Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Spelarbetyg: United – West Ham

United tog en stabil 1-0-seger mot West Ham, avsaknaden av ett matchdödande mål gjorde dock att det trots allt aldrig kändes helt säkert. Van Persie gjorde matchens enda mål men det var Rafael som var matchens bästa spelare. Här följer spelarbetyg från matchen.

United gör på det hela en stabil insats. Det enda som jag egentligen är kritisk emot är att man inte lyckas göra ett 2-0-mål som dödar matchen. Vi vinner ändå och West Ham är inte speciellt farliga, men i ett läge där det bara skiljer ett mål finns alltid risken för en kvittering. Nästan alla lag får i alla fall en chans på 90 minuter.

Sir Alex Ferguson valde att använda diamanten den här gången. Resultatet blev ett spel där United blev väldigt fokuserade på den centrala delen av planen och ofta tvingades avsluta från långt håll.

Det är tydligt att laget ännu inte är helt bekväma med taktiken. Det är lite för oklart vem som ska äga vilken yta och resultatet blir att det ofta blir trångt. Ytterbackarna blir självklart viktiga i en diamant men de måste få hjälp att på kanten.

Jag tycker att United bör jobba vidare med diamanten. En del justeringar behöver göras men man ska komma ihåg att det är en taktik Ferguson aldrig har använt förut, det är självklart att det inte är perfekt från början. Insatsen igår lovar mer och en stabil seger var precis vad doktorn hade beställt.

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

Anders Lindegaard
Jag förstår inte att Lindegaard fick stå i mål igår – gör De Gea ett misstag är han petad nästa match, samma princip verkar inte gälla för Lindegaard. Om De Gea är frisk nog att sitta på bänken är han också frisk nog att spela. Om man väljer Lindegaard för att man är orolig för West Hams inlägg – ja, då skulle man aldrig ha värvat De Gea. Lindegaard gör en stabil insats, han hanterar luftrummet på ett godkänt – jämförelsen med De Gea fortsätter dock, De Gea kritiseras så fort han inte väljer det absolut bästa alternativet och sedan genomför det perfekt medan Lindegaard slipper kritik så länge han inte gör ett misstag. Lindegaard har en räddning att göra och det är en matchavgörande räddning – kvitterar West Ham där har United sannolikt ingen chans att återta ledningen. Samtidigt är det en räddning en reservmålvakt i United ska göra.
Betyg: 7

Rafael da Silva
Rafael är förmodligen ligans bästa högerback. Han gör det han ska i defensiven och är samtidigt ett ständigt vapen offensivt. Hade han fått lite mer hjälp på kanten offensivt hade United förmodligen kunnat räkna in något mål från högerkanten. Helt plötsligt har Rafael överlägset mest speltid i United, killen som tidigare inte ens kunde spela 90 minuter utan att bli skadad spelar nu varenda match. Man tyckte att han såg trött ut mot Galatasaray, en vecka senare har han genomfört 180 minuter utan tecken på trötthet. Smalling och Jones är inte ens nära Rafaels nivå, högerbacksplatsen är brassens.
Betyg: 9

Jonny Evans
Det är viktigt för Evans att spela bra nu när Jones och Smalling är tillbaka och konkurrerar om en plats i mittförsvaret. Och det gör han. Evans har klivit fram som en dominerande mittback och han har dessutom blivit ett hot offensivt samtidigt som han gillar att starta anfall.
Betyg: 7

Chris Smalling
Det är förstås viktigt att Smalling är tillbaka. Mest nytta av Smallings närvaro i laget har kanske Ferdinand som kan få välbehövlig vila. Smalling är fortfarande i början på comebacken men han ser stadigt bättre ut och just nu är det inget stort problem om Evans eller Ferdinand är borta någon match.
Betyg: 7

Patrice Evra
Evra har höjt sig rejält efter ett par svagare säsonger. Han kanske har passerat zenit men han är alltjämt en utmärkt vänsterback. Och det är ju tur, för om man spelar diamanten så som United spelar diamanten måste ytterbackarna göra ett bra arbete.
Betyg: 7

Michael Carrick
Michael Carrick är som gjord för ankarrollen i diamanten. Där kan han diktera spelet med precisa passningar samtidigt som han sällan tvingas in i tuffa dueller. Passningen till Van Persie i början på matchen är utmärkt och den typen av passningar vill jag se oftare från Carrick.
Betyg: 7,5

Anderson (utbytt 84)
Anderson trivs i en rätt fri roll i diamanten. Han driver boll, han söker avgörande passningar och han vinner boll. När han spelar på det sättet är han en riktigt bra mittfältare. Att han ibland slår bort passningar gör inte så mycket då han slår bort passningarna på ett sådant sätt att bolltappet inte är kostsamt. Utmaningen för Anderson är att upprepa samma spel varje vecka. Ja, och så är det orken – det går inte att ha en mittfältare som inte orkar 90 minuter. Bytet på Anderson är obligatoriskt och det ställer till stora problem då de taktiska möjligheterna med avbytarna kraftigt begränsas.
Betyg: 8

Tom Cleverley (utbytt 66)
Cleverley såg lite förvirrad ut. I vissa lägen verkade han jaga det avgörande för att visa att han ska spela varje vecka. I andra lägen var han överdrivet försiktig. Det är kanske inte så konstigt med tanke på hur Ferguson använder honom, Cleverley har inte fått någon ärlig chans att visa kontinuitet och stabilitet.
Betyg: 6

Wayne Rooney (utbytt 78)
Rooney hade en sån där dag när bollen inte lyssnade. Han kompenserar det delvis med hårt arbete men vi har med rätta högre krav än så på Rooney.
Betyg: 5

Robin van Persie
Han har tur då bollen styrs på Collins och i en båge över målvakten men mottagningen av Van Persie är magnifik. Han har haft det lite tyngre efter en inledning på säsongen där alla bollar studsade hans väg så målet är viktigt. Igår hade han också en match där han bidrog rätt mycket i spelet också.
Betyg: 7

Javier Hernandez
Det är lätt att konstatera att Hernandez är mycket bättre som inhoppare än som startspelare. Det ligger en del i det konstaterandet, han utnyttjar sin snabbhet för att springa ifrån motståndaren snarare än att springa motståndaren trött. Men han är ju inte dålig som startspelare, i de flesta klubbar skulle han vara ordinarie, United har dock lite för många alternativ.
Betyg: 6

Ashley Young (inbytt 66)
Medioker insats av en medioker spelare. Young hör hemma i ett lag som Aston Villa och hans personlighet vinner heller inga poäng.
Inget betyg.

Danny Welbeck (inbytt 78)
Det är dags att Welbeck får chansen från start i en match där vi i stort sett ställer upp med bästa möjliga lag. Jag tror att hans självförtroende lider av att han används på fel position eller som inhoppare.
Inget betyg.

Phil Jones (inbytt 84)
Det är kul att Jones är tillbaka! Han hinner förstås inte uträtta mycket under sex minuter – det är dock i allra högsta grad notabelt att Jones kommer in som mittfältare. Det är ett tydligt tecken på att Jones fortfarande inte har en given position i Fergies tankar.
Inget betyg.