Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget | Supporterklubben

US 2 – 2009 / 2010

(Nu när det är landslagsuppehåll tänkte vi passa på att publicerade lite gamla artiklar som av en eller annan anledning inte har publicerats tidigare. Framför allt gäller detta den här säsongens US-artiklar. Aktuell artikel publicerades i US 2 och skrevs i slutet av augusti. /Redaktionen)

Silly Season – Lugn för United, bisarr för grannarna och Madrid

United har agerat väldigt lugnt under säsongens Silly Season, på gott eller ont? Annat är det för våra grannar som kastar ut bisarra summor på spelare, triggat av Real Madrid.

United lugna
Manchester United har sedan Premier League startades handlat spelare för ofattbara 410 miljoner pund, med det är man faktiskt bara 4 (efter Chelsea Tottenham och Liverpool, i den ordningen) på listan i England. Samtidigt så har man sålt spelare för 275 miljoner pund under samma period, vilket man faktiskt är bäst på i England. Netto ger detta 135 miljoner pund som klubben handlat för under en period på 18 år, 7,5 miljon per år. I det stora hela placerar detta United på plats 5 över listan på hur mycket klubbarna i England spenderat per säsong, efter Arsenal är man bäst av topp 4-klubbarna och bättre än Tottenham och Man City, som vi återkommer till lite senare. Samtidigt så är United den klubb i världen som drar in mest pengar före skatt enligt Forbes årliga lista, nästan dubbelt så mycket som Real Madrid och 52 miljoner dollar mer än tvåan på listan, Barcelona.
Med alla dessa siffror i åtanke så kan det tyckas märkligt att United inte har köpt in ett ”stort namn” som ersättare till Ronaldo. Frågan är dock hur mycket av alla United’s pengar som Sir Alex har till sitt förfogande? Det är inte särskilt svårt att tänka sig vart stora delar av pengar hamnar, amerikanens fickor behöver ju som bekant fyllas.
Sedan är ju frågan om United behöver förstärka? I grunden så behövs det enligt mig inte, alla lagdelar är oerhört starka med försvaret som starkaste del. Problemet är OM alla nyckelspelare håller sig skadefria och i form. Skadebenägenheten på spelare som Ferdinand och Hargreaves är allt annat än bra. Formen på Michael Carrick har under försäsongen och i slutet på förra inte alls varit bra, det ryktas dessutom om problem för Carrick, kanske är han på väg bort av någon anledning? Anderson, som skulle ta över efter Paul Scholes, har inte alls kommit upp till de nivåer som Sir Alex trodde, också väldigt oroande eftersom just Scholes troligen gör sin sista säsong och är märkbart på nedgång. Just mittfältet är jag verkligen oroad över i dagsläget, vi har faktiskt det sämsta mittfältet av topplagen just nu med tanke på den oroande formen. Vi har 7 stycken centrala mittfältare, av dessa så har de 2 med högst kapacitet (Anderson och Carrick) uppenbara problem med formen sedan en tid tillbaka och 2 stycken gör troligen sin sista säsong i klubben (Giggs och Scholes). 1 är långtidsskadad (Hargreaves) och frågan är om han någonsin kommer tillbaka? De 2 som är kvar är också de som imponerat mest (Fletcher och Gibson). Gibson var en spelare som jag aldrig trodde skulle bli särskilt mycket bättre än vad han visat upp tidigare, han har dock motbevisat detta med ett fint och moget spel, det är en ”mini-Carrick” fast med sämre passningsspel men mycket bättre skott. Darren Fletcher är ett kapitel för sig själv. Jag skulle kunna skriva spaltmeter om denna kille och hur han har utvecklats men jag nöjer mig med att skriva att han just nu är United’s viktigaste mittfältare och en nyckelspelare. Han spelade inte i förlustmatcherna mot Arsenal, Liverpool (båda matcherna) och i CL-finalen mot Barcelona, däremot spelade han mot Chelsea och City borta samt. hemma mot Arsenal, City och Chelsea, i ingen av dessa så förlorade United. Det säger egentligen det mesta om hur viktig han är.

