Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: Sporting Braga – Manchester United

I vanlig ordning vände United underläge till seger i Champions League. Den här gången vändes 1-0 till 1-3 under de sista tio minuterna efter mål av van Persie, Rooney och Hernández. Sporting Braga stod länge upp bra och var det hetare laget i lite drygt 79 minuter innan målvakten Beto stod för misstaget som kom att bli början till slutet för portugiserna.

United kom till start med en optimistiskt offensiv elva i bortamatchen mot Sporting Braga. Evra och Valencia spelade ytterbackar och Evans bildade mittbackspar ihop med en comebackande Smalling. Det var för övrigt mycket roligt att se Smalling på banan igen. Innermittfältet bestod av Giggs i en ganska defensiv roll och Anderson med en, till synes, lite friare roll. Strax framför dem huserade Wayne Rooney, flankerad av Nani till höger och Welbeck till vänster och allra längst fram fanns Hernández, även om man inte såg så mycket av honom.

Första halvlek

Under de inlednande minuterna efter avspark stod det genast klart att United var laget som skulle vara bollförande den här kvällen. Redan efter fem minuter visade dock hemmalagets anfallare Eder att Braga är farliga när man tillåts komma rättvända in på offensiv planhalva. Även om anfallet knappt kan rubriceras som en halvchans, var det i alla fall mer än vad United lyckades skapa under hela den första halvleken. Tiotalet minuter senare visar man sig åter farliga när man kontrar efter ett av många felbeslut från Nani. Ruben Micaels skott gick ett par meter utanför De Geas stolpe.

Stora delar av den första halvleken fortskrider med samma karaktär. United har mycket boll, men passningsspelet på den offensiva planhalvan är under all kritik, undantaget Wayne Rooneys fötter som stod för några fina crossar. Framför allt Anderson var stundtals helt under isen. Samtidigt fortsätter Braga att skapa möjligheter, om än ganska ofarliga sådana. En rejäl målchans hade man trots allt då som Eder nickade Hugo Vianas fint slagna inlägg i stolpen. De Gea såg ut att vara bra med och jag tror att han hade styrt iväg bollen om den gått på mål. Ännu en anmärkningsvärd händelse i den första halvleken var Alans lätta fall efter ett “slag” som snarare var en kindklapp från Smalling. Tråkigt när sådant skådespeleri renderar i gult kort.

När domaren satte pipan i munnen efter 45 spelade minuter kunde vi konstatera att United inte lyckats skapa en enda målchans värd namnet. Högersidan med Valencia och Nani, spelare som besitter så oerhört fina offensiva kvaliteter, lyckades inte en enda gång tråckla sig igenom ett trångt Bragaförsvar. Något öppnare var det till vänster, där ett par fina samarbeten mellan Evra och Welbeck förekom även om anfallen senare rann ut i sanden. Totalt sett hände det på tok för lite i anfallsväg och hela laget var många stunder väldigt stillastående.

Andra halvlek

Ett par minuter in i den andra halvleken vinner Braga boll på offensiv planhalva och efter att Alan sprungit rätt in i Evans i straffområdet blåser domaren, till synes helt utan tvekan, straff. Även om jag gjorde mitt bästa för att se på situationen ur ett objektivt perspektiv kan jag inte se hur det kan vara straff. Vad ska Evans göra? Han kan ju inte bara försvinna och även om han skulle få för sig att dyka iväg åt sidan så hinner han inte undan där. I sporter så som basket och handboll hade det varit en solklar offensiv foul. Nog ordat om det. Alan trycker själv in straffen som om han inte gör annan än att träna straffar på fritiden och 1-0 är ett faktum. Den felaktigt dömda straffen till trots så är resultatet absolut inte orättvist. Braga har i det här läget bjudit på bra mycket snabbare och rörligare anfallsspel.

Något direkt uppvaknade i anslutning till ledningsmålet fanns inte att skymta hos Unitedspelarna, även om Valencia visar goda intentioner några minuter senare då han får bollen tio meter från offensiv planhalva. Han inleder med en löpning med boll på ca 30 meter, rundar en back, löper 10 meter till och slår ett bra inlägg mot den bortre stolpen. Hade inte Welbeck tagit hjälp av armen i nedtagningen så hade vi haft, om inte 1-1, så i alla fall en första målchans.

