Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Hey Now What You Doing

Silly season är mer silly än någonsin. Samtidigt som Real Madrid värvar allt som rör sig undrar en hel fotbollsvärld vad Sir Alex Fergusons planer är.

United har förlorat Cristiano Ronaldo och Carlos Tevez p.g.a. att dessa två herrar har för få fungerande hjärnceller. Tack för målen och tack för titlarna. Lycka till? Ha! Fuck off! och, för all del, misslyckas gärna. Det går att lämna en klubb som United med hedern i behåll, Ronaldo och Tevez misslyckades med detta.

Så, vad händer nu? Vi har värvat Antonio Valencia och Michael Owen. Michael Owen? En jävla Liverpoolspelare. Det känns inte rätt någonstans. Liverpoolspelare ska inte spela i United och Unitedspelare ska inte spela i Liverpool. Fotbollsmässigt och ekonomiskt kan man argumentera för att det är en bra värvning. Men fotboll handlar om mer än pengar och resultat. Nåväl, får han vara frisk kommer Owen naturligtvis att göra mål, han har ett fantastiskt målsinne och i United kommer han att få bra bollar att arbeta med. Men risken är att Owen kommer att spendera alldeles för mycket tid i sjukstugan tillsammans med en annan Owen. Uniteds nutida historia rapporterar inte många positiva historier när det gäller omhändertagandet av skadedrabbade spelare.

Antonio Valencia däremot är en mer naturlig och normal Unitedvärvning. Han kommer från en liten klubb och har imponerat när han har spelat mot United. Det enda som är överraskande är hur positiva tongångarna har varit från Wigans sida. Normalt brukar United utmålas som världens fiende nummer ett när man vill värva en spelare från en mindre klubb men från Wigan har jag mest hört lyckönskningar och kommentarer om vilken fantastisk värvning United gör. Måhända är det Steve Bruce vi ska tacka.

En sak som är säker är att United nu måste förändra sitt anfallsspel. De senaste åren har Uniteds anfallsspel varit byggt runt Ronaldo. Det är en riskabel strategi att bygga sitt anfallsspel runt en enda spelare men tre raka ligaguld visar att Fergie satsade på rätt kort. Ronaldo är helt enkelt överjävligt bra och när en spelare når en viss nivå kan laget faktiskt gynnas av att anpassa sig efter individen. Utan Ronaldo finns det ingen i United som är nära den nivån. Många hävdar att Wayne Rooney är den mannen men då är det hjärtat och inte hjärnan som talar.

Hur som helst är det nu Wayne Rooney vi fokuserar på. Gör inte Rooney sin bästa säsong någonsin kommer United inte att slåss om ligaguldet i maj nästa år. Rooney kommer att vara vår viktigaste anfallsspelare nästa säsong men han kommer, till skillnad från Ronaldo, inte att vara vårt anfallsspel. Att Ronaldos defensiva ovilja är borta betyder att Rooney kommer att slippa offras i en defensiv roll vilket ger Rooney en utmärkt chans att faktiskt göra sin bästa säsong någonsin.

Bredvid Rooney kommer rimligtvis Dimitar Berbatov att husera som förstaval. Berbatov har alla förutsättningar att bli en hjälte på Old Trafford och att Tevez och Ronaldo numer inte är Unitedspelare kommer sannolikt att gynna bulgaren. Berbatovs bollkontroll är magisk och nu vet han vad det innebär att vara en Unitedspelare. Acklimatiseringsperioden är över, jag förväntar mig att Berbatov kommer att prestera bättre än förra säsongen.

Jag tror på Rooney och Berbatov som anfallspar, med Owen som backup. Därmed tror jag också att vi kommer att få se United återgå till ett mer traditionellt 4-4-2. Valencia torde vara den ena kantspelaren medan det på den andra kanten är mer öppet. Jag tror att vi kommer att få se mindre av Park Ji-Sung säsongen som kommer. Inte för att Park är dålig utan för att Parks defensiva egenskaper är mindre nödvändiga när Ronaldo är borta. Ryan Giggs kommer fortsatt att vara en viktig spelare för United men hans dagar som offensiv kantspringare är över, när Giggs spelar kommer det att vara i en central roll. Övriga alternativ idag är Zoran Tosic och Nani. Jag tror inte på Nani för fem öre och det är inte troligt att Fergie kommer att satsa på Tosic.

Nej, spelaren på andra kanten kommer att vara Uniteds nya nummer sju. Vem? Inte en aning men det kommer att vara, eller rättare sagt det måste vara, en kreativ spelare. En spelare som kan slå sin gubbe, servera våra anfallare med fantastiska passningar och göra mål. Den här spelaren saknas i dagens trupp och utan den här spelaren tror jag inte att United kommer att vara nära ligaguld nummer 19.

Uniteds trumfkort är att vi har en manager som har sett och gjort allting förr. Historien har också, i slutändan, gett alla Fergies tvivlare fel. Ibland agerar han till synes konstigt eller korkat men när den feta damen sjunger brukar det vara Sir Alex Ferguson som skrattar.

Men alltså, Michael Owen i United? Det är inte rätt.