Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Ferguson: Vi är redo för eldprovet

Manchester Uniteds manager Sir Alex Ferguson är positiv inför onsdagens match och menar att han har ett lag som är kapabelt att vinna Champions League. Dessutom kommentarer från David de Gea och Jose Mourinho.

Truppen till Madrid

Målvakter: De Gea, Lindegaard
Försvarare: Buttner, Evans, Evra, Ferdinand, Jones, Rafael, Smalling, Vidic
Mittfältare: Anderson, Carrick, Cleverley, Giggs, Kagawa, Nani, Valencia, Young
Anfallare: Hernandez, Van Persie, Rooney, Welbeck

Sir Alex Ferguson tog förstås med sig det bästa han har till Madrid. Den enda som egentligen saknas, då vi ju vet att Darren Fletcher är borta säsongen ut, är Paul Scholes. Det betyder att Anders Lindegaard är tillbaka i truppen efter att ha missat ett par matcher. Det betyder att Ashley Young är med i truppen efter några veckors frånvaro. Och det betyder framför allt att Jonny Evans och Phil Jones är med i truppen trots smällar mot Everton.

”Vårt lag är kapabelt att vinna Champions League,” sa Ferguson på dagens presskonferens i Madrid. ”Stämningen hos spelarna är på topp. Folk säger att vi inte är lika bra som tidigare Unitedlag men ibland har vi suddiga minnen från förr och jag gör det jag också ibland.

”Verkligheten är att det här laget inte vet när det är besegrat, vilket är en fantastisk kvalitet. Eldprovet är imorgon och vi måste ta oss igenom det om vi ska vinna den här trofén.

”Jag tror att det är en bra tid för oss att spela mot Real Madrid. Vi har en fantastisk ledning i vår liga och vi har alla friska. När du kommer till den här delen av säsongen har du två eller tre spelare skadade. Vi har inte det, vilket är en bonus.

”Vi är redo för imorgon. Sedan Champions League startade har vi, nästan varje år, spelat mot en av de största klubbarna i världen. När jag startade som en tränare för många år sedan drömde jag om att spela mot de bästa lagen som en manager och du för möjligheten att göra det i Champions League på en regelbunden basis.

”Det finns en speciell mening när du spelar mot de stora lagen och du kommer att se det imorgon. Det är bara en skam att vi och Real möts så här tidigt. Jag önskar att det hade varit på Wembley, i finalen.”

Ferguson fick tyvärr ingen fråga om att sälja virus. Istället lovade han att det kommer att bli mål i morgondagens match och indikerade att Shinji Kagawa kommer att vara involverad:

”Det kommer inte att bli 0-0 imorgon kväll, jag kan försäkra er om det. Den här matchen kan leva upp till förväntningarna. Historien spelar alltid en roll i den här typen av match, likaså gör de två lagens vilja att gå framåt. Real Madrid är ett av de bästa kontringslagen i Europa. Deras fart från straffområde till straffområde är fantastiskt.

”Men vi måste spela vårt eget spel också. Vår intention är att vinna och att göra mål.

”Vi spelade inte Shinji Kagawa i söndags eftersom han hade en lång resa tillbaka från Japan. Jag ville ha honom fräsch ifall jag skulle välja att använda honom imorgon så jag vilade honom mot Everton. Han kommer säkerligen vara involverad vid något stadie imorgon.”

De Gea har lärt sig gå

Ferguson tog med sig sin spanska målvakt David de Gea till presskonferensen och förklarade att De Gea nu har växt in i rollen som målvakt i United:

”David har visat sin karaktär för han har tagit en hel del kritik, ibland orättvis kritik. Men det vi i United är bra på är att utveckla folk, steg för steg. Det är som ett ungt barn som lär sig att gå. Han rör sig framåt, han vinglar. Han reser sig upp, vinglar, reser sig upp igen och nu går han.”

De Gea själv pratade lite om en målvakt som inte kommer att medverka imorgon:

”Varje gång Iker Casillas inte är där är han en stor förlust [för sitt lag]. Det är en stor förlust eftersom han är kapten för Real Madrid och Spanien. Men Real har två andra målvakter som kan spela lika bra som Casillas gör.”

De Gea berättade annars att Ronaldos skott är svåra att rädda och att han är en mycket bättre målvakt nu jämfört med när han kom till United:

”Alla vet hur bra [Ronaldo] kan spela och det är väldigt svårt att rädda hans skott. Ingen kan skjuta som han. Men vi kommer att göra allt i vår makt för att tygla honom.

”När du kommer till en ny klubb är det givetvis normalt att det kommer att vara några sämre dagar. Det är viktigt att förbättra sig och jag är mycket bättre nu än när jag först kom till United.”

Mourinho: Ingen katastrof om vi inte vinner Champions League

Någon timme innan Fergusons presskonferens var det Real Madrids tränare Jose Mourinho som talade med pressen. Real har i praktiken ingen chans att vinna ligan och bör därför vinna Champions League om säsongen inte ska ses som ett misslyckande. Mourinho verkar dock inte överdrivet brydd:

”Det kommer inte att vara en katastrof om vi inte vinner Champions League. Det finns några fantastiska lag och tränare som aldrig har vunnit. Real Madrid vill vinna sin tionde titel och jag vill vinna min tredje. Jag vill inte avsluta min karriär med två.

”Att pressrummet är fullt berättar vad den här matchen representerar i fotbollsvärlden. Vi väntar på en fantastisk match, det är vad vi alla vill ha. Genom att känna engelsk fotbollskultur och Sir Alex Ferguson kan jag säga att de också tänker på att spela bra. Taktiskt har vi jobbat väldigt hårt på hur vi vill spela.

”Alla gillar vi de här stora matcherna. Varje spelare vill spela. Jag kunde känna idag att några spelare var lite frustrerade eftersom de inte kommer att starta imorgon. De som kommer att starta är inte nervösa. De har det de vill, vilket är att spela i en stormatch.

”Vi vill alla spela mot de stora lagen, stora tränarna och stora spelarna och Manchester United representerar allt det.”

Mourinho talade lite om Ronaldo:

”Jag har haft fantastiska spelare och Cristiano Ronaldo är inte mer speciell än andra i mitt hjärta. Pratar vi om fotboll däremot är han en spelare från en annan planet.”

Mourinho fick förstås frågor om framtiden, om hans nästa steg är England och om han kanske ersätter Ferguson:

”Efter Real. Jag älskar allt [med Premier League]. Normalt är det mitt nästa steg.

”Jag tror inte [att jag kommer att ersätta Ferguson]. Jag tror att vi kommer att avsluta våra karriärer samtidigt. Han vid 90 och jag vid 70.”


Källor: Manutd.com, Uefa.com, Bbc.co.uk