Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: Manchester United-West Brom 2-0

Tungt regnväder i Manchester bidrog till en sliten, lerig och svårspelad gräsmatta på Old Trafford. Försvarsspelet har varit det stora problemet under säsongen, men idag fanns Vidic tillbaka från start och man lyckades hålla nollan. Ett självmål i första halvlek och sent mål av inhoppande Van Persie gav United segern med 2-0.

Många matcher på kort tid och bortamöte mot Wigan på tisdag gjorde att Ferguson fortsatte rotera i startelvan. Cleverley fanns tillbaka i startelvan, även Welbeck och Young som missade matchen senast mot Newcastle fanns med från start i dagens match. Vidic som varit småskadad ersatte Rio i mittlåset samtidigt som Kagawa som varit borta en längre tid fick chansen från start.

Första halvlek
Vädret och gräsmattan på Old Trafford hade nog passat Stoke bättre än United. Trots det tog man tidigt ledningen i matchen (!) efter självmål av mittbacken McAuley. Det var Ashley Young som tog sin in i straffområdet från sin vänsterkant efter väggspel med Kagawa. West Brom-försvaret kommer inte åt bollen, vilket gav Young möjligheten att slå in bollen i straffområdet. Det hårda och låga inlägget tar på McAuley och styrs in i mål mellan benen på målvakten Foster.

Nästa målchans uppstod i den 32:a matchminuten då Valencia kom runt på sin högerkant och fick in bollen i straffområdet. Inlägget studsade ut till Young som gick på avslut vid utkanten av straffområdet, ett hårt skott som Foster styrde upp i ribban och över till hörna. Efterföljande hörna dimper ner i straffområdet, Cleverley petar liggandes tillbaka bollen mot Carrick som går på avslutet. Skottet såg ut att gå i mål, men det var kameravinkeln som lurade oss TV-tittare…

Andra halvlek
Det hände inte mycket i början av den andra halvleken. En kvart in var det Valencia som än en gång slog in bollen från sin högerkant. Återigen gick bollen mot Young som var placerad vid straffpunkten denna gång, dessvärre lyckades han inte få ordentlig träff på bollen. Några minuter senare uppstår en halvchans när Valencia kommer in i straffområdet och får på ett skott ur dålig vinkel, ett skott som Foster enkelt kan tippa över ribban till hörna.

Med 20 minuter kvar skapar West Brom sin farligaste målchans i matchen. En hörna där McAuley, som tidigare gjort självmål, når högst och nickar bollen i nedre delen av ribban – innan Unitedförsvaret kan rensa undan bollen. Med tio minuter börjar ytor öppnas upp för United, Evra slår en snygg passning till Van Persie som tar med sig bollen och får till ett avslut mitt på Foster i målet.

Strax innan tilläggstiden ska presenteras driver Valencia framåt på sin kant, spelar bak bollen till Welbeck som placerar bollen mot bortre stolpen – Foster gör en bra räddning och styr ut bollen till hörna. Precis när tilläggstiden faktiskt presenteras så avgör Van Persie matchen. Valencia spelar bollen till holländaren som går driver inåt i plan innan han stänker dit den med vänsterfoten i bortre delen av målet.
_______________________________________________________________________________________________________

Matchen var händelsefattig och den opartiske fotbollstittaren skulle nog beskriva matchen som direkt tråkig. Bortser man från de sista tio minutrarna när West Brom gick framåt för ett kvitteringsmål hade United svårt att skapa kvalicficerade målchanser. Men det positiva var att man inte heller släppte till några målchanser, även fast West Brom hade ett hyfsat stort bollinnehav kom man aldrig riktigt nära, förutom hörnan som nickades i ribban.

Underhållningen spelar mindre roll för mig, speciellt när försvarsspelet varit så pass svajigt denna säsong. Istället var det otroligt skönt och lugnande att se United för första gången på länge kontrollera spelet och hålla tätt bakåt. Vidic var tillbaka och det syntes, matchens viktigaste spelare enligt mig. Tillsammans med Evans och ytterbackarna fick vi se ett stabilt försvarsspel. Till stor hjälp var även Cleverley och Carrick som var organiserade och höll sina positioner på det centrala mittfältet. En härlig balans på mittfältet, där man tidigare släppt igenom spelare alldeles för enkelt.

Manchester United-West Bromwich Albion 2-0 (1-0)
1-0 (9′) Självmål (McAuley)
2-0 (90′) Van Persie

Man Utd: De Gea- Smalling, Vidic, Evans, Evra- Carrick, Cleverley (Scholes 82′)- Valencia, Kagawa (Van Persie 65′), Young- Welbeck

Oanvända avbytare: Lindegaard, Ferdinand, Büttner, Giggs, Chicharito

West Brom: Foster- Jones, McAuley, Tamas, Ridgewell- Thorne, Brunt (Morrison 75′)- Odemwingie, Rosenberg (Lukaku 67′), Dorrans (Fortune 83′)- Long

Oanvända avbytare: Myhill, Jara, Dawson, El Ghanassy

Domare: Jon Moss
Publiksiffra: 75,595