Någon minut senare går strömmen på Estádio Municipal de Braga. Tråkigt för tv-tittaren, men för United kom det som en skänk från ovan. Breaket på 12 minuter blev som en andra halvtidspaus och Sir Alex passade på att byta in Rio mot Evans. I den 62:a matchminuten är det Micaels tur att visa att just Bragaspelare måste ha en onormalt låg och märklig smärttröskel. Tydligen gjorde Andersons hand, som tog på axeln och möjligtvis även snuddade vid örat, så ont i munnen att han kände sig tvingad att falla till marken. På den efterföljande frisparken gjorde De Gea en bra räddning med hänsyn till det våta underlaget, även om returen kanske hade kunnat tippas till hörna istället för rakt ut.

Tiden börjar ränna iväg från ett, visserligen fortfarande bollförande, United som också har fortsatt svårt att skapa möjligheter. Van Persie ersätter Welbeck och lite senare ersätter Rafael Nani. Valencia kommer upp i banan och Chicharito får efterlängtat sällskap längst fram. United känns lite farligare och börjar dessutom anfalla med fler spelare, utan att sätta in någon jättepress. Det är dock portugisernas målvakt Beto som vi ska tacka för biljetten in i matchen. Det hela börjar med att Anderson vinner en frispark utanför eget straffområde, vilken han slår snabbt. Detta ger United möjligheten att ställa om snabbt för första gången i matchen. En rättvänd van Persie får bollen till vänster strax utanför straffområdet och när han tittar upp får han se en utrusande Beto som precis insett att en utrusning kanske inte var världens bästa idé i det läget, varpå han börjar backa. RvP tackar för hjälpen och lyfter enkelt in 1-1.

Giggs har inte åstadkommit någonting offensivt, men visar prov på sitt fina spelsinne och sin lika fina vänsterfot när han frispelar Hernández några minuter senare. Beto är den här gången ute bra, men vad hjälper det när Wayne Rooney vräker sig fram och tvingar, med en liten vinkling i sidled, Bragaförsvararen att fälla honom- Solklar straff om man ser till nivån som domaren satt i och med Bragas straff. Rooney får förtroendet från elva meter och sätter dit den genom vad som ser ut att vara något utav en felträff. Men vad gör det när bollen sitter i krysset? 1-2!

Utan någon sedvanlig “vi ligger under med 10 kvar”-press så har vi helt plötsligt 1-2 med fem minuter kvar och fokus riktas om mot att bara spela av matchen. Ändå lyckas vi skapa ännu en målchans på stopptid. Ännu en gång är det Bragaslarv som ligger bakom. Efter ett slarvigt uppspel bryter United och Valencia får bollen av RvP. Hans låga inspel snett inåt bakåt i planen skarvas av en Rooneyklack och hamnar vid fötterna på Chicharito. Den lille mexikanen drar målvakten istället för att bara slå in den och det hela kulminerar i att bollen via motståndarfötter åter når Hernández, som liggande styr bollen upp i nättaket. Snyggt och turligt, med andra ord ett typiskt Chicharito-mål och 1-3 står sig matchen ut.

Sammanfattningsvis vinner United den här matchen helt utan att spela bra, något som varit signifikativt för hela gruppspelet så här långt. Braga är det bättre laget i nästan hela matchen och vi släpps in genom en bjudning. Sedan rinner det bara på. Varje målchans förvaltas på bästa sätt och vi är med två omgångar kvar klara för slutspel och är dessutom gruppsegrare. Detta gör att vi kan vila de som behöver vila i veckorna och spela de som är i behov av speltid i de resterande gruppespelsmatcherna. Ett perfekt scenario och man kan nästan säga att den här segern var viktigare för vårt framtida PL-spel än någonting annat. I Champions League hade vi oavsett gårdagens resultat tagit oss vidare tids nog, men det kanske hade krävt en något starkare elva än vad vi helst velat ställa upp med. Rooney står återigen för en bra insats, Valencia är mycket bra när han väl spelar där han ska spela. Smalling sköter sig och låt oss hoppas att han inte åker på några bakslag nu. Slutligen tycker jag att Evra fortsätter att se bra ut.

Sporting Bragas laguppställning:

Beto
Salino, Coelho, Douglao, Elderson
Alan, Custodio, Viana, Amorim, Micael
Eder

Byten:
Barbosa för Amorin (86)
Mossoro för Viana (86)
Ze Luiz för Elderson (90)

Manchester Uniteds laguppställning:

Byten:
Ferdinand för Evans (57)
Van Persie för Welbeck (64)
Rafael för Nani (73)

De Gea
Valencia, Evans, Smalling, Evra
Anderson, Giggs,
Nani, Rooney, Welbeck
Hernández

Publik: 19 015
Domare: Felix Brych