Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Man Utd – Liverpool

Helgens stora match är förstås den på Old Trafford mellan United och Liverpool. Det är fortfarande en stormatch även om Liverpool halkat efter betänkligt i tabellen, rivaliteten är enorm och Pool höjer sig alltid det där lilla extra när det vankas möte med United.

Förutsättningarna är enkla. United får inte förlora matchen, då tappar man poäng i toppstriden gentemot Chelsea och Arsenal. Liverpool måste nästan vinna för att inte tappa mark mot city, Aston Villa och Tottenham i striden om den åtrovärda fjärdeplatsen, där faktiskt Liverpool ligger sämst till då de andra lagen har mindre spelade matcher.

Förra mötet i Liverpool slutade med vinst för hemmalaget med 2-0 sedan Torres gjort första målet efter dryga timmen och N’gog avslutat målskyttet då United lyft upp hela laget i jakten på kvittering. Denna match var en i raden av usla matcher mot just Liverpool från United’s sida, men det är inte den sämsta. United kanske sämsta match de 10 senaste åren (minst) gjorde man förra året på Old Trafford då bortalaget vann med klara 4-1. För mig är detta det sämsta laget presterat sedan jag började följa laget på 80-talet, man hade inte slagit Jitex damlag denna dag, fruktansvärt.

Man Utd
Förra helgen vann United tämligen enkelt över Fulham med 3-0 efter stundtals bra spel. Fortfarande är det dock så att man har svårt att skapa fler riktigt farliga målchanser än man gör trots spelövertaget, och framför allt så missar man för mycket när man väl kommer till målchans. Även om United har gjort endast ett mål mindre än Arsenal så borde man haft gjort 10-15 mål till, minst, ineffektivt så det förslår.

Mot Fulham spelade Vidic och Ferdinand sin blott andra ligamatch ihop sedan förra ligamötet mot Liverpool i oktober, en stor del i att United kanske släppt in ett par mål för mycket i ligan. Just Vidic har dock en tendens att vara genomrutten mot Liverpool. Han har visats ut 3 matcher i följd och haft enorma problem i positionsspelet, vilket definitivt är olikt honom. Ferdinand har oftast varit klart bättre, det var dock honom som Torres sprang ifrån vid 1-0-målet i höstas. Det var också Ferdinand’s sista match på 3 månader p.g.a skada, det märktes att han spelade skadad i den matchen också.
Ryan Giggs, Jonny Evans och Rafael är åter i truppen efter att ha saknats ett par matcher. Även Owen Hargreaves har nu gjort comeback i reservlaget, och det märktes knappt att han varit borta i 18 månader, han är dock inte med i truppen förstås. Borta är dock Wes Brown, Anderson, John O’Shea och Michael Owen, de 3 sistnämnda missar resten av säsongen.

Jag tror att Sir Alex väljer att behålla Gary Neville på högerbacken, trots att Rafael är tillbaka. Neville har varit riktigt bra den senaste tiden och hans rutin kanske kan behövas. I övrigt så startar Ferdinand, Vidic och Evra framför Van der Sar.
På mitten har Sir Alex ett dilemma. Ryan Giggs är tillbaka, men frågan är om han kommer att starta till vänster eller om Nani eller Park gör det, båda 2 har bidragit mycket till United’s fina svit den senaste månaden. Och kommer han att välja 5 man på mitten trots att Berbatov har varit fullständigt lysande nu på slutet? Liverpool spelar garanterat med 5 man på mitten där man parkerar Mascherano och Lucas strax framför backlinjen, som man oftast gör. Därför borde Berbatov ha legat i den positionen eftersom dessa båda sällan bidrar med något i offensiven. Jag tror dock inte Sir Alex vågar detta. United spelar aldrig med någon utpräglad defensiv mittfältare, därför kan det vara riskabelt att bara köra med 2 centrala mittfältare. För vem vet, kanske Gerrard gör en bra match för en gångs skull, det skulle ju knappast förvåna. 4-5-1 blir det med Nani till höger och Giggs till vänster, det är mitt tips. Att Rooney då spelar ensam på topp är självklart.

