Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Veckans United 2009-42

Det har varit uppehåll för landskamper så det har inte hänt överdrivet mycket i Unitedvärlden. Gabriel Obertan har dock spelat sin första match för United medan Rafael da Silva också är tillbaka efter skada samtidigt som Paul Pogba äntligen fått speltillstånd.

Förra veckans Veckans United, äldre versioner av Veckans United finns arkiverade under “arkiv” i huvudmenyn. Nya Veckans United publiceras på måndagar eller tisdagar (när inte kolumnskaparen är för lat). (Om inte annat anges går samtliga länkar till sidor på MUSS.se.)

“New signing Gabriel Obertan is injured at the moment and can’t train and it seems he has developed a keen interest in gardening. He’s been seen helping an elderly member of the Academy staff by trimming his lawn, pruning his roses and watering his hanging baskets.”
Brian McClair berättar att nyförvärvet Gabriel Obertan har sysselsatt sig med trädgårdsarbete.

NYA SOUVENIRER
MUSS har utökat sitt souvenirutbud med ett ölglas och en pins. Läs mer här.

VECKANS SPELARE
Paul Pogba. Fick äntligen speltillstånd av FIFA. Han debuterade i helgen för Uniteds juniorlag och var enligt uppgift mycket bra. Lovande!

“It will be different, it’ll be a bit noisier! I’ve been back before with Newcastle a couple of times, so I’ve played there for an opposing team. But I’m certainly looking forward to this game. As usual between United and Liverpool, it’ll be a competitive game between two of the world’s top, top teams. The teams are more equally matched perhaps than when I went back with Newcastle, so it should be a good game and an exciting day. It’s still early in the season but you don’t want to lose too many games or drop too many points at this stage. All the teams seem quite tightly packed together [at the top], so it’s still all to play for.”
Michael Owen ser fram emot att återvända till Anfield i Uniteds tröja.

VECKANS TANKAR
¤ Landslagsfotboll är verkligen ingen höjdare. Ok, när det är VM eller EM är det kul att titta på men annars är det mest en plåga. Ändå sitter jag där varenda jävla gång och kastar bort tid som kunde ha använts till något bättre. Vad är det för fel på mig?
¤ Samtidigt kommer jag att sitta klistrad när Uruguay tar emot Argentina och hoppas att Tevez och Heinze får vara delaktiga i det största argentinska fotbollsfiaskot någonsin. Det borde väl ändå vara fördel Uruguay? Och att Chile, som av en slump, gör en plattmatch mot Ecuador tar jag för givet.
¤ Sir Alex Fergusons ursäkt till Alan Wiley var ingen ursäkt.
¤ Gabriel Obertan har gjort sin första match för United, det är positiva nyheter. Obertan spelade från start i reservlagsmatchen mot Oldham. Sannolikt kommer Obertan att debutera i a-laget mot Barnsley i ligacupen om ett par veckor.
¤ Även Rafael da Silva spelade från start i reservlagsmatchen mot Oldham, vilket betyder att United just nu bara har Owen Hargreaves på skadelistan (här förutsätter jag att Rooney och Evans lämnat återbud från sina respektive landslag p.g.a. “skador”). Så tomt har det inte varit på Uniteds skadelista på länge.

“It was before the World Cup of 2002. I was in contact with Manchester United through Peter Kenyon [then chief executive]. It was said to me that Alex Ferguson was going to retire. The moment he’d go, I’d succeed him. But in the end Ferguson didn’t want to quit!”
Louis van Gaal säger att han skulle ha ersatt Sir Alex Ferguson som manager
för United om inte Ferguson ändrat sig. Personligen tror jag dock mer på de rykten som säger att Sven-Göran Eriksson hade fått jobbet.

SPELADE MATCHER
United spelade inga matcher p.g.a. landslagsuppehåll. Klicka här för att läsa om Unitedspelarnas insatser för sina respektive landslag.

“Personally, I think internationals are going to be something of the past. The pride of it and all that, I just think it’s getting lesser and lesser. Players these days don’t see as pride in their country, they see it more as a chore, you know ‘God, I have to go again’. That was the way it always was for me. I think you’ll be surprised how many players – young ones at that – who will retire from international football after the World Cup. Look how many games they play a year, and all the pressure from club football, it’s hard to see many players really enjoying international football any more.”
Stephen Ireland gillar inte landslagsfotboll.

KOMMANDE MATCHER
2009-10-17 16.00 [PL] United-Bolton (visas på Canal+ Sport Extra)
2009-10-21 18.30 [CL] CSKA Moskva-United (visas på Viasat Fotboll)
2009-10-25 15.00 [PL] Liverpool-United (visas på Canal+ Sport 1)
2009-10-27 20.45 [LC] Barnsley-United (visas på Canal+ Sport 1)
2009-10-31 18.30 [PL] United-Blackburn (visas på Canal+ Sport 2)

Efter landslagsuppehållet väntar hemmamatch mot Bolton på lördag. Den enda matchen före nyår som spelas på Old Trafford med klassisk avsparkstid, lördag 16.00. Nästa vecka väntar så två tuffa bortamatcher, först mot CSKA Moskva och sedan revanschmötet mot Liverpool.

