Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Ajax Cape Town – Manchester United

Det är dags för säsongens andra träningsmatch. United har lämnat Durban till förmån för Kapstaden. Ajax Cape Town står för motståndet i matchen. Avspark lördag 15.00.

Manchester United
Nyförvärvet Shinji Kagawa fick endast några få minuter mot AmaZulu. Den här gången kan vi räkna med att få se betydligt mer av Uniteds första japanska spelare. Sir Alex Ferguson hade följande att säga om Kagawa på fredagens presskonferens:

“Det finns likheter med Ji-Sung Park. De är båda disciplinerade, de arbetar hårt. [Kagawa] har varit enastående. Hans insatser på träning har varit mycket bra. Han var tre eller fyra dagar efter men han kommer att spela imorgon. Vi är mycket nöjda. De kvaliteter som du kan jämföra honom med Ji, de är väldigt lika. De är bra professionella spelare, fantastiska att arbeta med. Det kommer inte att blir några problem för honom att finna sig till rätta i klubben.

“Det vi identifierade hos Kagawa är exakt vad jag ser nu. Skillnaden nu är att våra spelare upptäcker hans kvaliteter. Han har snabba fötter, tvåfotad och hade ett bra målsnitt hos Dortmund. Han gör det mycket bra och jag är väldigt glad.”

Vi väntar också på att få se Nick Powells första insatser i Uniteds tröja. Förhoppningsvis får vi chansen imorgon men Powell lär börja på bänken. Ferguson sa på presskonferensen att han kommer att starta med bästa möjliga lag men också att alla spelare som är med på turnén kommer att få speltid och att det är viktigt att undvika skador. Truppen som rest till Kapstaden är förstås identisk med den som lämnade Manchester för Sydafrika, det vill säga:

Målvakter: Lindegaard, Amos, Johnstone
Försvarare: Ferdinand, Veseli, Vermijl, Wootton, Blackett
Mittfältare: Valencia, Anderson, Carrick, Scholes, Powell, Kagawa, Bebe, Tunnicliffe, Lingard, Brady, Petrucci
Anfallare: Berbatov, Chicharito, Macheda

Ska jag gissa på en startelva så blir den i stort sett identisk med den jag gissade på inför matchen mot AmaZulu. Valencia är den enda erfarna spelaren som inte fick speltid mot AmaZulu och borde vara given från start. Det kan också tänkas att Anderson får spela från start. Bland de yngre hoppas jag att Lingard får förnyat förtroende och det skulle vara spännande att få se mer av Blackett och Tunnicliffe.

Möjlig startelva:
Lindegaard
Vermijl, Wootton, Ferdinand, Brady
Valencia, Anderson, Carrick, Lingard
Kagawa
Chicharito

Ajax Cape Town
Det stora problemet med träningsmatcher mot icke-europeiska, bortsett från resorna då, är att vi sällan vet någonting om motståndet. Den här gången känner vi dock igen namnet – Ajax Cape Town ägs till 51 procent av den europeiska storklubben Ajax Amsterdam. De två Ajax-klubbarna har närmast identiska klubbmärken och dräkter. Samarbetet mellan Ajax och Ajax sker framför allt på ungdomssidan.

Ajax Cape Town slutade nia i den sydafrikanska ligan förra säsongen. Därmed var man en poäng och två placeringar bakom AmaZulu. Laget tränas av holländaren Maarten Stekelenburg (som vad det verkar inte är släkt med sin namne som är målvakt i Ajax Amsterdam). Stekelenburg har ett förflutet som tränare i Ajax Amsterdams ungdomsakademi.

På spelarsidan är det mestadels okända namn. Ett namn man känner man dock igen – målvakten Sander Westerveld.

Ajax Cape Town – Manchester United
Turnering: Träningsmatch
Plats: Cape Town Stadium, Kapstaden
Tid: Lördag 21 juli, 15.00

Matchen visas inte på teve i Sverige. Det är således fulstream som gäller om man vill se matchen.

Källa: Manutd.com, Wikipedia