City är bisarra, Real Madrid är boven
Manchester City, klubben som är störst i staden och har flest supportrar (ironin flödar), har för oljepengar på 2 säsonger handlat spelare för sanslösa 248 miljoner pund och sålt för 27 miljoner. Alltså nästan 200 miljoner pund netto sedan shejkerna tyckte de hade för mycket pengar över och behövde något att leka med. Senast i raden är ganska medelmåttige Jolean Lescott för 24 miljoner, bara den här säsongen har man handlat spelare för 120 miljoner pund. Det är inte sjukt, det är tragiskt. För mig är det en självklarhet att en klubb inte bör handla för mer pengar än vad man faktiskt drar in, City är inte i närheten ens. Frågan är om det ens skall vara tillåtet att göra så?
Real Madrid var ändå de som startade det hela när man betalde 65 miljoner euro för Kaka, för att kort senare betala United 94 miljoner för Ronaldo, ett bud som naturligtvis inte gick att tacka nej till. Därefter har man fortsatt med att spendera 35 miljoner vardera på Karim Benzema och Xabi Alonso. Totalt har Franco’s gamla klubb handlat för över 250 miljoner euro, med pengar som man inte ens har! För att få plats med alla spelare (i Spanien får man bara ha 25 spelare i A-truppen) så har man i princip tvingat bort spelare från klubben (läs Heinze, Saviola och Huntelaar bl.a) och t.o.m brutit kontraktet med trotjänaren Michel Salgado. Något är ruttet…

Dålig säsongsinledning, något att bry sig om?
United har återigen inlett säsongen sämre än väntat, jag skriver återigen eftersom man de senaste säsongerna gjort likadant, t.o.m sämre. Att förlora mot nykomlingen Burnley, som inte har en enda spelare som skulle tagit en tröja ens i United’s B-uppställning, är inget annat än förkastligt. Matchen var en av de sämsta de senaste säsongerna, fullt i klass med bottennappet mot Liverpool hemma ifjol samt. bortamatchen mot Fulham. Då som nu så är det mest oroväckande att målchanser missas i alldeles för stor utsträckning, det är rätt uselt att se när laget har ett 20-tal skott på mål men ändå inte lyckas göra mål. United har inte den där måltjuven som Cole, Yorke eller Van Nistelrooy i klubben längre. När nu dessutom Ronaldo försvann så finns det viss risk för oro, dock tror jag att Ronaldo’s mål kommer att ersättas av att andra spelare nu får ut mer av sin kapacitet.
För egen del så är en dålig säsongsinledning ingenting jag ens bryr mig om, United har alltid varit tröga i starten, varför vara annorlunda nu?

Fenomenet Berbatov
Jag vill återigen ta upp ämnet Dimitar Berbatov, det kanske känsligaste diskussionsämnet som rör United. Det känns som att jag med få undantag är den ende som hela tiden försvarat bulgaren, så är det naturligtvis inte, men känslan har varit så. Jag har sällan sett bulgaren göra en dålig match i United-tröjan, medan alla Berbatov-hatare sällan sett honom göra en bra. För mig är det en helt genialisk spelare, så genialisk att övriga United-spelare ibland inte fattar sig på hur han spelar. Ingen spelare i ligan besitter samma känsla i fötterna och samma ”fotbollshjärna” som Berbatov. Jag har inte njutit så av att se en spelare i United sedan Cantona, han är fantastisk att se på och för mig en världsspelare, det är obegripligt för mig att folk kan klaga på denna ”magiker”. Förvisso var motståndet inte det bästa senast mot Wigan, men Berbatov spelar alltid likadant och är egentligen alltid lika bra, men ju bättre motståndet är desto svårare är det för lagkamrater att ”springa rätt” och för Berbatov att få fram sina pass. Det är faktiskt så enkelt.

Lyckad supporterträff
Vi hade vår första officiella supporterträff i samband med Wigan-matchen. Träffen hölls i Göteborg på Il professore, som ligger på Gamla Ullevi, och vi var ca. 35 personer som mött upp. Det blev en väldigt lyckad dag, speciellt lyckad blev den för Christer Bengtsson som vann en resa till Old Trafford, ett jättestort grattis säger vi.
Allting var riktigt lyckat; god mat, trevligt sällskap och en bra match. Det kunde inte blivit bättre. .och …kvällen avslutades på Liseberg där vi utsåg en femkampsmästare och Tommy Nilsson från Götet blev champione. Därför siktar vi nu på att ha en liknande träff varje säsong, nästa gång träffas vi kanske i någon annan av våra stora städer.