Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Har Rooney rätt?!

I dag kommenterade Wayne Rooney för första gången sitt kontroversiella beslut att inte förlänga sitt kontrakt (går ut efter säsongen 2011/12) med Manchester United. Efter Sir Alex minnesvärda presskonferens i går faller meningarna isär om vems parti fansen skall ta. Mitt i all bedrövelse finns det något i det Rooney säger som är ett mycket illavarslande tecken för klubben.

I Rooneys uttalanden i dag framkommer, kort sammanfattat, att han inte blivit garanterad återinvesteringar (av klubbens ordförande David Gill) i truppen för att trygga framtida titlar. Rooney berömmer vidare Sir Alex och tackar för den tid som varit. Fattas annat efter att Sir Alex varit en stor del i Rooneys oerhörda framgång de sista åren.

Rooneys uttalanden är ett slag i ansiktet på de flesta fansen. Värdegrunder såsom moral och respekt sätts på något vis ur funktion genom engelsmannens uppträdande. Under Rooneys tid i klubben har han spelat med spelare som Keane, Scholes, Giggs, Neville, van Nistelrooy, Neville, Ronaldo, Tévez med flera. Ett antal av dessa finns i dagsläget inte kvar i klubben och sedan vinsten i Champions League den underbara maj-kvällen 2008 har främst två tunga avbräck drabbat klubben: Ronaldos flytt till Real Madrid och Tévez till folkets lag i Manchester. Under förra säsongen bar Rooney i princip United på sina axlar, med fint stöd från toppresterande medspelare. Kollektivet och lagmaskinen United slog det mesta i sin väg. Vad som hänt om Rooney inte skadat sig i den första kvartsfinalen mot Bayern München kommer aldrig någon att veta, men kanske hade United i nuläget haft fler titlar…

Denna säsong har klubben inlett osedvanligt svagt och bland annat tappat flera säkra ledningar i matcher som skulle ha vunnits med lätthet. Känslan hos många fans är att klubben varit dåliga då det kommer till att ersätta många av de spelare som nämnts ovan. Detta är även något som framkommer i Rooneys uttalande. Samtidigt är United en klubb som bygger lag på sikt och förlitar sig på ungdomens kraft. Är de bra nog, är de gamla nog som Sir Matt Busby uttryckte saken.

Precis som Sir Alex sade under gårdagens presskonferens är världen i dag annorlunda jämfört med för tio år sedan. Agenter och pengar är begrepp som i större omfattning är viktiga parametrar vid kontraktsförhandlingar. Vad som är bäst för klienten är inte nödvändigtvis det bästa för agenten. Många spelare förs bak ljuset och luras till snabba lösningar i en värld där kassaflöde är den enda sanna värdegrunden…

Sir Alex är, objektivt sett, den största tränaren i fotbollens historia. Ingen är större än honom och ingen har byggt fler lag, vunnit titlar på ett mer rättvist sett. Mannen är Manchester United. Han andas Manchester United från det att han stiger upp till dess att han sluter sina ögon för några timmars sömn. Han skulle dö för klubben. Att han står i stark kontrast till de falska värdegrunder som framkommer ovan är en självklarhet.

Undertecknad kan inte till fullo uttala sig om huruvida Sir Alex är rätt ute i sitt nuvarande lagbygge, men en sak skall fansen veta: Gubben ger sig aldrig och förlorar sällan. Rooneys agerande är i många aspekter förkastligt och framförallt fegt när en betänker att truppen är relativt ung om van der Sar, Neville, Scholes och Giggs räknas bort. Att lämna klubben i en uppbyggnadsfas är inte gentlemannamässigt. Ett sådant beteende röjer snarare en humbug (läs: pengar).

Samtidigt finns det en viss poäng i det Rooney säger. United har under de sista åren inte värvat riktigt mogna toppspelare. Ersättare till främst Scholes, men även Giggs och Ronaldo står i dagsläget inte att finna. Det är märkligt att klubben under de sista åren varit så passiva då det kommit till spelare som Özil (Real Madrid), Sneijder (Inter), van der Vaart (Tottenham Hotspur) och kanske Khadira (Real Madrid). Detta är spelare som, för inte megalomaniska summor, gått till andra klubbar och gjort bra ifrån sig. En mix av egna spelare från akademin och värvade spelare som är mogna torde vara det mest optimala för att lyckas och undertecknad kan förstå den frustration som många fans känner inför det faktum att United inte tyckts nära att värva några sådana spelare. Istället har klubben satsat på helt oprövade nyförvärv som Smalling, Hernández och Bébé. Dessa kan mycket väl bli toppspelare och en dag vinna CL, men i dagsläget är de inte mogna för något större ansvar. Ett sådant ansvar kräver lite mer rutinerade spelare. Förvisso har United värvat storstjärnor som Dimitar Berbatov, men i ärlighetens namn (och den fina säsongsinledningen till trots) ersätter inte han Giggs, Scholes eller Ronaldo. Sett ur denna aspekt kan en viss förståelse finnas för Rooneys uttalanden.

Mot ovanstående skall läsaren komma ihåg att det råder många tvivel kring klubbens ekonomi. I nuvarande skick har klubben, troligen, stora problem att konkurrera med Europas topplag (undertecknad räknar med all respekt inte dit folkets lag i Manchester) i fråga om ekonomi. Detta gör situationen ännu mera komplicerad för Sir Alex Ferguson. I förlängningen kan den tvivelaktiga ekonomin och bristen på värvningar av mogna spelare leda till att klubben inte kan konkurrera med Europas elit. Kom emellertid ihåg att Sir Alex Ferguson är ett geni och en vinnare. Det erkänner till och med den fege Wayne Rooney.

United will rise again!

Res med oss till Manchester!