Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Liverpool – Man Utd

Förra säsongen var väldigt lyckad för United med bl.a 2 titlar, dock så förlorade man båda matcherna mot ärkerivalen, något som inte hänt sedan säsongen 2001/2002 innan dess. Detta är givetvis inte glömt och definitivt inte accepterat av någon, vare sig spelare, fans eller ledare med anknytning till United.

Matchen på Old Trafford ifjol var United klart sämsta hemma så länge jag kan minnas, man får gå tillbaka minst 10 år för att hitta en sämre insats av United. Att ingen av spelarna i laget kommer upp till normal standard under en match tillhör definitivt inte vanligheterna, men detta var precis vad som hände då. En spelare som Vidic, som var bäst i världen på sin position ifjol, passade på att göra sin sämsta match i United-tröjan i just den matchen. Mittfältet vek ned sig totalt, en oerhört ovanlig sak att se när dessa lag möts. Liverpool gjorde ingen av sina bättre matcher då, vilket säger en hel del om hur usla United faktiskt var. Att en spelare som Dossena dessutom fick göra mål säger också en hel del.

Liverpool
Skall man tro media så ligger Rafael Benitez illa till vid eventuell förlust i morgon, så illa tror jag dock inte det är, något som också poängterats av Kenny Dalglish.
Benitez saknar definitivt Albert Riera och greken Kyrgiakos, inte heller nyförvärvet Alberto Aquilani kommer spela, han har precist börjat matcha i reservlaget efter sin långa skada.
Utöver dessa så är det frågetecken på Glen Johnson, Fernando Torres och Steven Gerrard. De 2 förstnämnda kan troligen spela, det är värre med Gerrard.

Liverpool har förlorat 4 matcher i rad, 2 i ligan och 2 i Champions League, något som inte hänt sedan 1987. Förutom enstaka undantag så har laget inte imponerat överhuvudtaget. Avsaknaden av Xabi Alonso har, precis som jag trodde inför säsongen, varit oerhört kännbar. Det finns ingen spelare som kunnat agera speluppläggare och slå fina passningar, kanske kan Aquilani vara lösningen framöver? Att spela med Mascherano och Lucas samtidigt på mitten (i vissa matcher t.o.m. vänsterbacken Aurelio), 2 bollvinnare utan egenskaper som Alonso har, vittnar om brist på bredd centralt på mitten.

Det finns inget lag av topplagen i europa som har 2 så pass överlägsna spelare än de andra i truppen än just Liverpool med Torres och Gerrard, och som är så beroende av dom. Utan dessa är laget ett helt annat och klart sämre, men man kan fortfarande vinna sina matcher förstås, det visade man om inte annat i förra årets match på Anfield mot United. Personligen tror jag att alla 3 frågetecknen kommer till spel.

Preliminär trupp:
Reina, Cavalieri
Johnson, Carragher, Agger, Skrtel, Aurelio, Insua, Dossena
Mascherano, Babel, Lucas, Kuyt, Benayoun, Gerrard, Plessis, Spearing
Torres, Voronin, Ngog

Med denna trupp så får vi troligen se följande lag:

Reina
Johnson, Carragher, Skrtel, Aurelio
Mascherano, Lucas
Kuyt, Gerrard, Benayoun
Torres

Bänk: Cavalieri, Agger, Insua, Babel, Spearing, Voronin, Ngog

Om Gerrard inte kommer till spel tippar jag att Babel spelar till vänster, Kuyt i hålet bakom Torres och Benayoun till höger.

Se upp med:
Fernando Torres givetvis. En av världens bästa anfallare och oerhört farlig i en-mot-en-situationer, kommer han rättvänd och i fart så är han mycket svårstoppad. Det gäller att få honom ur balans, så som man gjorde i hans första säsong i PL, då är han rätt beskedlig och springer mest omkring och tjurar.

Man Utd
United leder serien och är i princip klara för vidare spel i Champions League. Man har inte förlorat sedan 19 augusti mot Burnley (av alla lag) och bara en rutten match mot Sunderland har hindrat laget från 11 raka segrar sammanlagt.
Den som trodde att United skulle få svårt utan Ronaldo har verkligen fått tänka om, även om det kanske är tidigt att göra den bedömningen redan. Det fanns t.o.m. dom som trodde att United skulle få svårt att klara en plats bland de 4 första. Istället har, precis som jag även det förutspådde, spelare som Berbatov och Rooney fått mer utrymme, vilket de inte fick med Ronaldo i laget.

