Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Man Utd – Everton

Premier League är tillbaka igen efter landskampsuppehållet och ett hungrigt United kan nu äntligen ta ut sin två veckor gamla frustration över den tunga förlusten mot Chelsea. De två senaste säsongernas ligafemma Everton gästar Old Trafford och David Moyes lag är fortfarande svårt plågat av skador. För Uniteds del är tre poäng ett absolut måste för att haka på Chelsea i toppen och sett till statistiken de bägge lagen emellan är en seger att vänta.

Historik:
Manchester United och Everton har drabbats samman 34 gånger i Premier League och statistiken är förkrossande i Uniteds fördel. 26 segrar, fem oavgjorda och endast tre förluster har det blivit mot The Toffees. Ur ett historiskt perspektiv är det desto jämnare, med 77 segrar för United, 61 för Everton och 40 matcher som slutat oavgjort.

Manchester United
Med cirka en tredjedel av Premier League-säsongen 2009/2010 avverkad ligger United på en tredjeplats, fem poäng bakom tabellettan Chelsea som ordnade försprånget via en kontroversiell 1-0-seger mot de röda jävlarna för knappt två veckor sedan. Tre poäng är visserligen i stort sett ett måste inför varje match om man vill ta hem titeln, men ännu mer så i dagsläget eftersom Chelsea har Wolves hemma kommande omgång och ett eventuellt försprång på åtta poäng skulle inte vara lätt att hämta in – inte ens för Manchester United.

Skador:
Som vanligt saknas flertalet spelare i United, men vi är välsignade med en bred och stark trupp, så vi ska inte måla fan på väggen i allt för stora drag. Rio Ferdinand är Sir Alex största bekymmer just nu. Mittbacken har haft enorma skadeproblem det senaste året och även missat Uniteds fyra senaste matcher. Sir Alex berättade idag på presskonferensen inför matchen mot Everton att backklippan blir borta ”a couple of weeks, or a few weeks”. Skadan ska vara relaterad till de ryggproblem som plågat den engelska landslagsspelaren på senare tid.

Övriga spelare som definitivt missar matchen är Fabio, Owen Hargreaves, Danny Welbeck och Gary Neville (avstängd).

Jonny Evans, John O´Shea, Michael Carrick och Ji-Sung Park är samtliga osäkra kort inför lördagens match.

Möjlig startelva: (4-4-2)
Van der Sar
Rafael – Vidic – Brown – Evra
Valencia – Fletcher – Anderson – Giggs
Berbatov – Rooney

Någon av Evans och O´Shea eller rent av bägge två lär spela om de friskförklaras i tid. Scholes, Nani och Owen konkurrerar främst om en startplats. Carrick lär finnas med i truppen om han blir kvitt lårproblemen.

Håll ögonen på:
Wayne Rooney. Den nyblivne pappan och engelska landslagskaptenen (nåja) brukar inte direkt springa och gömma sig när det vankas match mot hans förra klubb Everton. Känns som att det inte finns något mellanting för Rooney i de här matcherna. Antingen är han grym och gör ett mål eller två, eller så rinner det över och han låter sig påverkas av matchens atmosfär och Evertons supportrar. Jag tror och hoppas på en grym insats från Rooney imorgon (lördag).

Everton
The Toffees har haft en mycket tung start på säsongen med varierande resultat och enorma skadeproblem. David Moyes mannar parkerar för tillfället på en 12:e plats i tabellen, men ambitionen är givetvis att repetera de två senaste säsongernas placering (femma) eller rentav komplettera bragden och slå sig in bland de fyra stora. Everton är ett lag som jag personligen har en enorm respekt för. Manager David Moyes har gjort ett enormt jobb med klubben sedan han tog över 2002. Skotten har fått ihop ett mycket bra fotbollslag med relativt små resurser och bland annat grävt upp spelare som Tim Cahill och Joleon Lescott från the Championship.

Skador:
Det är egentligen helt sjukt hur hårt Everton har drabbats av skador de senaste två åren. Förra säsongen spelade man länge utan en enda ordinarie forward i truppen, men mittfältarna Tim Cahill och Marouane Fellaini skötte sig utmärkt på ovana positioner och var en starkt bidragande orsak till Evertons fina placering i ligan, samt finalplatsen i FA-cupen (United besegrades på straffar i semifinalen).

Phil Neville, Phil Jagielka, Mikel Arteta, Victor Anichebe och James Vaughan är samtliga långtidsskadade och saknas därmed mot United. Leon Osman är även han skadad och missar matchen.

Därtill är Tim Howard, Louis Saha, Jo, Jack Rodwell och Steven Pienaar samtliga frågetecken (Diniyar Bilyaletdinov avstängd) och som ni märker så är det en hel potentiell startelva som saknas.

Trolig startelva: (4-5-1)
Nash
Hibbert – Yobo – Distin – Baines –
Gosling – Fellaini – Heitinga – Rodwell – Cahill
Yakubu

Håll ögonen på:
Tim Cahill. Australiensaren är förmodligen Premier Leagues bästa huvudspelare – trots att han endast är runt 180 cm lång. Dessutom en komplett spelare som kombinerar ett enormt slit i defensiva positioner med att vara en riktig killer i och runtomkring straffområdet. För övrigt en favoritspelare hos undertecknad.

Manchester United – Everton
Plats:
Old Trafford
Domare: Steve Bennet
Tid: 18.30 (svensk tid)
Tips: 2-1 (Rooney, Fletcher – Cahill)

Matchen sänds på Canal+ Sport 2 med start kl 17.25.

// Simon Soltan-Zadeh

Res med oss till Manchester!