Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Krönika: Vart fanns inställningen?

En förlust kan man handska på två sätt. När man möter ett lag som är bättre än dig själv och spelar ut dig är det lättare att acceptera en förlust. När man sedan möter ett lag som på pappret är “svagare” än dig själv och inte ens spelar bättre än ditt egna lag men du samtidigt inte verkar bry dig över matchen, då undrar man hur inställningen till en match är.

Manchester United förlorade igår som bekant med 1-0 mot Norwich City. Matchen var en “typisk” United-match som laget gör 1-2 gånger per säsong. Förra året minns vi bland annat förlusten hemma mot Blackburn på nyårsafton, samt den bedrövliga förlusten borta mot Wigan. Två matcher som i efterhand förmodligen kostade oss guldet. Två matcher som vi på pappret ska vinna. I båda dom matcherna förra säsongen var det dåligt tempo, chansfattigt och spelarna såg inte speciellt intresserade ut över att vinna. Vad beror det på att United i stort sett varje säsong har några matcher likt dessa där man underpresterar GROVT på grund utav vad det ser ut som – en dålig inställning? Givetvis måste man ha både toppar och dalar som ett fotbollslag men finns det något lag i fotbollsvärlden som kan underprestera så mycket som United gör när dom verkligen spelar dåligt? Förmodligen inte.

Varje gång United förlorar en fotbollsmatch kan man läsa om supportrar som skriver “Han är slut”, “Han ska säljas, “Vi ska spela si, vi ska spela så”, “Vi måste värva”. Själv tycker jag det är bättre att bryta ihop och komma igen. Något Manchester United och Sir Alex oftast alltid gör. Efter förluster brukar vi oftast rada upp långa förlustsviter. Innan gårdagens match hade vi tex. 20 matcher i rad utan förlust. Frågan är dock om vi måste göra våra “traditionella” bottennapp varje säsong för att killarna ska vakna till? Det verkar som det. Vi gör det alltid svårt för oss, as usual. The United-way helt enkelt.

I gårdagens match mot Norwich hade jag gärna fått krypa in i Sir Alex hjärna och veta vad och hur han tänkte när han valde att sätta in Ryan Giggs som central mittfältare. Giggs i all ära men en bra match som central fältare var väldigt längesedan han gjorde, något Fergie även borde ha veta. Chelsea borta i Champions League för några år sedan är den absolut färskaste i minnet för min del. Giggs är dock inte den som ska pekas ut som syndabock i denna förlusten, han var godkänd inte mer. Men när vi sedan har fyra centrala mittfältare på bänken (Cleverley, Scholes, Anderson, Fletcher) växer min ifrågasättning ännu mer. Det var enbart Cleverley (61 minuter), Fletcher (90 minuter), Welbeck (90 minuter), Young (61 minuter) och Evra (90 minuter) som spelade för sina respektive landslag i veckan som startade på Carrow Road igår kväll. Alltså ingen större ursäkt att skylla på trötthet från landskamperna.

Denna säsongen har vi förlorat mot Everton, Tottenham och Norwich. 3 förluster på 12 matcher. Vi fortsätter med att förlora mot “mindre” lag medans vi denna säsongen har tagit vinster på Stamford Bridge, Anfield och slagit Arsenal hemma. Något vi inte brukar vara vana vid. Vi har både gjort och släppt in mycket mål denna säsongen. Något vi inte brukar vara vana vid. Får vi lite stabilitet i våran säsong snart?