Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Newcastle – United

United åker till Newcastle för säsongens sjunde ligamatch, avspark söndag 17.00. För United handlar det om att befästa en position i toppen av tabellen medan Newcastle jagar en stabilare plats på den övre tabellhalvan.

Newcastle United
Förra säsongens kanske största överraskningslag har inte öppnat den här säsongen lika starkt. Newcastle har förvisso endast en förlust, men man har å andra sidan bara vunnit två matcher. Laget ligger för närvarande tia i tabellen, en position jag tror att man kommer att förbättra innan säsongen är slut. Jag tror inte att laget kommer att vara i närheten av en Champions League-plats men man bör kunna kämpa med Tottenham och Everton om platserna 5-7 i tabellen.

Att Newcastle inledningsvis inte har visat upp samma stabilitet som förra säsongen kan i alla fall delvis förklaras med skador och då nästan enbart i de defensivare lagdelarna. Målvakten Tim Krul har missat de tre senaste ligamatcherna och United får antagligen försöka göra mål på Steve Harper. Steven Taylor missar med största sannolikhet matchen och Ryan Taylor är långtidsskadad. Däremot är försvarsgeneralen Fabricio Coloccini aktuell igen efter skada.

Unitedprodukten Danny Simpson har missat de senaste tre matcherna men spelade mot Bordeaux i veckan. I den matchen gjorde även Yohan Cabaye comeback efter en kortare skada, Cabaye gick ut efter en timme men det tror vi endast var för att spara kraft.

Förutom Simpson har Newcastle även en före detta Unitedspelare i Gabriel Obertan. Obertan lär dock få nöja sig med en plats på bänken, han har noll ligastarter hittills den här säsongen.

Offensivt är Newcastle starka, Demba Ba har gjort sex mål i ligan och kommer givetvis spela från start. Jag tror att han får sällskap av Papiss Cisse på topp, trots att denne ännu inte gjort mål i ligan. Cisse gjorde dock mål när Newcastle förlorade mot United i ligacupen och gjorde även ett mål i veckans Europa League-match. Alternativet är Shola Ameobi, som också gjorde mål i veckan. Hatem Ben Arfa kompletterar offensiven.

Newcastle vann i torsdags med 3-0 hemma mot Bordeaux i Europa League, då med ett relativt ordinarie lag. I ligan har Newcastle de tre sista matcherna spelat två 2-2-matcher på bortaplan, mot Everton och Reading, däremellan hemmabesegrade man Norwich med 1-0.

“Fokus kommer att vara på de offensiva spelarna,” sa Alan Pardew inför matchen. “Manchester United skulle vilja vara starkare defensivt än de är för närvarande. Sir Alex alternativ har försvunnit p.g.a. skador, men har våra också. […] Vi känner att vi kan utnyttja deras defensiva svaghet och de kommer känna att de kan utnyttja vår.

“Alla våra anfallare har gjort mål den här veckan. Shola har gjort mål, Demba har gjort mål, Papiss har gjort mål. Och om jag är ärligt så spelar Shola på samma nivå som de andra två. Han är ett alternativ för att starta mot Manchester United.”

Pardew är optimistisk men hade önskat sig en lättare motståndare än United i morgondagens match: “Vi hade gärna sett en lättare match för att få igång vår rytm. Det är svårt att få en rytm mot Manchester United men i termer av momentum kunde vi inte gå in i matchen med en bättre inställning.”

Möjlig startelva:
Harper
Simpson, Perch, Williamson, Santon
Gutierrez, Tiote, Cabaye
Ba, Cisse, Ben Arfa

Manchester United
Det är en tuff bortamatch för United som väntar efter den oväntade och onödiga förlusten mot Tottenham. United har, precis som vanligt, problem med skador. Vi vet att Phil Jones, Chris Smalling, Nemanja Vidic och Ashley Young missar matchen p.g.a. skador medan även Antonio Valencia mest troligt missar matchen p.g.a. skada. Carrick, Evans, Giggs och Scholes ska dock vara spelklara.

