Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Lånenyheter (och lite relaterat) i januari

Årsskiftet har passerat och med det har det hänt massor för Uniteds utlånade spelare, vissa lån har planenligt avslutats, vissa har avslutats i förtid. Samtidigt har vi några nya lån och några förlängda. Vidare berättar vi att Ferguson är sur på Tottenham och att spelschemat för ungdomslagen har fastställts.

Vi har tidigare berättat att Joshua King har skrivit på ett permanent kontrakt med Blackburn, att Bebe har blivit utlånad till Rio Ave och att Angelo Henriquez har blivit utlånad till Wigan.

Ferguson sur på Tottenham

Ezekiel Fryers lämnade i somras United för Standard Liege då hans kontrakt med United tog slut. Nu har Fryers skrivit på för Tottenham. Tottenham var intresserade av Fryers redan i somras men tyckte att United begärde ett för högt pris – i och med att Fryers är så pass ung hade United rätt till kompensation trots att han var utan kontrakt. Reglerna gör att belgiska Liege kunde komma undan med en betydligt mindre kompensation och nu misstänker Ferguson att allt inte har gått rätt till:

“Jag är besviken på Tottenham, det är jag verkligen. Jag tycker att det har varit en uppenbara manipulation av situationen. De försökte köpa honom från oss i slutet av säsongen men vi kunde inte komma överens om villkoren. Sedan tog de honom på prov och tog honom till Portugal med truppen och kom tillbaka och sa att de inte hade råd med honom. Och sedan, helt plötsligt, skrev han på för Standard Liege och vid den tidpunkten, när jag hörde det, förväntade jag mig att han skulle gå till Tottenham i januarifönstret.

“Jag är besviken på Tottenham. Premier League borde kolla på det här och jag tycker att de ska stoppa registreringen tills de har undersökt det. Det kommer att finnas ett spår. Mobiltelefon, eller något. Det är uppenbart för mig. Det är en Daniel Levy-affär [Tottenhams ordförande, red. anm.]. Du vet, hans fingeravtryck finns över det hela. Det är den typen av grej vi förväntade oss att han skulle göra.”

Tottenham hävdar förstås att man inte gjort något fel och en talesperson för klubben hade följande att säga:

“Zeki valde att gå till Standard Liege, som betalade kompensation till Manchester United. Zeki gillade sin tid i Standard. De sparkade dock sin manager i november och Zeki var inte en del av den nya managerns planer, vilket han accepterar och förstår att det händer i fotboll. Oturligt, en kombination av det här och det faktum att han hade hemlängtan betydde att han ville återvända till England.

“Hans representant kontaktade klubbar i England och det gav oss en andra chans att signa spelaren. Enligt Fifas solidariska bidragsmekanismer kommer Manchester United att få fem procent av den transfersumma vi har betalat [ryktas vara 900 000 pund, red. anm.].”

Andreas Pereira proffs

Den belgiska mittfältaren Andreas Pereira fyllde 17 år på nyårsdagen och kunde därmed skriva under sitt första proffskontrakt med United. Pereira har deltagit i 7 av U18-lagets ligamatcher den här säsongen och har skjutit 3 mål.

Brown och Amos återkallade

Planen var att Reece Brown skulle spendera hela säsongen i Coventry och att Ben Amos skulle spendera hela säsongen i Hull. Deras lån har emellertid avbrutits i förtid och spelarna är återkallade till Manchester.

Brown började bra i Coventry och var i inledningen av säsongen ordinarie i laget. Coventry bytte emellertid manager och Brown hamnade utanför laget och har faktiskt inte spelat sedan den 29 september. Totalt gjorde han 10 matcher för Coventry.

Amos historia påminner lite om Browns, i Amos fall var det dock en annan målvakt och inte en annan manager som ställde till det. Amos inledde säsongen i Hull som ordinarie och hann spela 17 matcher. I november lånade dock Hull i David Stockdale från Fulham och Amos tappade sin plats. När Stockdale återvände till Fulham var det istället Eldin Jakupovic som fick chansen i Hulls mål.