United saknar definitivt Owen Hargreaves och Ji-Sung Park i morgon. Frågetecken finns på Wayne Ronney, Darren Fletcher, Ryan Giggs och Patrice Evra. Giggs och Evra kommer troligen till spel, det gör nog inte Rooney och Fletcher. 2 enorma avbräck om så skulle vara fallet. Rooney har varit grymmt bra i inledningen och bl.a gjort 6 mål i ligan. Fletcher spelade inte i någon av United’s förlustmatcher i de stora matcherna ifjol. Inte mot Liverpool och Arsenal borta, och inte mot Liverpool hemma samt. Barcelona i CL-finalen. Fletcher’s betydelse för United behöver inte ens diskuteras längre, han är idag en av ligans bästa centrala mittfältare, vilket han även bevisat i säsongsinledningen.

United har problem med formen på en del nyckelspelare. Michael Carrick har allt sedan i april inte alls visat upp samma fina spel som tidigare, han måste vara bra för att United skall vara bra. Rio Ferdinand har haft skadeproblem i inledningen av säsongen och bara startat 4 matcher i ligan, detta har gjort att hans form dippat betänkligt med ett par rejäla misstag som följd. Även Nemanja Vidic har haft skadeproblem och problem med formen, han har förlorat dueller som han normalt sätt inte skall vara i närheten av annars. Oroväckande minst sagt.

För Sir Alex del gäller det att välja rätt mittfält. Utan Fletcher så hoppas jag att Anderson spelar centralt bredvid Carrick. Dock så spelade Anderson hela matchen i Moskva i onsdags, något som talar för Paul Scholes istället (han byttes ut efter 70 minuter då). Valencia och Nani spelade hela matchen i onsdags och därför tror jag inte att båda startar i morgon. Valencia går från klarhet till klarhet och jag tippar på att han startar till höger med Giggs till vänster. Detta är dock om Rooney kommer till spel, vilket alltså inte är troligt. Sir Alex väljer med största sannolikhet att spela med 5 på mitten och Berbatov ensam på topp, vilket öppnar för Anderson i startelvan. Berbatov ensam på topp är inte det ultimata heller, han trivs bäst i rollen bakom Rooney och gillar inte att agera targetplayer.
Med andra ord så har United minst lika stora problem inför morgondagen som Liverpool har.

Preliminär trupp:
Van der Sar, Foster, Kuszczak
Neville, O’Shea, Brown, Ferdinand, Vidic, J Evans, Evra, Fabio, Rafael
Valencia, Carrick, Scholes, Anderson, Giggs, Nani, Fletcher
Berbatov, Owen, Welbeck, Macheda, Rooney

Om vi utgår från att Fletcher och Rooney inte kommer till spel så får vi följande lag:

Van der Sar
O’Shea, Ferdinand, Vidic, Evra
Valencia, Carrick, Scholes, Anderson, Giggs
Berbatov

Bänk: Foster, Brown, Evans, Fabio, Nani, Welbeck, Owen

Jämför man de båda lagens startelvor och bänkar, och dessutom tar hänsyn till skadorna, så ser man vilken klasskillnad det är på bredd i truppen. Något som inte spelar någon roll alls i en sådan här match ändå.

Nyckel till seger:
Som nämnts så är nyckeln till seger att Giggs, Fletcher och Rooney kommer till spel. Dessa 3 har tillsammans med Evra och Berbatov varit United’s bästa spelare hittills. Med Fletcher och Rooney troligen borta så blir det mycket svårt att få med sig 3 poäng från matchen. Fungerar Carrick så är mycket vunnet, fungerar han inte så är de 3 poängen definitivt Liverpool’s.

Inbördes möten
De senaste 10 ligamötena har slutat med 7 United-vinster, 1 oavgjord och 2 förluster, båda dessa förluster alltså i fjol. Lagen har mötts totalt 177 gånger genom åren, 68 av dessa har slutat med vinst för United och 59 med vinst för Liverpool. På Anfield har lagen mötts 81 gånger, United har vunnit 23 av dessa och förlorat 39.

Domare
Andrew Marriner dömmer matchen på Anfield, en av ligans klart bästa domare i nuläget. Han har dömt båda lagen en gång tidigare den här säsongen. Han hade hand om Liverpool’s match borta mot West Ham, samt. United’s bortamatch mot Tottenham.

Matchen sänds på Canal+ Sport 1 med start 15.00