Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United- Wigan Athletic

Landslagsuppehållet är äntligen över och på lördag är Unitedspelarna tillbaka på Old Trafford, redo för den fjärde omgången av Premier League. För motståndet står Wigan Athletic, ett lag som vi alltid har haft väldigt lätt för genom åren. Undantaget är senast då Wigan tog sin första seger mot United sedan man tog klivet upp i Premier League år 2005. Frågan är om ordningen återställs på lördag, eller om Wigan lyckas knipa poäng av sin mardrömsmotståndare på nytt?

Manchester United:

Efter att skadeläget på mittbackarna till sist ljusnat något, kom istället (vem hade väntat sig något annat?) ett par bakslag inom de offensiva leden. De två enskilda spelare som hittills utmärkts sig mest i vårt anfallsspel är nu osäkra på spel.  Kagawa, som med sina fantastiska fötter och engagemang går mot en framtid som favorit hos många Unitedfans, stod över Japans VM-kvalmatch mot Irak i veckan på grund av ryggont. Detta medan vår bästa målskytt med fyra kassar på två matcher, Robin van Persie, byttes ut med känningar i ett lår efter en halvlek i Hollands vinst över Ungern. Läget är minst sagt ovisst inför Wigan hemma, och vill det sig riktigt illa kan vi stå helt utan deltagande från vår offensiva supertrio imorgon. Samtidigt så är Wigan inget lag som ger oss skrämselhicka, förlusten senast till trots. Vår anfallsmässiga bredd kan nu ge utdelning och utan Kagawa tillåts vi ställa upp med vårt klassiska 4-4-2 med en het Chicharito och en hungrig Welbeck på topp. Både mexikanen och den unge engelsmannen hjälpte sina länder att ta poäng i veckan och de lär också se sin chans att visa vad de går för nu när tillfälle förmodligen ges.

I skrivande stund rapporterar dock Fifa att van Persie ska vara frisk. Jag tänker ändå utgå ifrån att Kagawa och van Persie inte spelar och ser allting annat som en bonus. I vilket fall som helst så vore det dumt att chansa med holländaren från start – om han nu inte är helt hundraprocentig – med tanke på hans skadebakgrund.

I de bakre leden noterar vi att Evans fick 2 x 90 minuter och trots smärtor efter den första matchen utgår vi från att han nu är helt fit for fight. Chansen till tävlingsmatchande, för de som är i behov av det, är en av mycket få fördelar med landslagsuppehållen. Evans är i detta nu ett typexempel på detta. Att Rio inte anses vara tillräckligt bra för att platsa i Englands backlinje ser jag bara som positivt, då han får chansen att vila och således minskar risken att han går sönder. Evra rapporteras vara osäker till spel, vilket jag knappast räknar som en förlust med hans prestiationer på senare tid i åtanke. Istället ges förhoppningsvis Büttner speltid och får vi hoppas att han visar att han är ett alternativ att räkna med på vänsterbacken. Pat är i starkt behov av att vakna till liv och med lite eld i baken kanske han kan göra det. Slutligen hoppas jag att Fergie inser vikten av kontinuitet på målvaktsplatsen. Även om det så klart är jätteviktigt att ha två formstarka och duktiga målvakter, är jag av uppfattningen att en så utsatt position som målvaktsposten måste ha en uttalad etta. Lindegaard har visat att han är ett gediget alternativ, men De Gea har en potential av en helt annan kaliber och ska i sin unga ålder kunna göra enstaka misstag utan att behöva nöta bänk som straff.

Möjlig startelva och bänk (4-4-2):

De Gea

Rafael, Ferdinand, Vidic, Büttner

Valencia, Cleverly, Carrick, Nani

Welbeck, Hernández

Bänk: Lindegaard, Evans, Giggs, Scholes, Powell, Evra, Anderson

Wigan Athletic:

Wigan har inlett ligaspelet med blandat resultat. I inledningmatchen lät man aldrig siffrorna rinna iväg mot Chelski,  trots ett tidigt 2-0-underläge. Detta följde man upp med att bortaslå nykomlingarna Southampton med 2-0 efter en stark andra halvlek och senast kryssade man mot Stoke hemma på DW Stadium i en match där målvakten Ali Al-Habsi var anledningen till att man tog en poäng. Al-Habsi som under fjolårssäsongen var utlånad till Wigan från Bolton har inför den här säsongen köpts loss. Han blev utsedd till Wigans främste spelare under 2011/12 och lär inte ha räddat Wigan från poängtapp för sista gången. Framåt så har man tappat Victor Moses, då nigerianen valde att flytta till Chelski för att fylla på med cash och nöta bänk istället för att fortsätta utvecklas som fotbollsspelare. Främste målskytt hittills är Franco Di Santo som har stått för två av Wigans fyra mål så här långt och tillsammans med honom ska skotten Shaun Maloney och nyförvärvet Arouna Koné prestera i Moses ställe.

Skadeläget ser betydligt ljusare ut i Wigan än vad det gör för oss, trots att både Beausejour och Alcaraz, som är osäkra till spel, normalt är spelare för startelvan. Detta lär dock inte hindra tränare Roberto Martinez från att matcha sin 3-4-3-uppställning. En vågad formation på Old Trafford kan tyckas och jag kan se framför mig hur firma Rafael-Valencia har lekstuga ute på Wigans vänsterflank. Figueroa ersatte en avstängd Alcaraz mot Stoke och lär göra det igen, även om hans prestation senast var föga imponerande. Chilienaren Beausejours skada kan ge Arsenal-lånet Miyaichi speltid på vänsteryttern.

Möjlig startelva och bänk (3-4-3):

Ali Al-Habsi

Ramis, Caldwell, Figueroa

Boyce, McArthur, McCarthy, Ryo Miyaichi

Koné, Di Santo, Maloney

Historik:

De sju (lagen har bara möts sju gånger på Old Trafford i Premier League-sammanhang) senaste mötena mellan Manchester United och Wigan Athletic på Old Trafford:

2011/12: Man Utd – Wigan 5-0

2010/11: Man Utd – Wigan 2-0

2009/10: Man Utd – Wigan 5-0

2008/09: Man Utd – Wigan 1-0

2007/08: Man Utd – Wigan 4-0

2006/07: Man Utd – Wigan 3-1

2005/06: Man Utd- Wigan 4-0

Manchester United – Wigan Athletic

Premier League

Old Trafford

Lördag 15/9 16:00

Michael Oliver

Viaplay (endast)