Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: Manchester United-Stoke

Efter en veckas landslagsuppehåll var det återigen dags för Premier League och den åttonde omgången, när United tog emot Stoke på Old Trafford. I vanlig ordning hamnade man i underläge, denna gång efter självmål av Wayne Rooney. Men United med just Rooney i spetsen kunde på ett kontrollerat sätt vända matchen, slutresultatet blev 4-2 och tre poäng var ett faktum.

Trion Young, Smalling och Jones var alla tillbaka i full träning, dock fanns ingen med i dagens matchtrupp. Förutom trion, som snart är matchklara, var det bara Vidic som fortfarande är skadad – skadeläget börjar äntligen lätta. Inga större konstigheter i Uniteds startelva; Carrick och Scholes på mitten medan Welbeck tog platsen på vänsterkanten. Det enda som förvånade mig lite var att De Gea tog platsen i målet. Om det är någon match Lindegaard går före borde det vara denna? Detta med tanke på spanjorens svaga spel i luftrummet, där han nu skulle få ställas mot storväxta och kraftiga Stokespelare. Stoke saknade bara skadade Glenn Whelan och kunde ställa upp med ett starkt lag, med Crouch som ensam anfallare.

Första halvlek
Efter ett kontrollerat passningsspel från Uniteds sida skapar man första målchansen. Bollen hamnar hos Scholes som drar till på volley, men lyckas inte få den på mål. Ett par långbollar från Stoke mot den 2.01-långe Crouch skapade lite oro i Uniteds straffområde. I den 11:e minuten skulle besökarna Stoke ta ledningen i matchen. Scholes drar på sig en onödig frispark, något man absolut inte får göra mot ett lag som Stoke. Charlie Adam slår ett hårt inlägg, Rooney står vänd mot eget mål och nickar olyckligt in bollen förbi De Gea.

Direkt efter målet vinner Stoke bollen och går framåt. Adam befinner sig ute på vänsterkanten, alla förväntar sig ett inlägg, men istället blir det ett skott mot första stolpen. De Gea är vaksam och lyckas styra ut bollen till hörna. United skapar sedan sin första riktiga målchans i den 20:e minuten när Welbeck tar med sig bollen inåt i plan från vänsterkanten. Han spelar fram till Van Persie, får tillbaka bollen i straffområdet, men tvingas avsluta med vänsterfoten och bollen går utanför.

I den 27:e minuten skulle kvitteringen komma. Van Persie kom runt på vänsterkanten efter ett positionsbyte med Welbeck och slår ett perfekt inlägg som hittar Rooney mellan två Stokebackar. Rooney styr i sin tur in det hårda inlägget med huvudet, förbi en chanslös Begovic. United kontrollerar spelet efter målet, utan att skapa några farliga målchanser. Men precis innan halvtidsvilan kommer 2-1 målet. Det börjar med att backlinjen spelar sig ur en pressad situation, upp längs vänsterkanten och därefter ut mot högerkanten. Valencia utmanar sin back och inväntar rätt läge att slå in bollen, till en omarkerad Van Persie som snyggt vrickar in bollen i mål.

Andra Halvlek
Andra halvlek hinner knappt börja innan United utökar ledningen till 3-1. Rooney får bollen längs högerkanten, inväntar Welbeck som kommer löpandes in mot straffområdet. Ett perfekt slaget inlägg mot en springandes Welbeck som språngnickar in bollen. Bara minuten efter målet får Evans en solklar målchans. Nordirländaren fanns kvar i straffområdet efter en hörna, Rooney lägger in bollen mot just Evans, som står en meter från målet – men nickar mitt på Begovic.

United kontrollerar därefter spelet, Stoke får knappt låna bollen. Welbeck får nästan friläge efter en framspelning av Van Persie, men Stokebacken lyckas bryta i sista stund. När man sitter hemma och väntar på ännu fler Unitedmål är det istället Stoke som reducerar i den 57:e minuten. Kightly får bollen vid mittplan och driver ensam framåt mot Unitedförsvaret. Carrick springer jämsides Kightly istället för att gå in i situationen, varpå Kightly på ett turligt vis tråcklar sig förbi Ferdinand och får iväg ett avslut, som går via stolpen och in.

Åtta minuter senare skapar United en hörna. Van Persie slår den, bollen studsar slutligen fram till Rooney som enkelt kan placera in bollen i mål. Efter det sista målet uppstår bara ett par halvchanser för båda lagen, men den sista halvtimmen handlade mest om att spela av matchen. United tog en komfortabel 4-2 seger och tre viktiga poäng.
____________________________________________________________________

Bortser man från den svaga inledningen (som numera är en vana) var det en väl genomförd match. Mycket kreativitet framåt och fyra mål. Förutom slarvigt försvarsspel vid Stokes andra mål, var United även stabila defensivt. Jag trodde på förhand att De Gea skulle få det tufft i och med hans svaga spel i luftrummet. Men det var inget Stoke utnyttjade, då inläggsspelet uteblev helt och hållet.

Annat var det med Uniteds inläggsspel. Samtliga fyra mål av United kom på inlägg – och detta mot Stoke City?! Även Evans solklara målchans, där han nickar rakt på målvakten från en meters avstånd, skapades på ett inlägg. Helt otroligt…

Evra spelade väldigt bra, Evans gjorde det bättre än Ferdinand och Rafael ställdes mot Kightly och skötte sig bra. Valencia skapade inte lika mycket som han brukar göra, Scholes styrde och ställde men Carrick var anonym. Något som imponerade på mig var positionsbytena mellan Welbeck och Van Persie. Welbeck har inte alls fungerat på vänsterkanten, men idag gick det galant när han tilläts gå inåt i planen medan Van Persie gick ut på kanten. Detta resulterade i holländarens vackra inlägg till Rooney vid det första målet. Både Welbeck och Van Persie målade även själva i matchen. Starka insatser av både Welbeck och Van Persie, men för mig är ändå matchens lirare Wayne Rooney. Det tunga självmålet följdes upp av två mål och en assist. Han är tillbaka.

Manchester United-Stoke City 4-2 (2-1)
0-1 Självmål (Rooney) (11′)
1-1 Rooney (27′)
2-1 Van Persie (44′)
3-1 Welbeck (46′)
3-2 Kightly (58′)
4-2 Rooney (65′)

Manchester United: De Gea – Rafael, Ferdinand, Evans, Evra – Valencia (Nani 74′), Scholes (Anderson 70′), Carrick, Welbeck (Chicharito 78′) – Rooney – Van Persie

Oanvända avbytare: Lindegaard, Wootton, Powell, Giggs

Stoke City: Begovic – Cameron, Huth, Shawcross, Wilson – N’Zonzi, Whitehead (Palacios 86′) – Walters (Etherington 70′), Adam, Kightly (Owen 74′) – Crouch

Oanvända avbytare: Sörensen, Upson, Wilkinson, Jones

Publiksiffra: 75,585
Domare: Anthony Taylor