Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Landslagskollen: England straffade, igen

Englands EM-äventyr slutade som så ofta förr – med en förlust på straffar. Jones, Rooney, Welbeck och Young lämnar Ukraina som förlorare och får försöka ta revansch i Uniteds röda tröja istället. I lördags slogs även Patrice Evra och Frankrike ut ur turneringen. Därmed är Nani ensam Unitedspelare att fortfarande ha chansen att vinna EM.

Italien stod som bekant för motståndet i kvartsfinalen för England. Wayne Rooney, Danny Welbeck och Ashley Young tog samtliga plats i den engelska startelvan. Matchinledningen var relativt jämn och mycket öppen – båda lagen skapade bra chanser. Ju längre matchen led desto mer tog dock Italien över. I slutet var det spel mot ett mål, Italien jagade ett segermål medan England kämpade tappert för att freda sitt mål.

På något sätt lyckades England hålla 0-0 över 120 minuter och matchen kom att avgöras på straff. Där gick det som det brukar för England. Det började förvisso bra och England ledde med 2-1 efter två omgångar och hade det psykologiska övertaget. Då klev matchens gigant Andrea Pirlo fram. Med en delikat chipp förnedrade Pirlo målvakten Hart och vände hela straffläggningen. Ashley Young klev fram för England och drog bollen i ribban. Lika. Sedan var det en smal sak för Italien att vinna, Ashley Cole blev den engelska syndabocken.

Wayne Rooney spelade hela matchen för England och satte säkert sin straff i straffläggningen genom att skicka Buffon åt ett håll och bollen åt det andra. Rooney gjorde emellertid ingen bra match. Han hade ett bra nickläge där han inte riktigt nådde fram till bollen och fick chansen att avgöra med en cykelspark i den 90:e minuten men träffade inte rätt på bollen som flög långt över målet. Annars var det en trist match för Rooney som mest fick jobba i defensiven.

Danny Welbeck spelade från start igen – fyra matcher av fyra från start. Han fick en svår uppgift med mestadels långa bollar och defensivt arbete att koncentrera sig på. Welbeck blev utbytt efter en timme. Det bästa betyg vi kan ge Welbeck är att jämföra den timme där han spelade med den timme han inte spelare – under den fösta timmen hade England en anfallare som i alla fall ibland lyckades hålla bollen och England hade i alla fall försök till anfall, under den andra timmen var England hopplösa. Totalt har Welbeck gjort en utmärkt turnering och det bådar gott inför 2012/13.

Ashley Young spelade på nytt hela matchen och spelade alltså varenda minut i EM. Han gjorde emellertid ingen bra turnering och han var direkt dålig i kvartsfinalen. Young stärkte heller inte sina aktier då han bommade sin straff. Nu kan vi bara hoppas att han tar detta som en utmaning och kommer tillbaka bättre än någonsin när nästa säsong börjar om knappt två månader.

Phil Jones fick se matchen från avbytarbänken och fick därmed ingen speltid alls i turneringen. Förhoppningsvis kan han ändå få med sig nyttig erfarenhet i bagaget hem.

Patrice Evra och Nani
Frankrike ställdes mot Spanien i kvartsfinalen. Patrice Evra sattes på bänken, igen. Och kanske var det lika bra – Frankrike var lika dåliga som mot Sverige (ja, kanske var man t.o.m. ännu sämre) och då var man givetvis chanslösa mot ett Spanien som såg ut att gå på sparlåga. Matchen vann spanjorerna med 2-0 och i slutändan misslyckades Laurent Blanc med att skapa ett lag av de franska divorna. Samir Nasri visade att ett år i Manchester city har gjort honom gott då han efter matchen skämde ut sig genom att kasta svordomar på en journalist: “Håll käften. […] Gå och knulla dig själv, gå och knulla din mamma, din horunge. […] Sådär, nu kan du skriva att jag är dåligt uppfostrad.”

Uniteds EM-hopp står nu till Nani och Portugal. Spanien väntar i semifinalen på onsdag.

Res med oss till Manchester!