Börjar vi bakifrån är det numer alltid osäkert vem som ska stå. I min värld är det självklart att David de Gea är en bättre målvakt än Anders Lindegaard men Sir Alex Ferguson håller inte med. I min värld är det också självklart att rotation mellan två målvakter är negativt, igen får jag tyvärr inte medhåll från Ferguson. Ferguson tror dock att någon av målvakterna till slut kommer att etablera sig som det givna förstavalet:

“David var mycket bra [mot Cluj]. Han är en enastående målvakt som blir bättre hela tiden. Jag vet inte huruvida jag ska spela honom på söndag eller inte. Sättet vi har hanterat det på de senaste få veckorna har egentligen fungerat ganska bra för oss.

“Jag tror att alla vill spela och målvakter är likadana. Men sättet jag ser det på, för tillfället, är att ge de båda erfarenhet kommer att hjälpa dem på lång sikt Givetvis, vid något läge, kommer en av dem ta över om han visar stabilitet, presterar på högsta nivån och visar mogenhet. För tillfället har ingen av dem erfarenhet från stormatcher men de kommer att få det med tiden.”

Vem står mot Newcastle? Jag tror på Lindegaard men hoppas på De Gea.

Backlinjen känns mindre osäker. Rafael spelar till höger medan Ferdinand och Evans bildar mittlås. Ja, givet att Ferguson inte ljuger om Evans status förstås. Sånt händer ju… I så fall blir det Carrick eller Wootton bredvid Ferdinand. Till vänster känns det som att det är läge för Alexander Buttner. Jag tycker förvisso inte att Evra har varit riktigt så dålig som vissa menar men jag förväntar mig mer av en spelare som ska vara given i Uniteds startelva.

Offensivt handlar det mest om vilken uppställning United kör med. Kan inte Valencia spela är Nani vår enda riktiga ytter. Antingen väljer Ferguson en uppställning med tre centrala mittfältare och Kagawa och Rooney bakom Van Persie eller så spelar vi Nani och Kagawa på kanterna. Jag hoppas oavsett att vi slipper se Welbeck på kanten.

Jag tror tyvärr att det kan bli så att Scholes och Carrick spelar på mitten i en 4-42-uppställning. Jag ser helst en mer energisk spelare på mitten, Cleverley eller Anderson, om det är bredvid Scholes och Carrick eller vid sidan av någon av dem spelar mindre roll.

Uniteds spel har kanske inte imponerat men formen får ändå sägas vara god. Laget har sju segrar på de åtta senaste matcherna, trots plumpen mot Tottenham. I skrivande stund, innan fyramatcherna är avslutade, parkerar United på fjärde plats i tabellen. Efter citys 3-0-seger tidigare idag behöver United vinna med två mål för att behålla de rika och osympatiska bakom sig i tabellen.

Möjlig startelva:
Lindegaard
Rafael, Evans, Ferdinand, Buttner
Nani, Scholes, Carrick, Kagawa
Rooney, Van Persie

Historik
United vann förvisso med 2-1 mot Newcastle i ligacupen för några veckor sedan men i ligan har vi bara en seger på fyra matcher sedan Newcastle tog sig tillbaka till finrummet. Förra säsongen blev vi utspelade och förlorade med 3-0 på St James’ Park. På Old Trafford blev det 1-1 efter att Newcastle fått en straff till skänks av domaren och United missat massor av chanser.

Totalt har lagen mötts 155 gånger, United har 78 segrar mot Newcastles 40. Av dessa har 75 matcher spelats i Newcastle, med 27 segrar för United och 31 för Newcastle.

De tio senaste ligamatcherna i Newcastle:
2011/12 Newcastle – United 3 – 0
2010/11 Newcastle – United 0 – 0
2008/09 Newcastle – United 1 – 2
2007/08 Newcastle – United 1 – 5
2006/07 Newcastle – United 2 – 2
2005/06 Newcastle – United 0 – 2
2004/05 Newcastle – United 1 – 3
2003/04 Newcastle – United 1 – 2
2002/03 Newcastle – United 2 – 6
2001/02 Newcastle – United 4 – 3

Newcastle United – Manchester United
Turnering: Premier League
Plats: St James’ Park, Newcastle
Tid: Söndag 7 oktober, 17.00
Domare: Howard Webb

Matchen visas på Viasat Fotboll, Viasat Fotboll HD och Viaplay.

Res med oss till Manchester!