Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Krönika: Robin Van Persie – bra eller dålig värvning?

Det som enligt mig var en helt osannolik värvning, är nu så gott som klar, då endast en läkarundersökning kvarstår. Snacka om dålig stämning i Arsenals omklädningsrum om han inte skulle klara den…

Först vill jag klargöra, med dålig menar jag inte någon Bebé eller Kleberson-värvning. Precis som dem allra flesta, tycker även jag att Robin Van Persie är en fantastisk fotbollsspelare. Förhoppningsvis hittar han tillbaka till något som liknar fjolårets form, då han gjorde hela 37 mål på 48 matcher (!!!). Van Persie är en striker som jag anser att United har saknat, detta visade sig ännu tydligare under den tröga försäsongen. Rooney och Welbeck är två anfallare av världsklass, men jag ser varken eller som en riktig målskytt. Det skulle i så fall vara Chicharito, som tyvärr inte lyckades behålla formen från 2010/2011-säsongen. Den här typen av anfallare har vi inte sett sedan Michael Owen och Ruud van Nistelrooy!

Idag har man alltså Rooney och Van Persie som anfallare, tillsammans med Chicharito och Welbeck (räknar bort Berbatov till kommande säsong). Sir Alex jämför detta med uppsättningen från säsongen 1998/1999 då man hade Cole och Yorke, med Solskjaer och Sheringham som hyfsade ersättare. I och med värvningen av Van Persie måste detta betyda att United har Europas starkaste anfallsuppsättning, i både spets och bredd? (Nej, City har inte bättre). En utpräglad målskytt och en större bredd på anfallet är inte fel, men till vilket pris?

Jo, ungefär 260 miljoner kronor och ett fyraårskontrakt som sägs vara värt mellan 400-500 miljoner kronor (siffra baserat på veckolönen 2-2,5 miljoner kr). Som supporter är det lätt att hylla värvningen och glädjas när man värvar en storspelare som Van Persie. Man blundar ofta för själva affären och tänker inte på värvningen ur klubbens ekonomiska synvinkel. Killen är 29 år och man betalar en övergångssumma på runt 260 miljoner kronor. Skulle man välja att sälja honom efter två eller tre år kommer han alltså vara 32 år gammal. Då hamnar man i samma situation som med Berbatov, man får knappt tillbaka en bråkdel av den summan man köpte honom för. Det är inte heller någon hemlighet att det är en väldigt skadebenägen spelare. Som Coach skrev i förra inlägget, var förra säsongen den första av åtta i Arsenal där han spelade 30 matcher eller fler. Tyvärr brukar ju risken för skador öka ytterligare med åldern.

Förutom den höga övergångssuman, megalönen, relativt höga åldern och det faktum att han är skadebenägen – så tycker jag att det är fel position att investera i. I dagsläget saknar man som sagt en riktig målskytt, men detta skulle mycket väl kunna vara Welbecks eller Chicharitos säsong- två unga spelare. Dessutom har man Rooney och även Berbatov, som jag fortfarande anser håller en hög Premier League-klass. Många vill se en ny vänsterback, men jag tycker nästan högersidan ser svagare ut.  I dagsläget är inte Rafael en högerback som spelar 38 matcher per säsong, samtidigt som Jones och Smalling gör sig bäst på mittbacken. Dessutom tycker jag även centrala mittfältet hade behövt förstärkas. Istället får vi förlita oss på att Cleverley får sitt riktiga genombrott och att Fletcher kommer tillbaka. Anderson håller inte.

Som sagt, det råder ingen tvekan om att Van Persie är en fantastisk fotbollsspelare och han kommer att producera mål. Men jag ställer mig frågan: kommer han producera tillräckligt för att vara värd den summa pengar man betalar för honom? Övergångssumman tillsammans med den förmodade megalönen betyder att han kommer kosta över 700 miljoner kronor på fyra år. Det handlar ju om att få valuta för pengarna, och jag tvivlar på att man får det av denna investering.

Oavsett om det är en bra affär eller inte, ska det bli otroligt spännande att följa Robin Van Persie i United. Föreställ er Van Persie avgöra i slutsekunderna på Emirates.
”Robin Van Persie – He scores when he wants”