Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget | Supporterklubben

US 1 2010 / 2011

Potential för ny vinst i Champions League?

Då United spelar sin första match för säsongen, måndagen den 16 augusti 2010 kl. 21.00, måste Sir Alex Ferguson ha reformerat sina trupper inför ännu en tuff säsong. Förra säsongen, med enbart vinst i Carling Cup, är långt ifrån den utdelning skotten är nöjd med och han är troligen inte nöjd förrän han vunnit Champions League (CL) en tredje gång. Hur realistiskt är det egentligen att United skall kunna göra det den kommande säsongen..?

Förra säsongens uttåg ur CL var minst sagt bittert, United spelade den 7 april 2010 (i kvartsfinalen match 2:2) en glimrande och fantasifull fotboll i ungefär 40 minuter, innan Carrick förlorade en närkamp mot Olic och Bayern München reducerade till 1-3. I andra halvlek drog Rafael orutinerat på sig ett andra gula kort och United hade sedan inte en chans mot de tyska mästarna. Att Bayern München var ett bra lag har visat sig i VM, där Tyskland gjort mycket fina insatser. …men denna resa slutade mot Världsmästarna Spanien (förlust 0-1), men spelare som Lahm, Schweinsteiger, Klose, Müller med flera kan resa hem stolta.

Analyseras det lag som startade den nämnda matchen törs undertecknad påstå att läget inte är så bekymmersamt som kan tyckas. Startelvan var enligt följande: van der Sar, Rafael, Ferdinand, Vidic, Evra, Valencia, Fletcher, Carrick, Gibson, Nani och Rooney.

Vad gäller målvakterna är det frågan om van der Sar kan hålla hög nivå ytterligare en säsong? Holländaren är onekligen en fenomenal målvakt och det är bara att hålla tummarna för att han blir skadefri. Efter att den otursförföljde Foster lämnade United för Birmingham City finns Kuszczak och Amos att tillgå. I nuläget känns ingen av dem som något särskilt bra alternativ till van der Sar och här har Sir Alex uppenbarligen en situation att lösa. Potential för lagdelen målvakter: 3 av 5.

I backlinjen var främst Ferdinand och Vidic otroligt skadeförföljda under förra säsongen, något som inte skall negligeras. I nuläget är det inte ens säkert att Ferdinand är spelklar till säsongsstarten. Säkerligen värvade United den mycket lovande Chris Smalling mot denna bakgrund. Smalling lovprisades av gentlemannen Roy Hodgson för sina insatser i Fulham. Tillsamman med Evans kan han utgöra framtidens mittbackspar i United. I fall Ferdinand och Vidic håller sig någorlunda friska har United goda mittbackar att tillgå kommande säsong. Glöm heller inte att hjälten O`Shea (den arbetsamme irländaren kan i och för sig spela var som helst, även bredvid Rooney i anfallet) finns att tillgå kommande säsong. Vad gäller ytterbackarna har United det relativt gott ställt med namn som Evra, Fabio, Rafael, Neville, Brown (även innerback). I bakgrunden finns flera talanger som väntar på att få chansen, såsom De Laet, Cathcart, Gill m.fl. Potential för lagdelen försvar: 4 av 5.

Precis som för målvakterna är mittfältet en lagdel där United har bekymmer. I dag kom nyheten att Hargreaves missar turnén i USA under juli, därmed bör hans karriär betraktas som över. Det skall oerhört mycket till för att han någonsin skall komma tillbaka på en fotbollsplan med den kapacitet han en gång besatt. Därtill bör Herrarna Scholes och Giggs vara inne på en av sina sista säsonger. De båda har tillfört enormt mycket offensivt de sista säsongerna, men United har i dagsläget inte den kreativitet som krävs för att vara ett topplag i Europa. Defensivt finns många innermittfältare av relativt hög klass: Fletcher, Carrick, Anderson (beräknas tillbaka i slutet av september) och Gibson.

Det är inte realistiskt att tro att United kan vinna varken Premier League (PL) eller CL med så åldersstigna spelare som kreatörer. Det kan inte krävas att de skall leverera under en hel säsong. Emellertid kan ett eller ett par inköp förändra hela bilden. I VM har främst två spelare imponerat i den position som diskuteras: Sneijder i Holland och Özil i Tyskland. Att Inter skulle släppa Sneijder är orealistiskt, men Özil är ett klart lämpligare alternativ då han spelar i Werder Bremen och är bara 21 år… Skulle United värva en innermittfältare med en sådan kreativ kapacitet har de ett mittfält med god kapacitet. Vidare skall vi inte glömma Tom Cleverley, vilken förra säsongen var utlånad till Watford med fint resultat. Den unge engelsmannen har troligen fått bättre självförtroende och har lite av de kvalitéer United behöver. Låt oss hoppas att Cleverley kan slå igenom!

Vad anbelangar yttermittfältarna är situationen den som för innermittfältet, bra, men inte optimalt. Spelare som Nani, Valencia och Park håller hög klass, men bakom dessa är spelarmaterialet något tunt. Visserligen kan Giggs spela som vänsterytter, men det är inte rimligt att kräva för mycket av walesaren. I stort finns bara Obertan som ett rimligt alternativ till de första tre och slutsatsen är tydlig: United behöver även en yttermittfältare, helst en vänsterfotad sådan. Potential för lagdelen mittfältare: 3 av 5.

För anfallet ser det litet ljusare ut för United. I Rooney finns en av världens bästa spelare, hans kapacitet är odiskutabel. Bredvid honom kan den nye mexikanen Javier Hernandez ta plats. Spelar han som i VM (vilket mål mot Argentina!) kan Berbatov få problem framöver. Bulgarens insatser har debatterats i stor omfattning och hans kapacitet har, med rätta, ifrågasatts. Omöjligen kan han göra ännu en blek säsong, varför utgångspunkten bör vara positiv. I tillägg finns rutinerade Owen att tillgå och undertecknad tycker han fått oförtjänt mycket kritik. Med tanke på speltiden förra säsongen gjorde han en klart godkänd säsong. Intressant skall bli att se hur Macheda och Diouf utvecklas. Den förra kan inte för evigt anses vara ett superlöfte och frågan är om det inte är dags att börja leverera på allvar. Det troliga är att en av dem lånas ut för att få speltid. Potential för lagdelen anfallare: 4 av 5.

För att återvända till startelvan mot Bayern München den 7 april 2010 inser läsaren säkert att laget har en fin potential i fall det kompletteras med en inner- och en yttermittfältare. En målvakt behöver också värvas på lång sikt. Värvar United lämpliga alternativ på dessa positioner kan laget bli en kandidat för både PL och CL den kommande säsongen.

Håll huvudet högt!

/ Jesper Persson