Den preliminära truppen är som följer:
Van der Sar, Kuszczak
Neville, Rafael, Ferdinand, Vidic, Evans, Evra, Fabio
Park, Valencia, Carrick, Scholes, Fletcher, Gibson, Obertan, Giggs, Nani
Rooney, Berbatov, Diouf

Trolig startelva:
Van Der Sar
Neville, Ferdinand, Vidic, Evra
Nani, Fletcher, Scholes, Carrick, Giggs
Rooney

Bänk: Kuszczak, Rafael, Evans, Park, Valencia, Berbatov, Diouf

Liverpool
Liverpool tippades av många “experter” att hamna före United den här säsongen, baserat på Ronaldo och Tevez flytt från United. Laget har dock inte nått upp till förväntningarna, Torres har missat stora delar av säsongen p.g.a skada och Gerrard har inte alls nått upp till de nivåer han kan. Den stora anledningen till att spelet inte har stämt är att Alonso lämnade klubben i somras. Jag förutspådde detta redan i somras och hävdade då att Alonso var en nyckelspelare och att den förlusten skulle bli mer kännbar för Liverpool än att United tappade Ronaldo, än så länge har jag haft rätt. Även om Alonso inte är den snabbaste spelaren eller för den delen är speciellt offensiv så var han med sitt passningsspel mycket viktig för laget. Mascherano och Lucas är mer bollvinnare och den förstnämnde en benknäckare, idag finns det ingen i Pool’s lag som tagit över Alonso’s roll.

Nu gäller det United för Liverpool, då höjer man sig alltid extra och säsongen är på ett sätt räddad om man inte förlorar någon utav de 2 ligamatcherna mot bittraste rivalen. Ungefär som Sverige och Finland i hockey på gamla dar.
Den här säsongen är det extra viktigt att man stoppar United från att ta ett nytt ligaguld, annars går ju United om Pool i antalet ligatitlar…

Benitez har skador på Aurelio och Skrtel, dessutom är nyförvärvet Aquilani tveksam p.g.a sjukdom. Riera har visat dåligt humör i veckan och finns inte med i truppen.
Laget plockar ut sig själv på 9 platser tycker jag. I mål och i backlinjen är Reina, Johnson, Carragher, Agger och Insua självskrivna. Mascherano är given som spelförstörare framför backlinjen, bredvid sig får han troligen brassen Lucas. På de offensiva positionerna är Kuyt, Gerrard och Torres givna, sen tror jag att Maxi spelar till vänster, möjligtvis Benayoun.

Preliminär trupp:
Reina, Cavalieri
Johnson, Agger, Carragher, Insua, Kelly, Degen, Kyrgiakos,
Lucas, Mascherano, Kuyt, Gerrard, Rodriguez, Spearing, Benayoun, Aquilani, Babel
Torres, Ngog

Trolig startelva:
Reina
Johnson, Carragher, Agger, Insua
Mascherano, Lucas
Kuyt, Gerrard, Maxi
Torres

Bänk: Cavalieri, Kyrgiakos, Degen, Aquilani, Benayoun, Babel, Ngog

Inbördes möten:
Lagen har mötts 153 gånger i ligan. United har vunnit 58, Liverpool 52. På de 76 spelade hemmamatcherna har United vunnit 36 och förlorat 15. De senaste 10 ligamötena har slutat med 6 United-vinster och 3 vinster för Liverpool. På Old Trafford har de senaste 5 ligamötena slutat med 4 United-vinster och 1 förlust. Liverpool har vunnit de 3 senaste ligamötena.

Mycket talar för att United vinner matchen. Man är i bra form, har formtopp på flera spelare, man har hemmaplan och är i grunden ett bättre lag än Liverpool. Tittar man på lagen ovan så har ju United en betydligt bättre trupp, trots att man saknar flertalet spelare.
Ingenting talar egentligen för Liverpool, mer än att just inget talar för dom. Det har varit samma förutsättningar de senaste matcherna också, och vi vet hur det har slutat.
Med andra ord så spelar detta ingen roll.

I United måste mittlåset vara på sin vakt. Vidic får inte glömma huvudet i omklädningsrummet och göra en lika usel match som de 3 senaste. Fletcher och Carrick får en nyckelroll centralt med Scholes bakom sig i ytan där Gerrard rör sig. Rooney’s form är odiskutabel, att han gör mål är knappast en högoddsare.

Man Utd – Liverpool
Old Trafford
Domare: Howard Webb
Tid: 14.30

Matchen sänds på Canal+ Sport 1