Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Arsenal FC

Premier League går in i en av de mest spännande faserna hittills, med stormatcher som avlöser varandra på löpande band. Imorgon kväll väntar en sorts klassisk seriefinal mellan två av de största, vilket innebär ordkrig i media och en av de bittraste tränarfighterna i modern historia. United har chans att än en gång knäppa Wengers mannar på näsan samtidigt som Arsenal kan se till att ligatoppen grötas till ytterligare.

The Gunners har fått mycket skit genom åren för att inte riktigt vara redo, eller befinna sig på samma nivå som den absoluta grädden i Premier League (läs United och Chelsea). Men när de blå från huvudstaden verkar röra sig mot någon slags skärseld, där saknaden efter Lampard blir allt tydligare för var dag, har Arsenal, lyckats hålla sig kvar i toppen, trots att de tongivande rävarna Fabregas och van Persie knappast spelat kontinuerligt.

Om det de facto säger något om Arsenals utveckling till ett starkare lag eller om ligan bara har blivit jämnare lämnar jag osagt. Manchester United har ju inte direkt imponerat i ligan sett över hösten som helhet, visst har man inte förlorat en enda match, men det är också på bekostnad av sju oavgjorda resultat. Arsenal har å sin sida faktiskt förlorat fyra och spelat två oavgjorda och med de resultaten hade man knappast vunnit ligan för bara två-tre år sedan.

Låt oss spåna i statistik en stund till; senast Arsenal vann mot United var 2008. Senast Arsenal vann på Old Trafford var 2006. De fem senaste mötena lagen emellan, oavsett liga eller cup har United fyra segrar och en oavgjord. Londonlaget har alltså siffrorna emot sig och jag tror faktiskt att sviten kommer förlängas efter morgondagens möte. Båda lagen har förvisso visat upp liknande trender, med ljummet spel i Europa och nära ögat-matcher i ligan (undantaget Uniteds uppläxning av Blackburn med 7-1). Men Sir Alex mannar står inför ett delikat läge; seger innebär poängförsprång gentemot Arsenal och det med en match mindre spelad. Lillebror City ligger i och för sig på samma poäng som Arsenal, men det är med två matcher fler spelade, därför är det inte intressant att tala om dem, utöver att de nämns i denna mening.

Om man förtränger 4-0-förlusten mot West Ham, som de unga spelarna förhoppningsvis lärt sig läxan av, verkar ju United faktiskt vara på väg mot den stabilitet man vant sig vid att se. Arsenal däremot har visat upp ett ojämnare spel, utan tydliga profiler – faktiskt sett till varje enskild lagdel. Därmed inte sagt att de inte är en svår nöt att knäcka, får de in första målet kan det bli en bitter kväll för United, samtidigt visade inte minst Tottenham hur lätt det faktiskt är att rubba Arsenal, om de så leder på två mål. Blickar vi bakåt till förra säsongens 3-1-seger (som dessutom spelades på Emirates) visar även den matchen på hur disciplinerat mittfältsspel enkelt kan avväpna den ungdomliga fotboll Wenger hoppas ta över världen med.

Vad gäller pajkastningen i media har Evra och Park vaknat till och kritiserat både Arsenal och Wenger för att vara en flopp och inget mer än ett träningscenter, på grund av de uteblivna titlarna under de senaste fem åren eller så. Mothugg från Arsenal har noterats och visst är utspel som dessa någorlunda respektlösa, men de bidrar till den nerv de här matcherna mår bäst av att ha. Dessutom kan vi notera att Sir Alex bett hemmafansen att tona ner vissa av läktarsångerna, det vill säga de som handlar om Wenger. Ädelt, Fergie!

Läget i laget: Arsenal
Vad gäller Arsenals trupp finns det egentligen inget nytt eller revolutionerande att berätta. Fabregas är osäker och man kommer vänta in i det sista med att bestämma huruvida katalanen spelar eller inte. Gibbs, som i tidigare möten med United varit allt annat än säker är borta i minst tre veckor för en ankelskada. Almunia, Diaby och Vermaelen står även de utanför truppen. Clichy och Djourou är dock tillbaka efter virus respektive höftproblem. Spelare att se upp för är utan tvekan Nasri, som tenderar att skapa rejäl oreda i motsåndarförsvaren.

Truppen:
Fabianski, Sagna, Squillaci, Djourou, Eboue, Arshavin Song, Wilshere, Nasri, van Persie, Chamakh, Szczesny, Denilson, Rosicky, Koscielny, Walcott, Bendtner, Clichy, Fabregas

Läget i laget: Manchester United
Scholes och Ferdinand är tillbaka, liksom Evra som inte spelade mot Valencia. Även Brown och Evans är tillbaka från virussjukdom vilket innebär att bortsett från de långtidsskadade, är truppen både intakt och starkast möjliga. Scholes och Fletcher i mitten är knappast en högoddsare, liksom Berba-Rooney på topp och Park-Nani på varsin kant. Att Park gör mål alternativt att Arsenal gör självmål är också två hyfsat säkra kort att satsa sina pengar på, åtminstone sett till historik och odds. Spelare att se upp för är givetvis Fletcher, som blev kallad för fotbollens antites av Wenger efter lagens senaste möte. Har han en bra kväll har mittfältet en bra kväll och då kommer Nasri & co ha en dålig kväll.

Truppen:
Van der Sar, Kuszczak, Amos, Rafael, O’Shea, Ferdinand, Vidic, Smalling, Brown, Evans, Evra, Fabio, Nani, Park, Fletcher, Carrick, Scholes, Anderson, Obertan, Giggs, Rooney, Berbatov, Hernandez, Macheda, Bebe

Avspark: 21.00
Arena: Old Trafford
Matchen visas i Viasat Fotboll, Sport HD samt Premier League HD

//Samir Yosufi