Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget | Supporterklubben

US 5 2009 / 2010

[Rösten från Sverige är det ständigt återkommande bidraget från MUSS i Skandinaviens Unitedmagasin – United-Supporteren (US). Den här artikeln skrevs i januari och publicerades i säsongens femte US. Om du är medlem i den officiella skandinaviska supporterklubben MUSCSB – och därmed per automatik också i MUSS – får du automatiskt hem varje nytt nummer av US, som innehåller reportage, exklusiva intervjuar och annat spännande. Är du inte medlem i supporterklubben så kan du bli det genom att anmäla dig här – som medlem blir du automatiskt en lite bättre människa. /MUSS]

Gåtan Berbatov

Geni eller Scapegoat, Cantonas efterträdare eller ”what a waste of money”, loj eller taktisk, ja meningarna är delade…

Efter matchen mot Wolverhampton Wanderers den 15 december 2009 (vinst med 3-0 på Old Trafford) är frågorna många kring Uniteds säsong hittills. Bortalaget ställde upp med ett lag bestående av reserver och United imponerade inte särskilt. En stor del av förklaringarna bakom Uniteds varierande prestationer denna säsong är utan tvivel de många skadorna. Främst backlinjen har varit kolossalt skadedrabbad. Skadorna oroar, men vad som torde oroa fler är den högst sviktande formen på Dimitar Berbatov.

Bulgaren, som värvades från Tottenham Hotspur inför säsongen 2008/09 är likaledes älskad som hatad av supportrarna bakom United. Undertecknad har varit otroligt negativ vad gäller bulgarens prestationer, men det ger inte mycket att enbart vara inskränkt i en analys kring gåtan Berbatov.

Objektivt sett kan följande konstateras: Per den 31 december 2009 har bulgaren gjort totalt 20 mål för United. 14 av dessa gjordes säsongen 2008/09 (9 i PL, 4 i CL och 1 i FA-Cupen). Denna säsong har Berbatov mäktat med sex mål (varav två efter matchen mot Wolves den 15 december 2009) för United i PL. Totalt sett är detta facit mycket skralt för en spelare av Berbatovs kaliber.

Att Berbatov en fin spelare råder det inga tvivel kring. Det är att ta i att kalla honom för geni, men bulgaren har ett enormt spelsinne och när han är i form finns det få som kan matcha hans precisa passningar. Hans individuella prestationer kan ibland få en att häpna. Ni minns säkert förarbetet till det ena målet (Ronaldo) mot West Ham United (vinst med 2-0 på Old Trafford) förra säsongen. Ett stycke konst, mer finns inte att tillägga. Emellertid har bulgaren bara bitvis visat den briljans han besitter, sedan han värvades till United. Problemet står alltså inte att finna i bulgarens fotbollsmässiga kvalitéer, utan i andra faktorer.

Till att börja med har United inte riktigt använt honom i den position han opererar bäst i. Därför går det inte heller att dra direkta paralleller till den Berbatov vi skådade i Tottenham Hotspur. I många fall har United bara spelat med en forward då Berbatov varit med, vilket fått till följd att han inte kunnat leverera sina pass och fungera som länk till en anfallspartner. Efter förlusten av Ronaldo har United inte längre ett lika kraftfullt kantspel, vilket gör att alternativen för Berbatov blivit färre. Samtidigt kan han försvaras då en ser till att Ronaldo var Uniteds dynamo förra säsongen. Berbatov fick alltså inte möjlighet att vara så instrumental som han var i Spurs.

Vidare är frågan huruvida Rooney och Berbatov är den optimala kombinationen?! Kanske inte. Rooney är egentligen en spelare som inte kan kritiseras. Han kan allt och gör ibland allt (han spelade till exempel till vänster på mittfältet ofta under förra säsongen). Emellertid tenderar han ibland att överarbeta sin positionering i banan, vilket gör att han blir väldigt svår att ha som anfallspartner. Vad detta skulle kräva av Berbatov är att han anpassar sig till att bli den yttersta spjutspetsen. För undertecknad faller det sig mindre troligt att en spelare, närmare trettio, kan förändra sitt spel så radikalt. Mot denna bakgrund är det Rooney som måste längre fram i banan. Det ligger närmast till hands att det var Sir Alex Fergusons tanke då han köpte Berbatov. Emellertid har Fergie inte utnyttjat sina spelare riktigt på detta vis, utan bara ibland. Detta är kanske den viktigaste av orsaker att beakta i fallet Berbatov.

Många har kritiserat Berbatov för att vara loj, oengagerad och oinspirerande under sin tid i United. Undertecknad kan delvis hålla med om dessa synpunkter. Troligtvis är det också bulgarens sätt som fått många att vända sig mot honom. Mot Wolves (läs inledningen) var detta faktum iögonfallande. Berbatov slog en del gånger ut med armarna nonchalant när han inte fick pass eller kunde distribuera pass. Vidare hängde han med huvudet och tycktes inte tillfreds med något. Ni som sysslat med lagidrott kan säkert förstå den negativa inverkan detta har på övriga medspelare. Främst för de yngre spelarna i United torde detta vara frustrerande, de behöver nämligen stöd, vilja och entusiasm. Det håller inte att klaga på andra då man inte riktigt presterar själv.

Många har jämfört Berbatov med Cantona och detta är för mig rent nonsens. Cantona var ett geni, Berbatov är en oerhört duktig spelare. Vad som emellertid tycks skilja de två är psyket och tron på sig själv. Visst kan Ni argumentera för att Cantona fick hjärnsläpp etcetera, men att prestera på den nivån han gjorde, att avgöra så många viktiga matcher och komma tillbaka från diverse motgångar, det talar för Cantona. För undertecknad har Berbatov inte riktigt denna vinnarskalle, åtminstone inte vad han visar på planen. Ibland tycks han inte ens tro på sig själv. Kanske är det därför han har svårt att konservera form och hitta den igen efter skador?

Sammanfattningsvis är Dimitar Berbatov och hans 20 mål i United en gåta. Säkert står en del av svaren att finna i Uniteds användning av honom och lagets spelsystem, men likaledes kan bristen finnas i Berbatovs tro på sig själv och avsaknaden av en riktig vinnarskalle. För att Berbatov skall kunna operera optimalt måste Fergie bygga laget kring honom och detta har egentligen aldrig skett. Att enbart håna och bespotta Berbatov är därför inte rättvist, men visst borde det gå att begära mer av spelare med sådana kvalitéer…

Mot ovanstående bakgrund skall det bli ytterst intressant att se hur United presterar under andra halvan av den pågående säsongen, där alla lag tycks kunna slå varandra. Att topplagen har blivit sämre råder det inga dubier kring. United har exempelvis redan fem förluster. Samtidigt skall de andra lagen ha beröm, PL är den klart mest intressanta ligan av dem alla. Det skulle glädja mig mycket om Berbatov lyckas bli fri från skador (de senaste uppgifterna gör gällande att han slipper operation på ett av sina knän), få lite självförtroende och fungerar bättre tillsammans med Rooney under våren. Kan detta ske, samtidigt som United får tillbaka fler spelare (och då förhoppningsvis i form) kan laget överraska många…

We´ll never die!