United har redan registrerat Amos i sin Premier League-trupp och Amos kommer, som tidigare, att spela i tröja nummer 40 om han får chansen.

Van Velzen lämnar Royal Antwerp, Giverin stannar

Den engelska försvararen Luke Giverin och den holländska yttern Gyliano van Velzen har båda varit utlånade till Royal Antwerp sedan säsongsstarten. Nu skiljs de emellertid åt då Van Velzen har återvänt till Manchester medan Giverin har förlängt sitt lån med den belgiska andradivisionsklubben.

Van Velzen gjorde 1 mål på 12 matcher för Antwerpen. Giverin har hittills spelat 16 matcher och står också noterat för 1 mål. Tyvärr bekräftas det inte hur länge det nya avtalet gäller, men vi tror att Giverin kommer att stanna i Antwerpen resten av säsongen.

Cofie lämnar Sheffield United

Anfallaren John Cofie skrev inför säsongen på ett säsongslångt lån med Sheffield United. I avtalet stod emellertid att avtalet skulle granskas av alla parter i januari och nu är det alltså klart att Cofie lämnar Sheffield. Anfallaren Cofie gjorde totalt 16 matcher (varav 8 från start) för Sheffield United men mäktade bara med att göra 2 mål.

Lingard lämnar Leicester men Keane förlänger

Michael Keane och Jesse Lingard har spelat för Leicester sedan i november (även om Keane varit en sväng i Manchester för skaderehabilitering). När deras låneavtal nu tog slut splittras de dock – Lingard återvänder till United medan Keane har skrivit på för ytterligare en månad i Leicester.

Lingard gjorde endast 5 inhopp under perioden i Leicester. Keane har förvisso bara spelat 3 matcher hittills (alla från start), men den siffran hade förmodligen varit större om det inte hade varit för en skada.

Rykten om Tunnicliffe, Brady, Powell och Wootton

Den irländska landslagsmannen Robbie Brady har varit utlånad till Hull sedan i november men hans låneavtal tog slut efter nyårsdagen. Han gjorde 1 mål på 12 matcher under sin andra sejour i Hull. Mycket tyder på att Brady kommer att lämna United på permanent basis under januari – Hull är förstås ett tänkbart alternativ men Watford uppges också vara intresserade och tidningarna tror att United kommer att få runt 2 miljoner pund för Brady.

Reading samt ett flertal klubbar i Championship uppges vara intresserade av att låna Ryan Tunnicliffe. Sir Alex Ferguson ska dock vara osäker på om en lånesejour är det bästa alternativet för Tunnicliffe just nu.

Scott Wootton förväntas skriva på ett nytt kontrakt med United för att sedan lånas ut. Bristol City och Blackburn verkar vara de klubbar som ligger bäst till.

Även Nick Powell uppges vara aktuell för att lånas ut till en Championshipklubb.

Spelschemat klart för U21 och U18

Uniteds båda ungdomslag gjorde bra ifrån sig under hösten och kvalificerade sig för elitgruppen inför fortsättningen. United och Southampton är ensamma om att ha både U21- och U18-laget i elitgruppen. U21-laget inleder mot West Ham den 14 januari, övriga lag i gruppen Wolves, West Brom, Southampton, Arsenal, Tottenham och Liverpool. U18-laget inleder mot Bolton på lördag och ska också möta Everton, Chelsea, Fulham, Reading, Southampton och Crystal Palace.

Dubbelmöten mot alla lag i gruppen är det som gäller. De tre bästa lagen i elitgruppen kvalificerar sig för semifinal, medan det fjärde semifinallaget utses genom en playoffmatch mellan vinnarna i de två kvalgrupperna.

I tillägg till ligaspelet väntar också matcher i Manchester Senior Cup och Lancashire Senior Cup för U21-laget (formellt ett reservlag i de cuperna). United skickar också ett U19-lag till USA för Dallas Cup i slutet av mars.

Hela spelschemat för U21-laget hittar du här och spelschemat för U18-laget hittar du här. I båda fallen inkluderas Muss Unitedkalender så att du kan lägga till matcherna i din egen kalender om du känner för det.


Källor: Manutd.com, Guardian.co.uk, Rafc.be