Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: W.B.A. – Man Utd 1-2 (1-1)

United tog sin blott andra bortaseger när man på nyårsdagen besegrade ett bra West Bromwich Albion. Hemmalaget brände en straff vid ställningen 1-1, detta utnyttjade United som kunde vinna med 2-1 efter att inhoppande Javier Hernandez avgjort med kvarten kvar.

W.B.A.
Hemmalaget kom till spel ungefär som jag förutspådde, Morrison tog plats till höger på mittfältet istället för Tchoyi och Cech tog vänsterbacksplatsen från Shorey, i övrigt som jag trodde med 2 defensiva mittfältare och Odemwingie ensam på topp.

Man Utd
Återgen gissade man fel på laguppställningen, frågan är om någon lyckas sätta den? Nani fanns inte med ens på bänken, inte heller Rafael, båda småskadade alternativt i behov av vila efter mycket spel (i Rafael’s fall). Ryan Giggs var väntat nog inte med i startelvan, att han däremot inte ens skulle återfinnas på bänken var överraskande, framför allt när alla andra yttrar saknades. Edvin van der Sar rapporterade in sjuk och ersattes av Tomasz Kuszczak. Med dessa frånfall så saknades alltså Van der Sar, Rafael, O’Shea, Brown, Scholes, Hargreaves, Park, Giggs, Valencia och Nani. 6 mittfältare alltså borta, varav alla de 4 högst rankade yttrarna. Detta gjorde att Sir Alex ”tvingades” spela Gabriel Obertan till vänster, som förvisso är ytter men i en svår bortamatch som denna och med det han visat upp hittills var det knappast särskilt betryggande. Till höger sattes Darren Fletcher, visst kan han spela där i nödfall (vilket detta nu var förvisso) men han är ju inte direkt en ytter.

Första halvlek:
United rivstartade med att göra 0-1 redan efter 3 minuter. Obertan spelade bollen bakåt till Evra vars inlägg nådde Rooney längst i straffområdet, Rooney’s nick var välplacerad och hemmamålvakten Scott Carson nådde den inte. Därmed var Rooney’s första spelmål den här säsongen samt. det första sedan mars månad ett faktum. United fortsatte med bra spel i inledningen men 11 minuter efter målet kvitterade ändå hemmalaget. En lång boll (det var en del sådana) från Cech nickades slarvigt undan av Vidic perfekt till James Morrison som volleysköt 1-1 bakom Kuszczak. Polacken reagerade något sent och verkade inte sträcka ut ordentligt, kanske hade Van der Sar tagit skottet, kanske inte. Hur som helst var skottet snyggt och 1-1 var ett faktum.
I 25:e minuten kom domare Foy’s första stora misstag, förutom att United skulle haft en solklar hörna innan W.B.A’s kvittering. Gary Neville hade stoar problem matchen igenom och låg helt fel i positionerna, detta såg Dorrans när han enkelt rann igenom fri med Kuszczak. Neville försökte jaga ikapp och fick i sista stund bort bollen, trodde man först, och Dorrans föll i straffområdet. Den första reprisen man såg gav domare Foy rätt men ju fler gånger man såg det ju klarare blev straffen, där hade United och Neville tur. Efter detta var det som att Foy insåg sitt misstag och var riktigt hemmabetonad, komiskt att se.
Chris Brunt snodde enkelt bollen strax efteråt från Michael Carrick och sköt strax över. Brunt hade också en frispark som tog i muren och Dorrans hade återigen en chans efter att ha runnit igenom Neville men sköt i burgaveln.
United’s chanser i första halvlek var lätträknade, 2 skott mot mål varav 1 i mål var resultatet. Givetvis uselt.