“I know we will play Real Madrid. I can’t explain it. It is just a feeling. But I think we will play them, maybe even in the next round.”
Patrice Evra tror att United kommer att få möta Real Madrid i Champions League. Framtiden får utvisa om han är en siare. (Hmm, har vi inte hört det förut? Gamla citat som cirkulerar igen? Skulle inte vara första gången i så fall.)

SKADOR OCH AVSTÄNGNINGAR
¤ Jonny Evans lämnade återbud till Nordirlands sista VM-kvalmatch på grund av skada. Det är oklart hur allvarlig skadan är.
¤ Ben Foster är nu skadefri och fick plats i Englands landslagstrupp inför onsdagens match mot Vitryssland, då Robert Green är avstängd.
¤ Owen Hargreaves är nu tillbaka i Manchester för träning. Det är fortfarande oklart när han kan spela fotboll igen men Champions League-matchen mot CSKA Moskva den 3 november nämns som tänkbar comeback.
¤ Gabriel Obertan är spelklar.
¤ Wayne Rooney lämnade återbud till Englands betydelselösa VM-kvalmatch mot Vitryssland med en skada. Det är oklart hur allvarlig skadan är men han riskerar att missa Boltonmatchen.
¤ Rafael da Silva är spelklar.
¤ Sir Alex Ferguson riskerar avstängning efter sina uttalanden om domare Alan Wiley. Beslut är fortfarande inte fattat i frågan. Ferguson bad i veckan Wiley om ursäkt (Manutd.com) men ursäkten uppskattades inte av alla. BBC berättar att Alan Leighton, ordförande i domarföreningen, tycker att Fergusons ursäkt var halvhjärtad och att Ferguson borde bli avstängd. FA förväntas fatta beslut i frågan någon gång innan nästa millennieskifte.

“The best is yet to come and I cannot wait to get back out there. I will be trying to improve my game and achieve the great success I think [United] are destined for. To look back at where I was to where I am now is amazing. I just want to be part of it again and have a great season. I cannot wait to pay back some of the faith the fans have shown me.”
Owen Hargreaves ser fram emot att spela fotboll igen och tror att hans bästa tid som fotbollsspelare ligger i framtiden.

INTERVJUER OCH ANDRA LÄSVÄRDA TEXTER
¤ M.E.N. intervjuar Owen Hargreaves, som tror att de mörka skadetiderna nu är över.
¤ The Times om Michael Carrick.
¤ Andy Mittens nya bok (länkar till Amazon.co.uk), där han intervjuar ett gäng spelare från Uniteds 1990-talslag har nyss publicerats. M.E.N. publicerar ett utdrag från intervjun med Andy Cole.
¤ Paul Pogba får äntligen spela fotboll för United. United Youth berättar mer.
¤ Andy Mitten är i mitt tycke bäst i världen på att skriva om United. Förutom att vara redaktör för det fantastiska fanzinet United We Stand skriver han texter i flera av världens mest respekterade tidningar. Han har dessutom en blogg på FourFourTwo som är mycket läsvärd.
¤ Sportjournalisten Mats Svensson fortsätter att uppdatera MUSS-bloggen regelbundet – 10-20 inlägg i veckan. Missa inte!

SILLY SEASON 2009/10
Utlånade spelare
Drinkwater till Huddersfield, hela säsongen
Possebon till Braga, hela säsongen
Cathcart till Watford, till januari
Cleverley till Watford, till januari
Simpson till Newcastle, till januari
Diouf till Molde, till nyår
Ljajic till Partizan, till nyår
Chester och Gray till Plymouth, till december
Heaton till QPR, till november

Rykten
¤ Mirror Football säger att United funderar på att köpa Middlesbroughs Adam Johnson i januari.
¤ Igor Akinfeev, målvakt i CSKA Moskva, ryktas ännu en gång vara på väg till United (Daily Mail).
¤ Stevan Jovetic gjorde två mål mot Liverpool och säger att det är smickrande att läsa att han ryktas vara aktuell för United. Jovetic säger dock att hans intention är att stanna i Fiorentina (Sky Sports).
¤ Sky Sports berättar att Inters målvakt Julio Cesar kategoriskt har förnekat att han ska lämna Inter för United i januari.
¤ Sky Sports menar också att United är intresserade av Inters högerback Maicon.

