Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Edwin van der Sar slutar

Uniteds målvakt Edwin van der Sar meddelade idag att han kommer att lägga målvaktshandskarna på hyllan när den här säsongen är avslutat.

Edwin van der Sar är idag 40 år gammal och noteras i rekordböckerna som Uniteds näst äldsta spelare någonsin. Han skrev på för United sommaren 2006 och har till dags dato hunnit spela 245 matcher för klubben. Hans största ögonblick i Unitedtröjan var förstås hans matchavgörande räddning på Anelkas straff i Champions League-finalen i Moskva 2008. Vi kommer att minnas Van der Sar som en av Uniteds absolut bästa målvakter någonsin.

När Edwin van der Sar om några månader lägger av kan han se tillbaka på en fantastisk karriär. Han har vunnit titlar och cuper i England, i Holland och på internationell klubblagsnivå. Han har blivit utsedd till Europas bästa målvakt och till Hollands bästa fotbollsspelare. Han är också den spelare som har gjort flest matcher någonsin för det holländska landslaget. Tittar man på hans meritlista är det egentligen bara en titel med det holländska landslaget som saknas.

Om sitt beslut att nu avsluta karriären har Van der Sar följande att säga:

[Beslutet att sluta] har växt fram. Efter att ha spelat så många år når du en punkt där du måste fatta ett beslut. Det finns ett par saker att ta hänsyn till – om du fortfarande har motivation och din familj. Du måste titta på dig själv också. Du måste fråga om du kan spela på den högsta nivån, något som behövs i United. Just nu är jag nöjd med min form och mina insatser på planen. Jag vill behålla en hög nivå.

Du kan inte spela Superman in i fyrtioårsåldern. Det var ett gemensamt beslut att det har var den sista säsongen. När jag kom till [United] var jag bara glad att skriva på ett tvåårskontrakt. Jag ville vinna ligan innan jag avslutade karriären. Jag hade tur som lyckades uppnå lite mer än det.

[…]

Jag har uppskattat min tid här och det skulle ha varit trevligt att ha varit här några år längre. […] Men sånt är livet, du får inte alltid vad du vill vid rätt tillfälle. Jag är bara glad att [jag och Sir Alex Ferguson] fick chansen att arbeta tillsammans och uppleva några bra år.

Jag är inte slut än. Jag har fortfarande några månader kvar. Jag siktar fortfarande på någonting mer. Det har varit kul och en fantastisk upplevelse, även vid min ålder, att vara i en klubb som United. Det har varit en glädje.

Att Van der Sar nu väljer att avsluta karriären är förstås ingen nyhet för United. Planeringen för tiden efter Van der Sar har pågått ett tag, inte minst blev det uppenbart då United signerade Anders Lindegaard tidigare i vintras. Vad som händer på målvaktsfronten i United är alltjämt en öppen fråga och något som framtiden får svara på. Tomasz Kuszczak finns fortfarande i klubben och har vid upprepade tillfällen berättat att han vill bli klubbens nästa förstamålvakt. Troligast är kanske ändå att United köper ytterligare en målvakt – och tills frågan är löst kommer vi att tvingas stå ut med medias eviga spekulationer.

Här känns det också naturligt att titta på situationen för Uniteds övriga veteraner. Det är egentligen bara den offentliga bekräftelsen som saknas innan vi kan konstatera att även Gary Neville gör sin sista säsong i United. Återstår gör då Sir Ryan Giggs och Paul Scholes och för laget är det nog positivt om båda stannar, erfarenhet ska inte underskattas. Giggs har bekräftat att han vill fortsätta och United har bekräftat att man vill behålla Giggs så där kan vi nog vänta ett positivt besked ganska snart. Scholes är dock mer osäker och säger att han själv inte vet vad han kommer att göra nästa säsong.

MUSS vill passa på att tacka Edwin för tiden i United och hoppas att han får en bra fortsättning på livet. Men först ska vi förstås avsluta den här säsongen… och det är inte utan att man tänker på hur det gick när Peter Schmeichel 1998/99 meddelade att den säsongen var hans sista i United.

Läs också: Spelarpresentation: Edwin van der Sar.