Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Bestals på seger i slutminuterna

Birmingham skapade kanske en enda vettig chans på hela matchen men lyckades ändå i 89:e minuten på ett minst sagt diskutabelt vis sno åt sig en poäng. United spelade oavgjort på bortaplan för sjunde gången denna säsong.

United såg ut att gå mot trea välförtjänta poäng knappt två dygn efter segern mot Sunderland. Dimitar Berbatov hade med ett eget stycke magi till synes avgjort matchen efter en timme, men Birmingham kom igen och det fanns en hel del att klaga på efter kvitteringen.

Inlägg från Birminghams högerkant…

    1. Kevin Phillips rusar in ur offsideposition och knuffar Rio Ferdinand i ryggen. Solklar frispark.
    2. Nikola Zigic klättrar på just knuffade Ferdinand och föser fram bollen med handen. Där är vi uppe i tre frisparkar.
    3. Lee Bowyer i misstänkt offsideposition stöter in bollen från nära håll. Linjedomaren säger nej och pekar med blindkäppen.

Jag säger: inför straffområdesdomare NU!

Nåväl. På pappret startade United med tre anfallare men Ryan Giggs hade snarare flyttat till höger på mittfältet medan Anderson huserade på andra kanten, med Wayne Rooney och Dimitar Berbatov på topp. Darron Gibson fick starta matchen vilket måste ha inneburit att Darren Fletcher fortfarande inte var helt återställd efter sin sjukdom. Nani fanns inte ens med på bänken.

Den första halvleken var varken speciellt minnesvärd eller kittlande. United började piggast men Birmingham tog gradvis över spelet medan Uniteds anfall för det mesta blev korta. Flera spelare agerade ofokuserat, felpassen var många och Rio Ferdinand fick sköta de mesta av uppspelen eftersom mittfältet inte lyckades få grepp om bollen, som studsade mycket på den hårda och svårspelade planen.

STOLPSKOTT
Ryan Giggs kom närmast att bryta dödläget med ett improviserat inläggsskott satte bollen i en båge över Ben Foster och klockrent i bortre stolpen. Otur i turen kan man säga.

Andra halvlek blev bättre. Birmingham skapade sin enda riktiga chans i matchen genom Gardner men skottet gick rakt på Edwin van der Sar. När klockan tickade upp mot timmen tog United ledningen.

FEMTONDE MÅLET
En annars välbevakad Berbatov lyckades to emot bollen och med en sula få den till Gibson, som efter ett tillslag lade tillbaka till Berba som tog med sig bollen mellan två försvarare och prickade in ett lågt skott innanför den närmaste stolpen. Han visade fin tajming och avslutet var precist. Bulgarens 15:e för säsongen.

Efter ledningsmålet ägde United matchen totalt. De rullade runt bollen och Birmingham fick jaga. United skapade ett par halvbra chanser och närmast var Nemanja Vidic med en kraftfull nick på hörna som dock Foster stod rätt placerad på. Birmingham gjorde offensiva byten och plockade in fyrtornet Nikola Zigic och gamle målspottaren Kevin Phillips. I United gick redan varnade Anderson ut för Fletcher i ett defensivt byte.

Båda var sedan inblandade i målet och båda med tidigare nämnda regelbrott, som tyvärr domaren Lee Mason samt hans perfekt placerade linjedomare missade. Kvitteringen var lika ojuste som den var överraskande, då ingenting vittnat om att United skulle släppa ledningen.

Dessutom hade United just innan slarvat bort en ypperlig kontring där Gibson tog för lång tid på sig och gav bort bollen istället för att spela enkelt till Berbatov när de kom två mot en från halva planen.

Men han var inte ensam om att underprestera: Wayne Rooney var iskall, fick bara till något enstaka avslut på mål och tvingades dessutom spela en del av matchen på kanten, medan Sir Alex av någon outgrundlig anledning lät Gibson jaga boll på topp. Ferdinand, Vidic, Giggs och Berbatov presterade bäst för dagen.

Javier Hernandez kastades in för Gibson, men det räckte inte till att under de sista minuterna skapa något av vikt. United fick nöja sig med en poäng, och fortsatt serieledning. Med två matcher till godo ligger laget på samma 38 poäng som City. Men hur många gånger ska det gå att tappa klara segrar i slutminuterna och ändå vinna ligan?

För övrigt anser jag att Darron Gibson bör förstöras, eller säljas.

MATCHFAKTA | 28 December 2010 | 21.00 | PREMIER LEAGUE
BIRMINGHAM CITY – MANCHESTER UNITED 1-1 (0-0)
Arena: St. Andrews (Birmingham) | Publik: 28 242 | Domare: Lee Mason
MÅLTIDMÅLSKYTT
0-157DIMITAR BERBATOV (Gibson)
1-190Bowyer
LAGUPPSTÄLLNING
Van der Sar
Rafael, Ferdinand, Vidic, Evra
Gibson (90), Carrick, Anderson (73)
Giggs, Berbatov, Rooney
Avbytare: Kuszczak, Evans, Neville, Fletcher (73), Obertan, Macheda, Hernandez (90)
Varningar:Anderson, Vidic, Giggs
Birmingham: Foster, Carr, Johnson, Dann, Ridgewell, Larsson (70), Gardner, Bowyer, Ferguson, Beausejour (82), Jerome (85)
Avbytare:Taylor, Philips (85), Derbyshire, Fahey, Zigic (82), Hleb (70), Jiranek
Varningar:Gardner, Bowyer, Dann
STATISTIKBIRMINGHAM CITY – MANCHESTER UNITED
SKOTT7-12
SKOTT PÅ MÅL2-6
HÖRNOR4-4
FRISPARKAR11-11
OFFSIDE0-1
BOLLINNEHAV%51-49%