Andra halvlek:
United gjorde en klart bättre andra halvlek, där man var bättre än hemmalaget. Man hade mer bollinnehav och fler chanser, dock var spelet fortfarande inte särskilt bra.
Efter dryga timmen byttes en tröttkärd och ganska misslyckad Berbatov ut, liksom en genomrutten Obertan, mot Javier Hernandez och Darron Gibson. De hade knappt varit inne på planen innan hemmalaget fick straff. Thomas utmanade Ferdinand i straffområdet och den senare fastnade i Thomas fot så att denne ramlade. Straffen är rätt klar men man ser ändå på reprisen att om inte Vidic legat närma och rensat bort bollen så hade Thomas klarat att stå upp, nu valde han dock att inte göra det. Men som sagt inget att klaga på egentligen då Ferdinand drar undan Thomas ben. W.B.A´s bäste målskytt den här säsongen, Peter Odemwingie steg fram men slog en usel straff utanför Kuszczak’s högra stolpe.
Denna miss gjorde att United fick nytt mod och tog över matchen klart under större delen av den sista halvtimmen. Rooney (lysande i andra halvlek) var ytterst nära att rinna igenom men fick bollen lite för långt ifrån sig och Carson kunde avvärja. I 74:e minuten lyckades domare Foy missa en solklar hands på Thomas när Fabio skulle spela in bollen, uselt igen av domarteamet. Bara minuten efter gjorde dock United mål. Rooney’s hörna hittade lille Chicharito i mitten och mexaren nickade helt omarkerad in 1-2.
Rooney var därefter nära att utöka men hans nick gick strax över efter ett inlägg från Fletcher.
Det var en kamp mot klockan i slutet när W.B.A. jagade en kvittering, man lyckades dock inte skapa någon direkt farlighet, Ferdinand och Vidic var allt för starka för det i mitten. Men när Brunt mycket fult stämplade Rooney så att denne tvingades gå av så fick United spela med en man mindre (alla byten var gjorda) de sista 7-8 minutrarna så blev det lite mer nerv. Rooney kom dock tillbaka haltandes och kämpade för laget. Hemmalaget lyckades inte göra fler mål och United tog sin blott andra bortaseger för säsongen.

Sammanfattning:
United gjorde ingen bra match offensivt sätt, inte konstigt med tanke på att alla 4 yttrar saknades. Obertan var allt annat än bra och Fletcher blev bättre när han flyttades in i mitten i slutet på första halvlek när Sir Alex valde att gå ner på 5 man på mitten med Rooney till vänster. Gary Neville gjorde sin 400:e ligamatch, det känns oerhört tråkigt att skriva detta, men jag hoppas det var hans sista. Han hänger inte alls med längre och tappar konstant i positionsspelet. Nu fanns inget annat alternativ eftersom Rafael, Brown och O’Shea alla saknades, vänsterbacken Fabio var betydligt bättre i sitt inhopp på Neville’s position. Ferdinand var mycket bra, trots en straff emot sig, i övrigt klockren, Vidic var något sämre men ändå stabil. Evra är inte längre ligans bäste vänsterback, vilket känns trist, han har tappat en del, han var dock inte på något sätt dålig. På mitten sprang Anderson mycket i ingemansland och slog bort mängder med passningar på offensiv planhalva kändes det som. Carrick var stabil men det känns ändå som att här finns det väldigt mycket mer att hämta.
Matchen borde ha slutat oavgjort, dock borde United ha vunnit senast mot både W.B.A. hemma och borta mot Birmingham när man rånades, därför känns det skönt att ha marginalerna med sig den här gången.

Nästa match är på tisdag hemma mot Stoke.

MATCHFAKTA | 1 Januarir 2011 | 21.00 | PREMIER LEAGUE
WEST BROMWICH ALBION – MANCHESTER UNITED 1-1 (1-1)
Arena: Hawthorns (Birmingham) | Publik: 25 499 | Domare: Chris Foy
MÅLTIDMÅLSKYTT
0-13WAYNE ROONEY (Evra)
1-114Morrison
1-275CHICHARITO (Rooney)
LAGUPPSTÄLLNING
Kuszczak
Neville (71), Ferdinand, Vidic, Evra
Fletcher, Carrick, Anderson, Obertan (60)
Berbatov (60), Rooney
Avbytare: Amos, Evans, Fabio (71), Gibson (60), Bebe, Owen, Hernandez (60)
Varningar: Hernandez, Fabio, Vidic
W.B.A.: Carson – Reid (64), Scharner, Ibanez (71), Cech – Mulumbu (90), Dorrans – Morrison, Brunt, Thomas – Odemwingie
Avbytare: Myhill, Zuiverloon (64), Shorey, Cox, Tchoyi (71), Fortune (90), Miller
Varningar: Brunt
STATISTIKWEST BROMWICH ALBION – MANCHESTER UNITED
SKOTT14-6
SKOTT PÅ MÅL3-4
HÖRNOR4-5
FRISPARKAR14-9
OFFSIDE1-3
BOLLINNEHAV%48-52%