelrooy, Gabriel Heinze och i dag Cristiano Ronaldo.

Tvivelsutan har United ett enormt sparkapital i sin fina ungdomsverksamhet. Det är på grund av denna det är fullt berättigat att kalla Sir Alex för den störste genom alla tider. Skotten bygger lag genom en avvägd mix av eget material och storvärvningar. Var förstärkningar behövs i sommar är tämligen självklart – på mittfältet och i anfallet.

Ser vi på målvakts- och försvarssidan kan det snabbt konstateras att situationen ser bra ut. Med den rutinerade Edwin van der Sar och den skicklige Ben Foster har United två bra målvakter, för att inte säga världsklassmålvakter. Vad anbelangar backlinjen har United tre världsklasspelare i Patrice Evra, Rio Ferdinand och Nemanja Vidic. I tillägg finns den enormt duktige Jonny Evans. Nordirländaren gjorde en storartad säsong och spås av många att bli den framtida lagkaptenen, få kan invända mot detta. Enda orosmomentet på backpositionerna är högerbacksplatsen. Gary Neville får anses ha sett sin tid, men i John O´Shea och Rafael da Silva har United två stabila alternativ. Dessutom får Wes Brown inte glömmas, som förhoppningsvis är åter nästa säsong, och da Silvabror nummer två – Fabio.

Istället är det främst på mittfältet som Sir Alex lägger sin koncentration i sommar. På förhand är det inte troligt att eminensen Ryan Giggs och Paul Scholes kommer att var några nyckelspelare nästa säsong. Som truppspelare är de synnerligen viktiga med sin rutin och faderskapsliknande roller. Vidare kan, förutom Ronaldo, Nani försvinna. Rykten talar om att portugisen kan vara på gång tillbaka till Sporting Lissabon. Många fans hade troligen varit glada om så blivit fallet, då Nani varit en enda besvikelse under hans två säsonger i klubben. Portugisen tycks aldrig lära sig när han skall skjuta eller passa.

Vidare är det högst osäkert huruvida Owen Hargreaves någonsin kommer tillbaka och kan bli den fina spelare han en gång var. Efter operationer på båda knäna lär engelsmannen behöva tid. Att räkna med honom till säsongsstarten är en utopi. Om han emellertid kommer tillbaka kan han bli en nyckelspelare med sina defensiva kvaliteter och fina högerfot (tänk inlägg och frisparkar).

Med detta som bakgrund kan det fastslås att United har en given nyckelspelare i Michael Carrick. Engelsmannen har gått från klarhet till klarhet, men kan troligen utvecklas litet till vad gäller det offensiva spelet. Många vill se honom mer i boxen och komma till fler avslut. Hursomhelst är Carrick den som ofta fördelar spelet och inget tyder i nuläget på att detta skulle ändras. Förutom Carrick läggs nu mycket ansvar på Anderson. Tyvärr tycks brasilianaren vara mer defensivt än offensivt lagd, något som talar emot hans roll i startelvan. Med tanke på Carricks roll är det en ännu mer offensiv mittfältare laget behöver. Med andra ord en spelare som är lik Scholes. Detta talar väl egentligen också emot Darren Fletcher. Skotten är en enormt fin spelare, med otroliga defensiva kvaliteter och en inställning som kan få en att gråta av lycka. Sammantaget är emellertid Carrick, Anderson och Fletcher alltför lika varandra. Lägg där till Hargreaves, vilken också är mer defensiv än offensiv och problemet ter sig tydligt.

På kanterna har United i nuläget stora problem. Ponera att Nani försvinner och United har då i princip bara Park och möjligen Giggs som kan spela på kanten. Rooney kan utgå från kanten, men engelsmannen får ut mer av sin otroliga kapacitet om han spelar som renodlad anfallare. Förvisso finns serben Zoran Tosic att tillgå, men han får troligen stå på tillväxt ett tag till. Med andra ord är det alldeles för tunt på även denna position.

I anfallet ser situationen något ljusare ut. United har på denna position Wayne Rooney, Dimitar Berbatov, Kiko Macheda och Danny Welbeck att tillgå. Att räkna med Carlos Tévez och Frazier Campbell i detta läge är alltför osäkert. Båda ser ut att lämna klubben i sommar.

Många menar att Berbatov gjorde en fin inledningssäsong, men för undertecknad var hans insatser ofta en enda frustration. Förvisso stod han för en del målgivande pass, men hans målproduktion och deltagande i spelet lämnar mycket att önska. I princip var han insatser under slutet av säsongen marginella. I tillägg tycks han besitta en besynnerlig attityd. Att han kan bli bättre är utan tvivel, men han måste börja leverera de insatser han visade upp i Bayer Leverkusen och i Tottenham Hotspur.

Carlos Tévez blev under hans andra säsong kritiserad för att missa många chanser och ett uppvisa icke produktivt spel, något undertecknad delvis kan instämma i. Emellertid visade Tévez under hans första säsong vilken otrolig spelare han är. Argentinaren har förvisso deltagit i många matcher, men då ofta som inhoppare. Det är näppeligen samma som att han fick kontinuitet i spelet. Argentinaren har lidit mycket av detta. Tyvärr är det troligt att hans mindre lämpliga uttalanden under slutet av säsongen kan kosta honom ett nytt kontrakt. I fall han stannar har United det gott ställt på anfallssidan.

Med enbart Rooney och Berbatov som etablerade anfallare är situationen som sådan att United skulle behöva ytterligare en anfallare. Att förlita sig på ungdomarna Macheda och Welbeck känns alltför volatilt för en klubb som skall aspirera till seger i främst PL och möjligen CL.

Mot ovanstående bakgrund står det klart att Sir Alex behöver förstärka med en offensiv innermittfältare, en (troligen två) kantspelare och en anfallare. United behöver alltså värva fyra spelare, precis som under sommaren 2007. Det spekuleras redan i möjliga namn, men visst skulle spelare som Benzema, Riberý, Arteta och Cahill vara välkomna…

I dagsläget känns det inte aktuellt att United skulle kunna vara aktuella som segrare i varken PL eller CL. Att tappa världens bästa fotbollsspelare skulle söka varje klubb i världen. Troligen får fansen inrikta sig på ett så kallat mellanår, där klubben ges tid att spela ihop och bygga ett nytt lag. Det är alltså INTE läge för panik, ge det tid bara. Situationen är inget nytt för Manchester United och Sir Alex Ferguson, de har rest sig från underlägen förr och kommer att göra det igen. We´ll never die!