Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget | Supporterklubben

US 5 – En kort resumé av en märklig säsong

Är Berba den nya kelgrisen på Old Trafford eller vem kommer att bli den nya N:o 7

I mellandagsmötet mellan Birmingham City och Manchester United tappade bortalaget för tredje gången under denna virriga säsong poäng i matchens 90 minut. Tidigare var det lagets styrka att göra mål i slutskedena av matcherna, men denna säsong tycks alla fundament satta ur spel…

Under hela december har de regerande mästarna Chelsea haft stora problem med formen. För någon omgång sedan blev det en smärtsam förlust mot Arsenal med 1-3 på Emirates Stadium och en påminnelse om att generationsväxling är ett begrepp som även Chelsea måste bekanta sig med. Liverpool har hittills gjort en erbarmlig säsong och kan i nuläget inte räknas till topplagen. Arsenal är som vanligt upp och ner, men segern mot Chelsea kanske kan ingjuta mod i den, delvis, unga truppen. Världens största klubb, Manchester Shitty, har gjort en blandad säsong. Konstigt nog fick de bara oavgjort på hemmaplan mot den mindre klubben Manchester United i tidernas (ironi) största derby…Märkligt nog, med tanke på dess goda renommé och storlek, spelar klubben inte i Champions League. Detta ger den så erkända klubben en liten fördel i en eventuell guldjakt. Tottenham Spurs spelar en, som vanligt, fin fotboll och kanske kan blanda sig i toppstriden. Det skall bli mycket intressant att se hur laget hanterar Champions League kontra Premier League ju länge säsongen lider…I ligatoppen är avstånden små, matcherna inte längre självklara vad gäller segrare och egentligen kan vilket som av de nämnda lagen stå som slutsegrare när vi når de varmare vindarna i maj månad.

Säsongen fick sig ett oväntat intermezzo då Rooney under dramatiska former under oktober meddelade att han inte skulle skriva under en förlängning av sitt kontrakt. Ett par dagar senare, den 22 oktober, skrev han ändock under ett femårs-kontrakt, efter att ha blivit försäkrad om återinvesteringar i spelartruppen. Historien framstår som diffus och troligen handlar den om att höja spelarens lön (läs: agent), men förhoppningsvis innehåller den officiella förklaringen en strimma av sanningen. Rooney har varit klart påverkad av en otrohetshistoria mot sin fru och bråket kring sitt nya kontrakt. Per den 31 december 2010 har han enbart gjort två mål under säsongen, båda på straff…( en missad straff har det också blivit) . Till hans försvar skall sägas att han spelat bra under december månad och 2011 kan enbart bli bättre för denne gudomlige fotbollsspelare.

Som undertecknad nämnde inledningsvis har United inte varit sig riktigt likt. Trots detta leder laget då detta skrivs ligan på målskillnad och med match(er) till godo mot konkurrenterna. Diverse pellejönsar i dagspressen, TV m.m. har ibland framställt laget som ett gäng glada amatörer på ett gruppboende i Astrid Lindgrens värld. Djupt orättvist mot ett fantastiskt kollektiv. Betänk att laget under nästan hela hösten saknat sina kanske två bästa offensiva spelare: Rooney och den lurige Valencia. Laget har ännu inte förlorat en match i Premier League och gick obesegrat igenom gruppspelet i Champions League med endast ett insläppt mål. Att beteckna detta som mindre bra är höjden av nonchalans och okunnighet.

En av styrkorna bakom den hittills obesegrade marschen i Premier League och Champions League är att backlinjen fått spela sig samman igen framför världens bäste målvakt. Vidic har sett bättre ut än på länge och Rio Ferdinand kan enbart bli bättre. Oerhört positivt är att den unge Rafael tycks spela sin sig allt mer i laget. Det är tämligen lätt att dra paralleller till hans landsman, den förre storspelaren Cafú.

Mindre tillfredsställande är att Evans sett en av sina större svackor i sin korta karriär. Nordirländaren stod för en rad dubiösa insatser i starten av säsongen och är i nuläget långt ifrån den form han uppvisat de två föregående säsongerna. Vad anbelangar Smalling är det för tidigt att säga något om den unge engelsmannen. Han har gjort en del solida insatser och SAF har säkert gjort rätt i att investera i den förra Fulham-backen.

Offensivt skall Berbatov, Nani och Anderson lyftas fram. Omtvistade Berbatov har gjort sin klart bästa säsong i den röda tröjan och kanske har han gynnats av Rooneys brist på form. Han har på så vis fått agera något längre fram i banan och han befinner sig nu i de positioner Rooney gjorde förra säsongen (notera att många av hans mål kommer då Rooney är på plan…). Målet mot Birmingham visar på vilket självförtroende bulgaren besitter nu. Klacken till Gibson, den korrekta löpningen för att ta emot nytt pass och det distinkta avslutet tyder på klass. Tidigare har undertecknad skrivit att Berbatov inte tycktes tro på sig själv. Detta synes snart vara ett minne blott.

Nani har på allvar etablerat sig som en av Uniteds viktigaste spelare denna säsong. Då Valencia kommer åter har United två yttrar i absolut världsklass. Vad gäller portugisen tycktes hans United-karriär ta en dramatisk vändning efter succén på Emirates Stadium förra säsongen. Numera tar han oftare rätt beslut och gör mål relativt ofta. Portugisens mål mot Bolton borta i början av säsongen är en bekräftelse på att han börjat nå sin fulla kapacitet.

Vad gäller United offensiv är det första Ni tänker på kanske inte Anderson, men några av hans senaste insatser talar för att denna kognition kan komma att förändras. I matcherna mot Blackburn Rovers och Sunderland på Old Trafford visade brasilianaren prov på fina offensiva pass och han nästan bubblade av energi. Brasilianaren är främst känd för sina defensiva kvalitéer, men har med sin snabbhet fina offensiva sådana också.

När Ni läser detta råder det möjligen större klarhet i huruvida United har värvat något då transfer-fönstret öppnat igen. I nuläget, och mot bakgrund av värvningen av målvakten Anders Lindegaard, är det främst en eller ett par mittfältare United är i behov av. Vad undertecknad då tänker på är en inner- och en yttermittfältare. Oavsett om sådana värvningar sker eller inte är det med stor tillförsikt vi skall se framtiden an. United kan denna säsong nå längre än många tror, ja vissa skrev ju av laget redan i augusti kändes det som. Trots detta är laget hittills obesegrat och med Rooney i riktig form samt den skadade Valencia åter kan laget göra riktigt bra ifrån sig de kommande månaderna. Det känns, efter allt, härligt att slå ur underläge. United kan bara göra bättre ifrån sig än vad många tror, trots att laget befinner sig i litet av en generationsväxling.

/ Jesper Persson