Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: Mike Dean city-United 2-1

Trots att United dominerade stora delar av bortamatchen i seminfinalmötet med city var det dom ljusblå som klev av planen med segern. Mike Dean stod för två katastrofala misstag som resulterade i två mål för hemmalaget. United radade upp målchanser mot slutet av matchen, men Shay Given storspelade i målet och nu är United piskat att vinna returen på Old Trafford om en vecka.

Lagen:
Sir Alex valde, något överraskande, att formera sin starkaste tillgängliga startelva. Van der Sar gjorde sin första match i Ligacupen sedan finalen mot Wigan 2006, Rafael föredrogs framför Neville på högerbacken och varken Ferdinand eller Vidic fanns tillgänglig i mittförsvaret, vilket gjorde att Brown och Evans fick spela ihop ännu en gång. Fergie valde, som så ofta i cupmatcher på bortaplan, en 4-5-1-uppställning med Rooney ensam på topp, flankerad av Valencia och Giggs.

Roberto Mancini valde även han att formera sitt starkaste tillgängliga lag, men på grund av flera skador fick spelare som Boyata, Garrido och Zabaleta (på mitten) chansen från start.

Första halvlek:
Stämningen på var på topp på City of Manchester Stadium och de som kom dit för att se något extra blev inte besvikna. United öppnade beslutsamt och hemmalaget fick knappt låna bollen innan Ryan Giggs tryckte in 1-0 för de goda på mållinjen. Antonio Valencia, som så ofta förr, stod för inspelet, Wayne Rooneys skott räddades fint av Given men Giggs höll sig påpassligt framme på returen.

City kom igång något efter Uniteds ledningsmål, men det såg aldrig ut som att det skulle komma något mål från hemmalaget, förrän Rafael da Silva hamnade på efterkälken mot Bellamy, bara minuter från halvtidsvilan. Rafael höll i Bellamy utanför straffområdet, men släppte innan walesaren passerat linjen varpå Bellamy föll ihop i straffområdet. Mike Dean valde att ignorera både regelboken och det sunda förnuftet och blåste istället straff för hemmalaget.

En spelare som jag tidigare haft väldigt mycket respekt för (jag köpte tröjan med hans namn och nummer på förra våren då det kampanjades som mest för att han skulle bli kvar på Old Trafford) sköt för alltid bort sig ur våra hjärtan då han valde att fira sitt straffmål som om han avgjort hela turneringen. Jag har alltid stått upp för dig Carlos, men aldrig igen.

Andra halvlek:
Misstag nummer två från Mike Dean skulle komma att avgöra matchen. En city-spelare (jag kommer inte ihåg vem) slog en alldeles för brant passning mot Craig Bellamy som förgäves försöker hinna upp bollen innan kortlinjen för att sedan skjuta iväg den i frustration. Hörna tilldelas dock hemmalaget (hur är det möjligt?) och efter ett svagt försvarsagerande av flertalet United-spelare stod det helt plötsligt 2-1 till city.

Trycket som United satte på ett sanslöst djupt försvarande city var mäktigt att skåda, men en lysande Shay Given (citys bästa värvning hands down) stod i vägen för allt och när han väl var överspelad så fanns Onuha där och räddade på mållinjen. Wayne Rooney hade flera fina skottförsök, Ryan Giggs var nära, Antonio Valencia missade öppet mål, inbytte Diouf brände ett jätteläge på hörna. På något sätt slutade matchen 2-1, ett resultat som hemmalaget ska vara förbaskat nöjt med.

Analys:
United gjorde ingen dålig match, men misstagen från Mike Dean och hans domarteam samt tveksamt agerande vid bägge målen från United kostade oss ett underläge i halvtid av den här semifinalen. City hade väldigt lite framåt och den försvagade backlinjen som City ställde upp med (och säkerligen kommer att mönstras även i returen) måste utnyttjas mer hänsynslöst av United i returen om inte de ljusblå ska få något att glädjas över.

Michael Owen bidrog en hel del när han kom in i den andra halvleken och säga vad man vill om den spelaren, men hans rörelseschema och smarta djupledslöpningar håller världsklass. Antingen Owen eller Berbatov (om han hinner tillbaka) måste starta på onsdag, för Wayne Rooney blir tyvärr för ensam när Fergie väljer att formera en 4-5-1-uppställning.

Nästa match:
Hull i ligan på lördag, nuff said about that. Det är returen, nästa onsdag, på Old Trafford som gäller. Med derbyt från i höstas färskt i minnet, samt Tevez slutgiltiga svek mot sina f.d. så trogna fans, ska vi gå ut och spela skiten ur city. Det finns bara seger i den matchen.

TAGGA!!!

// Simon Soltan-Zadeh

2010-01-19 | 21.00 | Football League Cup, semifinal 1
MANCHESTER cITY – MANCHESTER UNITED
0-117SIR RYAN GIGGS (Rooney)
1-142Mike Dean (straff)
2-165T*vez
MANCHESTER UNITED
van der Sar – Rafael (Diouf 90), Evans, Brown, Evra – Valencia (Scholes 88), Fletcher, Anderson (Owen 72), Carrick, Giggs – Rooney
Avbytare: Kuszczak, Neville, Fabio, Park
Varningar: Rafael, van der Sar
MANCHESTER cITY
Given – Zabaleta, Boyata (Unuoha 69), Richards, Garrido – Kompany, De Jong, Barry – Bellamy, Wright-Phillips (Sylvinho 84), T*vez (Benjani 79)
Avbytare: Ireland, Taylor, Petrov, Robinho
Varningar: De Jong
Domare: Mike Dean | Arena: City of Manchester Stadium (Manchester) | Publik: 46 067
Res med oss till Manchester!