Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget | Supporterklubben

US 2 2010 / 2011

LITEN – stor – större – störst

Man blir äcklad av ”folkets lag”. Trodde inte min avsky för den klubben kunde bli större. United’s Silly Season kanske löjligare än någonsin ……?

Folkets lag
Så kallar dom ju sig, våra ljusblåa grannar. De är störst i staden hävdar de själva, har mest fans från Manchester och trognast supportrar. Likväl kunde de inte fylla sin arena mot Liverpool för ett tag sedan, som måste betraktas som en rival bland de 6-7 bästa lagen i serien, folkets lag? Likväl är det United som hade det högsta publiksnittet (efter andra världskriget) på gamla Maine Road, trots att detta var city’s hemmaplan i 80 år! Det är också United som har haft den största publiken (83200 mot Arsenal 1948) på den arenan, folkets lag? city Of Manchester Stadium tar drygt 48000 åskådare, det är flera tusen mindre än United’s säsongskortsinnehavare…
Man är snabba med att hävda att man har flest fans i centrala Manchester och att de flesta av United’s fans bor i ytterområdena. Likväl ser man knappt en city-tröja när man besöker Manchester, oavsett om det är under en helg då United har hemmaplan eller inte. Det har förvisso ökat de senaste åren, av någon märklig anledning, kan det vara för att man plötsligt blivit nyrika? Knappast väl, man har ju trognast supportrar och medgångsfans existerar inte i samma utsträckning som hos United. Man är ju folkets lag.
Klubbens ägare gör sitt bästa för att marknadsföra sig. Ifjol fanns det en gigantisk bild på Tevez mitt i stan. Nu sitter en gigantisk bild på hela spelartruppen ståendes bakom Mancini och med orden ”be part of it” bredvid. Riktigt ala gammal rysk propagandavis, trodde ägarna kom från arabvärlden….Patetiskt är bara förnamnet.

city´s svenska fans då, finns dom? Jodå, det finns en trogen skara folk som följt laget i många år, också de svåra tiderna i division 2, men dom är lätträknade. På Svenska Fans sida, har det aldrig varit så många som gjort sin röst hörd på forumet. En snabb titt visade att minst 80% var registrerade i augusti ifjol eller senare, undrar varför… Dess fans är också de mest självgoda som går att hitta, efter Liverpool’s förstås, de har verkligen gått på myten om folkets lag och spelar på den.

För mig har city gått om Liverpool i det lag som jag avskyr mest av alla lag, Liverpool har länge varit ohotade, men nu har vi en ny mästare. De senaste 2 åren har verkligen fått mig att känna en olustig känsla av allt som kommer ut från klubben manchester city. På 3 säsonger har man köpt spelare för ofattbara 380 miljoner pund, ett netto (minus spelare sålda) på 337 miljoner pund. Det är bara 46 miljoner mindre än vad United handlat för sedan Premier League startades 1992! Man har handlat för nästan 300 miljoner pund mer netto än vad United gjort, ofattbart. Sir Alex kritiserade nyligen city’s spenderande. Mancini var inte sen med att svara att United minsann också köpt spelare för stora summor, det känns inte som Mancini riktigt har koll på verkligheten.
Det är dock inte city’s pengar jag irriterar mig på, jag tycker fortfarande att United har både bättre trupp och bättre startelva, utan det är sättet man använder dom på. Man pissar på de egna spelarna som varit i klubben länge. Richard Dunne fick gå ifjol, liksom egna talangen Dean Sturridge. I år har Stephen Ireland fått lämna, en kille som verkligen ÄR city.

Folkets lag…hmmmm…ser fram emot derbyna mer än någonsin !!!

Silly Season
Ny sommar och ny silly season. Kanske den tystaste ur United-ögon sett på mycket länge. Chris Smalling och Javier ”Chicharito” Hernandez var klara sedan länge. Tur det i Hernandez fall, annars hade han inte blivit billig efter ett fint VM. Båda köpen mycket vettiga på lång sikt framför allt. Smalling behövs i ett försvar som varit oerhört skadedrabbat den senaste tiden. Hernandez är en anfallstyp vi behöver (även om han är lik Owen). Rykten om spelare till United har varit ganska få jämfört med tidigare säsonger; ett par målvakter, Özil, Gourcuff, Benzema igen och Van der Vaart är de som nämnts mest frekvent. In från ingenstans, och det var verkligen ingenstans, kom portugisen Bebe. Han spelade ifjol i division 3 men såldes till Guimaraes i juni. Där hade han bara hunnit vara i ett par månader innan United betalde hans utköpsklausul på dryga 85 miljoner kronor. Detta eftersom intresse från flera andra klubbar blivit allt större. Bebe är den förste spelare som Sir Alex köpt som han inte sett spela. Carlos Queiroz var den som rekommenderade honom.
Annars har det varit mest spelare som försvunnit under sommaren. Ben Foster, Craig Cathcart, floppen Zoran Tosic och Rodrigo Possebon är de mest kända. Ingen av dom var tilltänkta att spela ändå under säsongen och det går helt i Glazer’s linje att sälja spelare och få ner lönekostnaderna.

Personligen är jag av den åsikten att United behöver en speluppläggare, vårt centrala mittfält är inte tillräckligt starkt för att klara en hel säsong utan en riktigt klasspelare centralt. Problemet är att det faktiskt inte finns någon att köpa. Özil, Diego, Gourcuff och Van der Vaart är alla mycket bra spelare, men ingen utav dom passar in i United av den enkla anledningen att de är för dåliga defensivt. United’s spel bygger på att båda de centrala mittfältarna skall fylla på och vara ”box-to-box”-spelare. Det finns ingen utpräglad defensiv mittfältare i United och har inte funnits sedan jag började följa klubben för 25 år sedan. United spelar helt enkelt inte på det sättet, då är också alternativen väldigt få. 3 mittfältare centralt då? Så har United spelat flera gånger med lyckat resultat, problemet är dock att få 5 anfallare att slåss om en plats när den platsen är vikt för Rooney. Dessutom har Berbatov inlett säsongen lysande och fått allt fler fans över på sin sida.

När du läser dessa raderna så vet du om det hände något de sista timmarna innan transferfönstret stängde. Om inte Glazers öppnat plånboken och ”Fergie” köpt något han verkligen tycker är värt pengarna…så får vi hoppas på ett skadefritt år…..eller…

Tänk om man kunde klona Scholes och få två, som är 18 år gamla…då hade allt varit löst..

/ Johan Nilsson