Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Blackburn – Manchester United

Det är dags för att spela klart den 31:a omgången av ligan, på nytt en sen måndagsmatch. På papperet en klart överkomlig uppgift men det är bortamatch och det är Blackburn vi ska möta. Vid seger rycker United ytterligare i tabellen och skaffar sig ett bra utgångsläge inför slutspurten.

Det ska bli seger.
I skrivande stund har Liverpool precis rasat samman borta mot Newcastle. Fools ett lag i spillror, är för närvarande Uniteds motsats. Jag hörde att Henrik och Glenn under sändningen konstaterade att Fools mäktat med att ta åtta poäng av 36 möjliga under året.

United har på de senaste tio ligamatcherna nästan maximal utdelning, 28 poäng. Europa är ett minne blott, för den här säsongen, och all fokus kan läggas på ligan. Ärkerivalen och stadsgrannarna, Shitty, har på nytt tappat poäng. United har redan innan match två poängs försprång som alltså kan utökas till fem. Spelschemat talar också till Uniteds fördel. En tuff bortamatch spelas mot Shitty i slutet av april och den kan bli avgörande för ligans utgång.

Det bör bli seger.
Jag avskyr matcherna mot Blackburn. De ger mig alltid en ovanligt nervös och orolig känsla i kroppen. De är mitt eget lilla ”boogey-team” och United har märkbart svårt att ta dubbla segrar mot Rovers.

Man Utd:
Truppen är i stort sett lika intakt som förra helgen. Det har kommit rapporter kring Ferdinands stela rygg, men det är inget som ska hålla honom borta från startelvan. Nani har också återkommit till träning men kommer troligtvis inte att finnas med. Däremot kan portugisens fortsatta deltagande bidra till att United håller undan i ligan. Han behövs, men behöver också finna form. Valencia är sjukt bra för tillfället och Young kommer mer och mer tillbaka mot den fina form han hade tidigare under säsongen.

Sir Alex Ferguson brukar inte spela med samma startelva två matcher i rad. Det lär han heller inte göra imorgon, men jag tror att han håller laget så intakt han bara kan. De Gea är ohotad i mål och går dessutom från klarhet till klarhet. Räddningarna har alltid funnits där men nu börjar också nollorna att komma. Han känns säkrare och mer stabil mellan stolparna och samarbetet med backlinjen känns också bättre.

Smalling var tillbaka förra helgen, och hoppade in mot Fulham. Kanske blir det samma sak imorgon? Jag skulle kunna tänka mig honom på högerbacken istället för Rafael, då engelsmannen känns mer stabil defensivt sett. Men de sista matcherna har Rafael spelat riktigt bra och samarbetet med Valencia på högerkanten har varit framgångsrikt, vilket gör att jag tror backlinjen hålls intakt. De tre övriga är självskrivna.

Det är på mittfältet jag tror förändringen kommer. Yttrarna känns självskrivna precis som Carrick. Däremot tror jag att Giggs får ta plats på bänken till förmån för Scholes, som kan stärka upp med mer kraft på det centrala mittfältet.

På topp känns spetsduon ganska given när det inte ska roteras. Welbeck är ett tydligt förstahandsval bredvid Rooney och Hernandez får fortsätta att agera inhoppare medan Berbatov stannar vid sidan av planen.

Trolig startelva:
De Gea
Rafael – Ferdinand – Evans – Evra
Valencia – Carrick – Scholes – Young
Rooney – Welbeck

Blackburn:

Rovers inledde ligaspelet katastrofalt, hösten -11 vill man nog bara glömma och laget var starkt cementerat i botten av ligan. Tyvärr avslutade man året med en överraskande seger, just mot United. På Old Trafford! Och det är väl just min tröst. Att vi redan tappat poäng mot Blackburn under säsongen.

Tränaren Steve Kean, var riktigt pressad tidigare under säsongen men har ändå på något sätt lyckats vända den sjunkande skutan något. Tydligen är han pressad hela tiden, då många fans inte vill ha honom som tränare. Laget har redan spelat in lika många poäng under året som under hela hösten. Segrar mot bottenkollegorna QPR och Wolves, har gjort att laget precis klättrat ovanför nedflyttningsstrecket, om än på bättre målskillnad.

Innan förra helgens förlust, borta mot Bolton, var laget obesegrat under tre matcher. Ett av höstens stora utropstecken, den väldige Yakubu, har nästan varit lika iskall under året som han var het under hösten. Tolv baljor innan nyår har blivit två efter. Istället verkar det som att man fungerar bättre som lag och spelaren mest störst tuppkam för tillfället anser jag vara den unge kanadensaren Hoilett.

I förra startelvan återfanns bröderna Olsson och vi får se om det blir dubbelt svenskt också imorgon. Kean har mer eller mindre mönstrat samma startelva i den senaste fyra matcherna och det är väl ingen vågad gissning att det blir en femte, då resultaten ändå varit ganska bra.

Trolig startelva:
Robinson
Lowe – Dann – Hanley – Martin Olsson
Formica – Nzonzi – Pedersen – Marcus Olsson
Hoilett – Yakubu

Inbördes möten:

Boogey-team, boogey-team, boogey-team…, ekar i skallen på mig. Känslan jag har går också att förklara statistiskt. Med rätt statistik kan man ju bevisa allt.

Sedan Blackburn kom tillbaka till Premier League, är det här elfte säsongen. Nyårssmällen på Old Trafford var andra hemmaförlusten på dessa år. Borta är inte resultaten lika smickrande. Tio matcher har spelats, nio poäng har bärgats med tabellraden 2 5 3 11-11.
På dessa år har United dessutom tre gånger sparkat Blackburn ur ligacupen, nuvarande Carling Cup.

I ett längre perspektiv, för större statistiknördar än jag själv, har lagen drabbat samman 111 gånger. United har vunnit 50 av dessa möten och Rovers dryga 30. Målskillnaden väger över till röd fördel med dryga 40 baljor.

Låt hoppas att United nu tar till vara på tillfället firma Larsson/Bendtner fixade igår och utökar försprånget till lillebror med tre nya poäng.

Blackburn-Man Utd
Ewood Park
Domare: Howard Webb
Tid: 21.00 (svensk tid)


Tips: 0-3 (Rooney 2, Valencia)

Matchen sänds på Viasat Sport med start 21.00 (sändningsstart 20.55).

Artikel hämtad ifrån supportersidan på Svenska Fans. (http://www.svenskafans.com/england/manu/Infor-Blackburn-Man-Utd-440206.aspx)