Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför match: Manchester United – Newcastle

Matcherna duggar tätt så här i juletid. Imorgon spelas den andra matchen av fem på bara 14 dagar och det blir intressant att se hur Sir Alex väljer att rotera i startelvan framöver. Efter 1-1 borta mot Swansea senast är det nu i alla fall dags att ta sig an Newcastle hemma på Old Trafford. Förhoppningsvis får vi se ett revanschsuget och effektivt United under klassiska Boxing Day.

Manchester United
Trots det lite onödiga poängtappet i Wales senast firar Unitedspelarna jul som serieledare med inte mindre än fyra poäng ner till lillebror city. Nu stundar Boxing Day, en fotbollstradition som United under Ferguson har lärt sig att älska. På totalt 24 annandagsmatcher under Sir Alex styre har det blivit 19 vinster, två oavgjorda och endast 3 förluster.

Giggs var med redan 1994 när han tillsammans med Hughes, Cantona och McClair spöade Chelsea med 3-2. I lervällingen mot Bradford 1999 låg lirare som Yorke, Cole och Keane bakom 4-0-segern. Även Solskjaer nätade i den matchen precis som han gjorde även året senare, då han skallade in matchens enda mål mot Villa efter inlägg från Becks. 2003 var det Butt, Kleberson och – om de två förstanämnda inte sätter skräck i än – David Bellion som målade när Everton slogs tillbaka med 3-2. Under “modern tid” (2007) firade firma Rooney-Saha stora triumfer i 4-0-segern mot Sunderland där Ronaldo i samma match skruvade in 3-0 med en fantastisk frispark. För ett år sedan tackade Berbatov för förtroendet, i en av få matcher då han fick speltid, med ett hattrick i 5-0-segern mot Wigan.

En dag med många härliga minnen i bagaget alltså, men nu får det vara nog med nostalgi. Med tanke på det tuffa – belastningsmässigt, tack och lov inte spelmässigt – schemat framöver lär vi få se en hel del förändringar i startelvan. Hur många som görs redan till morgondagen är dock en annan fråga. Saknas gör fortfarande Kagawa, Anderson och Nani samt ett sent test på Rafael. Jag utgår dock ifrån att man inte chansar med brassen här utan att Jones får förnyat förtroende till höger i backlinjen. Rio vilades senast och lär bilda mittbackspar med någon av Evans, Vidic och Smalling. Evra har fått upp ångan på senare tid och är van att spela mycket, vilket gör att han fortsatt håller Büttner utanför startelvan. Bakom fyrbackslinjen säger magkänslan att Lindegaard spelas.

Mittfältet är alltid ett kapitel för sig. Alternativen på yttermittfältsplatserna är få, men jag har på känn att Giggs får speltid efter sitt förvånansvärt goda inhopp senast. Till höger får då Valencia chansen att försöka finna lite välbehövligt självförtroende. Jag skulle gärna se Fletcher från start tillsammans med Carrick men anar att Scholes möjligen kan gå före. Cleverley har fått gott om speltid på slutet, vilket, tillsammans med det faktum att hans defensiva arbete har lämnat en del i övrigt att önska, gör att får stå över här. Sir Alex säger att Rooney ska få spela sig i form, så han lär få starta på topp trots att han är en varning ifrån avstängning. Van Persie är i samma sits och vilas möjligen till förmån för Herández – personligen skulle jag dock gärna se Welbeck från start i en central anfallsroll.

Möjlig startelva (4-4-1-1):
Lindegaard
Jones, Ferdinand, Evans, Evra
Valencia, Carrick, Fletcher, Giggs
Rooney
Hernández

Newcastle
För motståndet står ett Magpies som har haft en tuff första halva av säsongen. Med sin placering som lag nummer 14 i tabellen har de tio poäng upp till lagen på placeringarna där de vill vara. Framför allt bortaspelet har varit under all kritik och blygsamma fyra poäng på åtta bortamatcher håller inte om man vill upprepa fjolårets fina femteplats.

Newcastle har inte hittat någon riktig harmoni i sitt spel och mycket kretsar kring Demba Ba, som stått för elva fullträffar hittills i ligaspelet. Under våren spelade man 4-3-3 med Papiss Cissé centralt, men trots stora framgångar har systemet övergivits för att Ba inte trivdes ute till vänster. I ett 4-4-2 trivs Ba bevisligen bättre, men frågan är om systemet ändå inte gör Newcastle en björntjänst med tanke på lagets resultat i höst? Även om kollektivet alltid bör komma först är det förstås svårt att ändra förutsättningarna för en spelare som ligger på en delad tredje plats i skytteligan efter knappt halva säsongen. Någon förändring till morgondagens match lär dock knappast ske.

På skadelistan hittar vi bland annat viktiga kuggar som Ben Arfa och Cabaye, vilket förstås inte underlättar för coach Pardew. Även Taylor x2 samt Gosling och Vučkić saknas.

Möjlig startelva
Krul
Simpson, Coloccini, Williamson, Santon
Anita, Tiote, Perch, Gutierrez
Ba, Cisse

Historik
Lagen har mötts inte mindre än 147 gånger i ligasammanhang. 71 av gångerna har slutat med Unitedvinst, 37 med oavgjort och 39 med seger för Magpies. Förra årets möte på Old Trafford slutate 1-1 efter mål av Chicharito och Ba medan vi helst glömmer mötet på St. James’ Park (3-0).

Manchester United – Newcastle
Premier League
Old Trafford
Onsdag 26/12 16:00
Mike Dean
Viasat Fotboll