RESERVER OCH JUNIORER
Reservlagsmatcher
Oldham-United 0-3 (0-2) [Brandy, Hewson, King] (Manutd.com)
United: Ben Amos – Rafael da Silva (Magnus Eikrem 46), Oliver Gill, Scott Wootton, Fabio da Silva – Matthew James, Oliver Norwood, Sam Hewson (Will Keane 68), Robbie Brady, Gabriel Obertan (Joshua King 46) – Febian Brandy
Nyförvärvet Gabriel Obertan spelade sin första match för United medan Rafael da Silva gjorde säsongsdebut efter skada när United mötte Oldham i Manchester Senior Cup. Det blev till slut en enkel 3-0-seger för United.

Juniorlagsmatcher
Crewe-United 2-1 [W Keane] (Manutd.com)
United: Lloyd-Weston – Thorpe, Fornasier, McGinty, Fryers – Lingard, Tunnicliffe, Pogba, Morrison, Ajose – W Keane

Övrigt
¤ Port Vales unga målvakt Daniel Lloyd-Weston provspelade för United i juniorlagsmatchen mot Crewe och satt sedan på bänken i reservlagsmatchen mot Oldham. United Youth berättar mer.
¤ Peterboroughs målvakter Joe Lewis och James McKeown har tränat med United den senaste veckan (Sky Sports).
¤ Mirror Football berättar att Ghana vill att Uniteds norska forward Joshua King ska spela landslagsfotboll för Ghana.

GAMLA UNITEDSPELARE
¤ Daily Mail intervjuar Thailands nya förbundskapten Bobby Robson.
¤ Louis Saha berättar att alla skador var svåra att hantera mentalt (Sky Sports). Det är dock inte utan att man undrar hur Saha kan vara så frisk i Everton. Är Uniteds läkarstab usel?

“He’s been marvellous, marvellous. I can only go back to what Sir Alf Ramsey used to be like in 1966, when he produced a World Cup winning team. He was the boss. It didn’t matter where you came from, which club you played for or what your status was. At the end of the day, he had the last word. And Capello seems to have the last word. It seems to suggest that with a bit of luck and fair wind we have as much chance as anyone.”
Sir Bobby Charlton gillar Englands förbundskapten. Och England kommer som vanligt att vara världsmästare långt innan VM ens har börjat.

DIVERSE
¤ Ett nytt kapitel skrevs i Paul Pogba-affären. Manutd.com berättar att FIFA nu har gett Pogba speltillstånd och att affären därmed är godkänd. Le Havre hävdar dock att detta är nonsens och indikerar därmed att affären kommer fortsätta (Sky Sports).
¤ Sir Matt Busby kommer att förevigas som frimärke i serien Eminent Britons. Manutd.com berättar mer.
¤ MUSS kan exklusivt berätta att Sir Alex Ferguson inte är intresserad av att ersätta Lars Lagerbäck som förbundskapten för Sverige.
¤ Undantaget Uniteds hemmamatch mot Wigan har nu samtliga matcher i december fått bekräftade datum och avsparkstider. Traditionalisten upprörs av att United inte kommer att spela fotboll på annandagen i år.
¤ Martin Edwards har ingen skam i kroppen och uttalar sig negativt om Glazer i en Andy Mittens nya bok. Inget positivt ska skrivas om Glazer men smygtittaren Edwards är ett avskum till människa. The Guardian listar några anledningar att ogilla Edwards.
¤ Edwards kommentarer har dock på nytt fört Glazeraffären till ljuset. Duncan Drasdo, ordförande i MUST, berättar för M.E.N. att han inte tror att Glazer kommer att äga United om fem år.
¤ En skulptur i Leeds har målats i rött och vitt, vilket fotbollssupportrarna i staden inte uppskattar (Cross Gates Today).

VECKANS FRÅGA
Den här veckan undrar vi om United borde värva en ny målvakt. Rösta i högerspalten.

Förra veckan undrade vi vad läsarna tycker om landslagsfotboll. En klar majoritet av de 73 röstande uppskattade inte landslagsuppehållet – 45% tycker att landslagsfotboll är ganska trist, 34% tycker att det är kul med landslagsfotboll någon gång då och då medan 19% tycker att landslagsfotboll borde förbjudas. En röstande tycker att landslagsfotboll är det bästa som finns.

VÄRVARTÄVLING
MUSS tycker att det är för få svenska medlemmar i den Skandinaviska supporterklubben och ordnar därför en värvartävling. Värvare kan vinna en MUSS-resa till Manchester eller fina MUSS-souvenirer. Läs mer.

MUSS-RESOR
MUSS reser till Old Trafford för att stödja United i jakten på den 19:e ligatiteln. Fortfarande finns det lediga platser på flera resor. Missa inte chansen att besöka Old Trafford! Läs mer här.

VIDEO
Ingen Unitedvideo den här veckan, läsarna får nöja sig med att bevittna en – eller eh… – straffspark:

THAT’S IT
Är det något som saknas i Veckans United? Vill du tipsa om artiklar vi borde läsa? Har du förslag på en ny omröstning? Skriv en kommentar eller skicka ett mail till Micke.